kapat

17.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Troy
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
banner
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Virüs alarmı
Ölümcül Batı Nil virüsü İsrail ve Suudi Arabistan'da görülmeye başlandı. Türkiye virüsün yayılması muhtemel ülkeler arasında

Geçen yıl New York'ta 7 kişinin ölümüne onlarca kişinin de hastalanmasına neden olan Batı Nil virüsü, Ortadoğu'yu kasıp kavuruyor. Virüs, Ağustos ayı içerisinde İsrail'de görülmeye başlandı. Ve hemen ardından da ölümler geldi. İsrail Sağlık Bakanlığı, virüsten ölenlerin sayısının 8'e ulaştığını açıkladı. Ülkede halen 119 kişinin virüs nedeniyle tedavi görüyor. Bunların 14'ünün yoğun bakımda olduğu bildirildi. İsrail Çevre Bakanlığı Müsteşarı Yossi İnbar, 30 belediyenin alarm durumuna geçirildiğini ve sürekli sivrisinek ilaçlaması yapıldığını belirtti.

Halk panik
Suudi Arabistan'da ise, "Batı Nil virüsü" olduğu yönünde resmi açıklama olmamakla birlikte, ülkenin güneybatısında 30 kişi, sivrisineklerden bulaşan bir hastalıktan hayatını kaybetti. Suudi El-Eqtisadiah gazetesinin haberine göre Yemen sınırındaki Jizan, hastalığın en yoğun olarak görüldüğü bölgelerin başında geliyor. Hükümetin olağanüstü hal kararı aldığı ancak halkı paniğe sevk etmemek için bu kararın resmen duyurulmadığı belirtiliyor. "Gazete" adlı Suudi gazetesine konuşan Sağlık Bakanı Osama bin Abdülmacit Shobokshi, hastalığın böbrekleri iflas ettirerek insanı ölüme götürdüğünü, sivrisineklerden bulaştığını ve İsrail'de görülen Batı Nil virüsüne çok benzerlik taşıdığını belirtti. Hastalığın yüksek ateş, göz kanlanması, kılcal damar çatlaması ile ortaya çıktığı ifade edildi. Jizan'daki Kral Fahd Hastanesi Müdürü ise, hastalığın 10 gün önce çıktığını ve her gün iki kişinin bahsi geçen semptomlar nedeniyle kendilerine müracat ettiklerini ifade etti. Suudi yetkililer, hastalardan topladıkları kan örneklerini test edilmek üzere başkent Riyad, Londra ve Washington'a gönderdiler.

Riskli bölge
Amerikan New York Times gazetesinin geçen hafta yaptığı bir araştırmada Türkiye'nin tamamı Batı Nil virüsünün görülmesi muhtemel bölgeler arasında yer aldı. Haberde iklim değişikliklerin yaşandığı bölgenin sivrisineklerin üremesi açısında ideal bir alan haline geldiği bildirildi.

Batılı uzmanlar, geçen yıl Amerika'da 6 eyalette görülen Batı Nil Virüsü'nün bir anda İsrail'de patlak vermesinin tek sorumlusunun "yolcu uçakları" olabileceğini söylüyor. Zira geçtiğimiz aylarda da aynı virüs Fransa'da Charles De Gaulle havaalanı civarında yaşayanları etkilemişti. Bilimadamları, tropikal bölgelerdeki tehlikeli hastalıkların uçaklar aracılığıyla kıtalararası taşındığını belirtiyorlar. İngiltere ve Amerika'da son alınan bir kararla tropikal bölgelere yapılan uçuşlardan dönen tüm uçaklar dezenfekte ediliyor.

Batı Nil Virüsü
Uganda'da 1937'de ortaya çıkan Batı Nil virüsü, kuş ve sivrisinek ısırması yoluyla bulaşıyor. İlk belirtileri gribe benziyor. Baş ağrısı, yüksek ateş, eklem ağrıları, bademciklerin şişmesi şeklinde başlıyor. Ancak hastalık ilerledikçe etkileri ağırlaşıyor. Boyun tutulması, mide bulantısı, kas erimesi, titreme, felç, koma gibi belirtilerle ilerliyor. Daha sonra beyin iltihaplanmasına neden oluyor ve en geç 10 günde öldürüyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır