kapat

17.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Troy
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
banner
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kara Kurt operasyonu
Fransa, önceki gün "Kara Kurt" adlı operasyonla yakaladığı İspanya'nın Apo'su terörist Arregui'yi sorguladıktan sonra ülkesine gönderecek

Ülkesinde "bir numaralı devlet düşmanı" ilan edilen İspanya'nın Apo'su 45 yaşındaki Ignacio Garcia Arregui, Fransız polisinin 10 dakika süren Kara Kurt operasyonuyla yakalandı. ETA'nın 3 gün önce yakalanan 20 siyasi kanat yetkilisinin sorgusu sonucu Arregui'nin Bayonne kentine bağlı Bidard kasabasında Agur Deneri adındaki bir işadamının villasında kaldığı tespit edildi. İki gün süreyle eve giren-çıkanlar izlendi, terörist liderin evde bulunduğu saatler ve operasyon için en uygun saat belirlendi.

Sahte pasaport çıktı
Akşam saat 19.00'da başlayacak operasyon için keskin nişancılar sabahın erken saatlerinden itibaren civardaki kilit noktalara yerleştirildi. Genel İstihbarat birimleri, Ulusal Polis Müdahale Grubu (GIPN), Terörle Mücadele Ulusal Birimi ve İspanya sivil istihbaratından yaklaşık 100 kişinin katıldığı ve 10 dakika süren "Kara Kurt" operasyonunda çatışma yaşanmadı.

Operasyonda 9 mm'lik bir tabanca, çok sayıda sahte kimlik, pasaport ve 2 çalıntı otomobil ele geçirildi. Arregui, villada bulunan Fransız eşi ve üçüncü bir kişi, Paris'e götürülerek Anti Terör Birimi'nde sorguya alındı. Burada terör suçlarında uzman iki yargıca teslim edildikleri belirtildi. Polis yetkilileri, Arregui'nin Paris'e getirilmeden önce geceyarısı terkrar villasına götürülerek burada tatbikat yaptırıldığını bildirdi.

Fransa yargılayabilir
İspanya'nın Bask bölgesinin bağımsızlığı için "mücadele eden" ve ülkeyi kan gölüne çeviren terör örgütü ETA'nın beyni olduğu belirtilen teröristin, Fransız polisi tarafından sorgusu bitince ülkesine iade edileceği açıklandı. Ancak, Fransa'da "sahte kimlik bulundurmak" suçundan yargılanabileceği ve cezasını çektikten sonra iade edilebileceği de belirtiliyor. İspanyol savcıların, Arregui'nin ifadesini almak ve sorgulamak için Paris'e gitmesi bekleniyor.

Eylem korkusu
Fransa'nın güney bölgesi birçok ETA liderine "evsahipliği" yapıyor. Örgütün efsanevi lideri "Artapalo" lakaplı Mujika Garmendia da Arregui'nin yakalandığı Bidard kentinde, 1992 yılında düzenlenen bir operasyonla ele geçirilmişti. Bu tarihten sonra yerini, Arregui aldı ve ETA'nın lideri oldu.

Uzmanlar, Arregui'nin yakalanmasının örgüte büyük bir darbe olduğunu ancak yeni eylemlere de yol açabileceğini düşünüyor. 32 yıllık silahlı mücadelede örgüt, aralarında politikacıların da bulunduğu 800'den fazla kişinin ölümüne neden oldu. Sadece bu yıl düzenlenen saldırılarda, 12 kişi hayatını kaybetti. 1997'de hükümetle yapılan anlaşmayla ateşkes ilân eden ETA, geçtiğimiz Aralık ayında yeniden silaha sarıldı.

İgnacio Gracia Arregui kimdir?
İspanya'nın Apo'su olarak nitelenen terörist Ignacio Gracia Arregui, 19 yaşında ETA'ya katıldı. 1974'te Fransa'ya kaçtı ancak 1977'deki genel afla ülkesine geri döndü. Kısa sürede yükselerek 1990'lı yılların başında örgütün politik kanadında rütbeli komutanlar arasına girdi. 1982'de Fransa'da tutuklandı ancak serbest bırakıldı. 1992'de ETA lideri Mujika Garmendia'nın Fransa'da yakalanmasından sonra kaçak hayatı yaşamaya başladı ancak örgüt içinde daha da ön plana çıktı. 1995 yılında ise ETA liderliğini ele aldı. En büyük çıkışını, 1995 yılında İspanya Kralı Juan Carlos'a Majorca adasında düzenlenen suikast girişimiyle yaptı. Bruno" kodadını kullanan Arregui, örgütü Fransa'dan yönetiyordu. "Örğüt içindeki adı" ise doğduğu kasaba olan Inaki de Renteria idi.

Çatlı ve Karataş'ı iade etmemişlerdi
Susurluk skandalı kahramanlarından Abdullah Çatlı, 1984'te Paris'te tutuklanmıştı. Türk yetkililerin 1985 yılında yaptığı iade talebi başvurusu reddedilmişti. Yasadışı terör örgütü DHKP-C lideri Dursun Karataş da 1995 yılında Belçika'dan Fransa'ya sahte pasaportla giriş yaparken yakalanmış ve burada yargılandıktan sonra şartlı tahliye edilmişti. Türk yetkililerin iade istemine bir cevap gelmeden Karataş, örgüt üyeleri tarafından kaçırılmıştı.

Kazım AKAR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır