kapat

11.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ankara gerildi
Hükümet Sezer ile restleşti; KHK'yı aynen Köşk'e gönderdi. Başbakan Ecevit, "İmzalaması Anayasal bir zorunluluktur" dedi

Türkiye'nin gündemini 18 gündür işgal eden memurlara ilişkin Kanun Hükmündeki Kararname, sonunda hükümet ile Cumhurbaşkanı arasındaki ipleri de kopardı. Hükümet kararnameyi imzalamayıp geri gönderen Cumhurbaşkanı Sezer'e rest çekti ve KHK'yı hiçbir değişiklik yapmadan, Çankaya Köşkü'ne iade etmeyi benimsedi. Sezer ise Başbakan Ecevit ile her Perşembe yaptığı olağan görüşmesini hem bu hafta hem de önümüzdeki hafta iptal etti.

Hükümet ile Cumhurbaşkanı arasındaki ipleri kopartan gelişme dün Bakanlar Kurulu'nun Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında yaptığı 3 saat 40 dakikalık toplantının ardından gelişti. Toplantıdan sonra Ecevit, memurların görevden alınmasına ilişkin KHK'nın aynen Cumhurbaşkanlığı'na sunmayı kararlaştırdıklarını bildirdi. Ecevit, Sezer'in ikinci kez değiştirilmeden kendisine gönderilen bir KHK'yı imzalamasının Anayasal bir zorunluluk olduğunu söyledi ve özetle şöyle konuştu:

KHK'YI GERİ ÇEVİRME YETKİSİ YOK
"Sayın Cumhurbaşkanı, laik, demokratik cumhuriyeti ve ülke bütünlüğünü koruyucu yaptırımları daha etkili kılmak amacıyla hazırlanan Kanun Hükmündeki Kararnameyi geri yollamıştır. Anayasa'nın 6. Maddesi'ne göre 'Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasa'dan almayan bir devlet yetkisi kullanamaz.' Sayın Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkilerini düzenleyen Anayasa'nın 104. Maddesi'nde, Cumhurbaşkanı'na kanunları geri gönderme yetkisi tanınmasına rağmen, KHK'ler için bu yönde bir yetki verilmemiştir. Buna rağmen Cumhurbaşkanı'nın KHK'yi iade ederek, yasalarla ilgili süreci başlattığı anlaşılmaktadır. Bu durumda Cumhurbaşkanı'nın ikinci kez ve değiştirilmeden kendisine gönderilen bir KHK'yi imzalaması anayasal bir zorunluluktur. Ancak Cumhurbaşkanı KHK'yi imzaladıktan sonra, Anayasa'ya şekil veya esas bakımından aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'nde iptal davası açabilir. Anayasa ile Cumhurbaşkanı'na verilen görevler arasında yargı denetimine gitme yetkisinin bulunması Cumhurbaşkanlığı makamının yargı yetkisini kullanır hale gelmesini önlemek içindir."

KARARNAME İVEDİLİKLE ÇIKMALI
Bir gazetecinin, hükümetin KHK'yi aynen geri göndermesi durumunda devletin zirvesinde kavga görüntüsü verileceğine ilişkin görüşleri belirtmesi üzerine Ecevit, "Bazen devlet organları arasında çelişkili görüşler ortaya çıkabilir. Bunun da yolları Anayasa'da saptanmıştır. Bu yolların en başında da Anayasa Mahkemesi'ne başvuru olanağı ve yetkisi gelir. O şekilde sorun bir çözüme bağlanabilir" dedi. Ecevit'e, KHK'yı yasa haline getirmeyi düşünüp düşünmediklerini sorusuna ise "Şu sırada amacımız, Kanun Hükmünde Kararname olarak çıkmasıdır. Çünkü, rejimle ilgili olumsuz, yıkıcı, bölücü, eylemler son zamanlarda değişik kılıflar altında çoğalma eğilimi içine girmiştir. Onun için süratle, ivedilikle bu KHK'nin çıkarılmasında yarar vardır" yanıtını verdi.

Ecevit, Sezer'le bu konuda görüşüp görüşmeyeceğinin sorulması üzerine, şunları söyledi: "Perşembe günleri kendisini ziyaret günlerimizdi. Fakat bu Perşembe günü benimle görüşmeyi gerekli görmedi. Önümüzdeki hafta Perşembe günü için de gerekli görmedi." Başbakan, "Liderler zirvesi sonrası Cumhurbaşkanı ile görüşme talebiniz oldu mu?" sorusunu da, "Cumhurbaşkanı şu sırada benimle görüşme eğiliminde olmadığını, gereğini görmediğini söylemiştir. Kendisini rahatsız etme hakkımız yoktur."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır