kapat

11.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Köşk'ün kapısı kapandı
Başbakan Bülent Ecevit'in Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in memur kararnamesini veto etmesi üzerine topladığı Bakanlar Kurulu ardından yaptığı sert açıklama bir gerçeği ortaya çıkardı:

Çankaya Köşkü ile hükümet arasında yıllardır en kötü koşullarda bile kapanmayan diyalog kapısı kapanmış görünüyor. Ecevit bunu basın toplantısında bir soruyu yanıtlarken "Bu hafta da görüşemiyoruz, önümüzdeki hafta da görüşmeyi uygun bulmadı" sözleriyle su yüzüne çıkardı.

Başbakan Ecevit ile basın toplantısı ardından yaptığımız telefon görüşmesinde bu ve diğer konular üzerine sorduğumuz sorular ve aldığımız yanıtlar şöyle oldu:

- Basın toplantınızda Sayın Sezer'in kararnameyi imzalamak zorunda olduğunu söylediniz. Ya imzalamazsa?

- İmzalamak zorunda. Normal bir yasa tasarısını ikinci defa geri gönderebiliyor. Ama KHK için böyle bir yetkisi yok. Kanun ayrı KHK ayrı. Bu kararnameyi içine sindiremeyebilir. O zaman da imzalayıp Anayasa Mahkemesi'nde iptal davası açma yetkisi var. Ancak Sayın Cumhurbaşkanı kendisini Anayasa Mahkemesi yerine koyuyor.

- Peki bu koşullar altında da imzalamazsa?

- O durumu düşünmek bile istemiyorum.

- Bu ne anlama geliyor? Cumhurbaşkanı Sezer'i istifaya mı çağırırsınız?

- Lütfen o konular üzerinde bana yorum yaptırmayın.

BÖYLE BİR USUL YOK
- Toplantınızda Cumhurbaşkanı'nın haftalık görüşmenizden kaçındığını söylediniz? Siz mi randevu talebinde bulunmuştunuz?

- Hayır böyle bir usül yok. Randevuyu Cumhurbaşkanı veriyor. Çarşamba günü bize Perşembe görüşmesinin gerçekleşmeyeceği söylendi. Genelkurmay Başkanı tatildeymiş. Oysa biz ayrı ayrı görüşüyoruz. Önümüzdeki hafta ise Sayın Sezer deprem bölgesinde olacakmış. O yüzden önümüzdeki haftaki olağan görüşmeyi de yapamayacağı söylendi. Oysa haftalık görüşmeler Perşembe dışındaki günlerde de yapılabiliyor. Sanıyorum şu sıra görüşmek istemiyor. Sayın Sezer ne zaman görüşmek isterse, o zaman görüşebiliriz.

- Sayın Sezer'in Cumhurbaşkanı seçilmesine hükümetiniz önayak olmuştu. Şimdi görevde daha üç ayı dolmadan bir uyumsuzluk tablosu ortaya çıktı. Bu uyumsuzluk nasıl giderilir?

- Bu tür uyumsuzlukların giderilmesinin yolu açık; Anayasa Mahkemesi'ne gidilir. Bunun için de kararnamenin imzalanması lazım. Bu konuda hükümetimiz tam bir görüş birliği içinde.

SEZER İSTANBUL'DA
Hükümet kendi içinde görüş birliği içinde olsa da devletin tepesindekiler artık gerilimi gizleme ihtiyacı da duymuyorlar.

İsmini vermek istemeyen etkili bir bakan, "Çankaya yolu hükümetlere Refahyol döneminde bile kapanmadı. Siyasi hasımlar olan Özal'la Demirel arasında bile, Evren ile Özal arasında bile diyalog hep oldu. Bu durum hiç hoş değil" diyor.

Sezer'in dün yapılması beklenen haftalık olağan görüşmesini iptali Çarşamba öğleden sonra vuku buluyor.

Kararname krizini görüşmek üzere toplanan koalisyon liderlerinin kararlarını dünkü Bakanlar Kurulu ardına ertelemesinden az sonra, Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Tacan İldem, Başbakan Özel Kalem Müdürü Zeynel Yeşilay'ı arayarak Perşembe günkü ziyaretin, Cumhurbaşkanı İstanbul'da olacağı için yapılamayacağını, önümüzdeki haftaki ziyaretin de Sezer'in "muhtemel deprem bölgesi ziyareti nedeniyle" yapılamayacağını söylüyor.

Özel kalem müdürü, başyaveri ve yakın korumalarını alarak sessizce İstanbul'a Huber Köşkü'ne geçiyor. Ankara'ya dönüşü için herhangi bir tarih de verilmiyor.

SORU İŞARETLERİ
Ahmet Necdet Sezer'i tanıyanlar için, bu durum, "çalışmalarına bir süre ara vermek" olarak yorumlanıyor. Cumhurbaşkanı'nın Çarşamba günü kabul ettiği heyetlere "her şey benden bekleniyor", "vicdanım baskı altında" türü sıkıntılar yansıttığının bildirilmesi ve bunların yalanlanmaması, Başkent''te Sezer cumhurbaşkanlığı performansı üzerine soru işaretlerinin ortaya çıkmasına yol açıyor.

Sezer'in kararname üzerine Ecevit'le görüşmemek için mi İstanbul'a gittiği soruluyor.

Anayasa'nın 104'üncü Maddasi'nde yer alan 'Cumhurbaşkanı devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetir' hükmü, giderek daha çok çevrede konuşuluyor.

"Sezer KHK'yı veto etmeden önce Ecevit'i Köşk'e çağırıp konuşsaydı, ortam bu kadar gerilmez, bir çözüm bulunurdu" görüşleri ortaya atılıyor.

Ecevit'in, "Sezer ne zaman isterse görüşebiliriz" sözleri, diyalog imkanının hala mevcut olduğunu gösteriyor.

Köşk'le hükümet arasında uzun yıllardan beri ilk kez ortaya çıkan diyalog kopukluğunu gidermek ve gerilimi gidermek görevi, devletin başı olarak Sezer'e düşüyor.

Sezer sessiz sedasız İstanbul'a geçti
Başbakan Bülent Ecevit'e haftalık görüşmesini yapmama gerekçesini 'İstanbul'a gidiş' olarak açıklayan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer dün sabah erken saatlerde kara yoluyla İstanbul'a yola çıktı. Köşk kaynakları, "Sezer'in Ağustos'un bir bölümünü İstanbul'da geçireceğinin Haziran ayında planlanmış olduğunu, dolayısıyla yolculuğun sürpriz olmadığını' söylediler. Sezer "yol üzerindeki il valilerinin kendisi için karşılama töreni düzenlemesinin önüne geçmek için" yolculuğundan üst düzey bir kaç Köşk çalışanı dışında kimseye söz etmedi. İstanbul'a eşi Semra Hanım ile giden Sezer'e yakın korumalarının dışında Özel Kalem Müdürü Tacan İldem ve Başyaveri Kurmay Albay Ferit Güler Eşlik etti. Sezer İstanbul'da Cumhurbaşkanlığı konutu olarak hizmet veren Huber Köşkü'ne yerleşti.

MURAT YETKİN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır