kapat

11.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hukukçular bölündü
Memur kararnamesinin, Hükümet tarafından Köşke aynen gönderilecek olması, "Sezer kararnameyi ikinci kez iade edebilir mi?" sorusunu gündeme getirdi. Anayasa hukuku profesörlerinin, konuya ilişkin görüşleri özetle şöyle:

Prof. Dr. Orhan Aldıkaçtı: Cumhurbaşkanı, memurlarla ilgili Kanun Hükmündeki Kararnameyi iade ederek, yetkisini yanlış kullanmıştır. Tekrar iade eder veya bekletirse, yetkinin yanlış kullanımı devam etmiş olur. Anayasa'ya göre Cumhurbaşkanı, ikinci kez gelecek kararnameyi imzalamak zorunda. Yine iade eder veya imzalamamakta direnip bekletirse, idarenin faaliyetlerinin engellenmesi suçu işlenmiş olur.

Prof. Dr. Erdoğan Teziç: Cumhurbaşkanı Memur Kararnamesi'ni iade ederek, Hükümeti uyarma görevini yerine getirmiştir. Hükümet, bu uyarıya rağmen kararnamede ısrar ediyorsa, bu ısrarının siyasi sorumluluğunu da göze alıyor demektir. Bu durumda Cumhurbaşkanı'nın kararnameyi imzalaması gerekir. Cumhurbaşkanı'nın kararnameyi bekletme veya ikinci kez iade etme gibi bir yetkisi yok.

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu: Anayasa'nın 104. maddesi, Cumhurbaşkanı'na 'Anayasa'yı gözetme yetkisi' tanımıştır. Sezer bu yetkiden hareketle, kararnameyi ikinci kez iade edebilir veya bekletebilir. Anayasa'da da iade edilen kararnamelerin ikinci kez gönderilmesi halinde imzalamayı zorunlu kılan bir hüküm yok. Cumhurbaşkanı'nın, kanun hükmünde kararnameleri imzalamama yetkisi bulunuyor. Bu çerçevede kararnameyi yeniden iade edebilir.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır