kapat

17.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Troy
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
banner
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Markasız konutun şansı yok
Yüksek faiz ve deprem baskısıyla ertelenen konut talebinde Eylül'e bırakılan umutlar, sadece 'markalı' projeler için canlanmaya dönüştü

Yatırım araçlarının getirilerinin düşüşü ve biriken gayrimenkul talebi, piyasalarda Eylül-Ekim ile birlikte satışların artması umudunu güçlendirdi. Ancak gayrimenkul satışlarında piyasaların açıldığı mevsim olan sonbahar, bu kez sadece arkasına tanınmış şirketleri almış, yani 'markalı' konutlarda canlanma yarattı. Emlak pazarlama zincirleri "Satış olmasa da ev arayışları arttı" derken, sektörde isim yapmış proje geliştirme şirketleri hayatından memnun. Bütün bunlar, yasalar ve yapı denetim kuruluşlarıyla yaratılmaya çalışılan disiplinin, tüketici tarafından oluşturulduğunu ortaya koydu.

MÜHENDİSLE SATIŞ
Tüketici bilinçlendi, bu tartışılmaz. Alacağı konutun sağlamlığını sorgulamakla başlayan bu bilinç, inşaat şirketine bir mühendisle birlikte gidip, projenin statik hesaplarını ve zemin yapısını test etme noktasına kadar ulaştı. Bütün bunlar olumlu, ancak hala eksik olan bir şey var. Piyasalarda henüz orta gelir düzeyinin güvenli konut talebine cevap verecek projeler0 ortaya çıkamadı. Proje geliştiriciler, arsa sorununu çözüp B gelir düzeyine de hitap etmeyi başarırlarsa, o zaman gerçek patlama yaşanacak.

METİN ACAR (Acarlar İnşaat)
BİZ Sarıyer'deki toplam 1000 dairenin 700'ünü sattık. Acarkent'te bir yılda 100 villa sattık. İnsanlar teknik danışmanlarla geliyor. Artık patron, müşteri. Eylül ayı ile birlikte ilgi çoğaldı. Şansımız da projelerimizin İstanbul'un en sağlam iki semti Sarıyer ve Beykoz'da olması.

BİLGE ÖZDEMİR (Eston İnşaat)
Geçen yıl ile karşılaştırıldığında 2000'de 1999 yılının satış cirosunu yakalamış durumdayız. Geçen yılki satışın yüzde 95'ini şimdiden yakaladık. Bunda konut kredilerinin etkisi oldu. Geçen yıl konut kredili satış, toplamın yüzde 5'i idi. Bu yıl yüzde 40'ına ulaştı. Aylık ortalama satışımız 12 konut, geçen yıl 6 idi.

ERKUT SOYAK (Soyak İnşaat)
Bizim durumumuzla Türkiye'nin durumu farklı. İşlerimizde açılma var ama doğru taşlara oynadığımız için. Orta sınıfa hitap eden proje de henüz gelişmedi. Ortalama 65 bin dolar civarında dairelerimizle, villalar satıldı. Sadece markası olan konutların satıldığı aşikar.

SERVET GÖLE (Ata İnşaat)
Sonbaharla birlikte ilgi arttı. İnsanların depremden dolayı ev sıkıntıları oldu, biz de şehir içinde bir proje ile piyasa çıktık. İnşaatın büyük bir kısmı bitti. 5-6 ay sonra teslimler başlayacak. Konutlar 350 bin 450 bin dolar arasında değişiyor ve 12 tanesini bir ayda sattık.

REHA MEDİN (R. Medin Eml. Paz)
Hareketlİlİk var ama, tahmin ettiğimiz noktada değil. Uzun süredir deprem konuşulmuyor. Ne zaman unutulsa, o zaman talebin hareketlendiğini görüyoruz. Talep yine de az katlı binalara yönelik. Yüksek katlı olunca kalite sorguluyorlar. Artık temel atılırken çekilen fotoğraflar, zemin etüdlerini gösteriyor.

SÜLEYMAN YERÇİL (Koray İnşaat)
Ömerli'de yaptığımız proje çok büyük ilgi gördü. Ancak projenin kendisi kadar İş Bankası-Koray çok iyi bir talep getirdi. Müşteri akını var. Kemerburgaz'da Yapı Kredi Koray olarak yaptığımız bir proje daha var, orada da çok iyi bir talep var.

Esen PİŞİRİCİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır