kapat

11.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Bana fabrika alacaklardı'
Tutuklanan Mali Müşavir Tamer Büyükçoban balinacıların ipliğini pazara çıkardı

İzmir'de yürütülen Balina operasyonu kapsamında gözaltına alındıktan sonra İzmir DGM`ye sevk edilen ve 9'unun tutuklandığı toplam 24 sanık ifadelerinde 3 maymunu oynadı. Trilyonlarca liralık hayali ihracatın gerçekleştiği şirketlerin naylon olduğundan şüphelendikleri halde çalışmaya devam eden yakalanınca da "Biz sadece görevimizi yaptık" diyen sanıkların ifadeleri mahkemeyi bile şaşırttı.

BÜLBÜL GİBİLER
DGM Savcıları Cevdet Ulu, Fevzi Tetik ve Ahmet Birsen tarafından ifadeleri alınan sanıklardan 3'ü serbest kaldı, 21 kişi mahkemeye sevkedildi. Sabaha kadar süren mahkeme sonucunda Ali Galip Halıcı, Tamer Büyükçoban, Engin Yeşilağaç, Çetin Siraçen, Süleyman Güngör, Selim Kirtil, Şükrü Acar ve Ömer Er tutuklanarak cezaevine gönderildi. 1992 yılındaki vergi kaçakçılığı suçundan hakkında gıyabi tutuklama kararı bulunan NBI firmasının ortağı İran asıllı Birgül Safyarzade Avşar da tutuklandı.

İzmir DGM Nöbetçi Hakimi Ömer Faruk Kara tarafından ifadeleri alınan sanıklardan eski İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Burhan Özfatura'nın Genel Sekreteri ve Yeminli Mali Müşavir Ali Galip Özgül Halıcı, naylon fatura düzenleyerek KDV iadesi aldıkları iddialarıyla suçlanan Yeşer Tekstil A.Ş'deki işlemleri tebliğlere göre yürüttüğünü söyledi.

FABRİKA ALACAKLARMIŞ
Yeminli müşavir sanık Tamer Büyükçoban ise kendisinin de kağıt üzerinde yüzde 5 ortağı olduğu Yeşer Tekstil'in paravan olduğunu sonradan anladığını belirtti.

Büyükçoban, şirketin gerçek ortaklarının Hüseyin Beşikçi, Ziya Erkal Erdem ve İrfan Ersoy olduğunu kaydetti. Büyükçoban şirketin kuruluş öyküsünü şöyle anlattı:

"Beni toplantıya Niyazoğlu telefonla çağırdı. Şirketi 100 milyar lira sermaye ile kurmamı istedi. Normal şirket olduğunu sandım. Niyazoğlu, şirketin adresinin benim adresim olmasını istedi. Bana Çiğli'de bir fabrika satın alınacağı söyleniyordu, ancak olmadı."

Faturaların İstanbul'dan gelmeye başladıktan 2-3 ay sonra gerçek şirket olmadığını anladığını ifade eden Büyükçoban, "Önce muhasebeci Engin Yeşilağaç, evrakları düzenleyip Halıcı`ya götürüyordu. Halıcı, teyitleri yapıyor, iade alımı için rapor düzenliyordu. İstanbul`dan gelen faturaların gerçek olmadığını anlamıştım, ancak bu benim işim değildi"diye konuştu.

İhracat raporlarının düzenlenmesi ve KDV alımının Halıcı'ya ait olduğunu söyleyen Büyükçoban, Yeşilağaç`ın Hakiki Koç şirketi ve Niyazoğlu'nun muhasebecisi olduğunu ve faturaların hayali olduğundan bilgisi bulunduğunu söyledi.

25 trilyonluk naylon fatura
İSTANBUL Mali Şube Ekipleri, hayali ihracatta kullanılan naylon faturaları piyasaya süren bir şebeke olduğunu ihbar alarak harekete geçti. Soruşturma sonucunda, Yusuf Bal adlı işadamı ile 2 suç ortağının yüzde 5'lik komisyon karşılığında naylon fatura sattığı belirlendi. Bunun üzerine operasyon düzenleyen polisler, ilk aşamada sahte faturaları, alıcı firmalara götüren İbrahim Çarmıklı ve 3 adamını yakaladı. Faturaların piyasa değerinin 25 trilyon lirayı bulduğu ve her sektörden birçok firmaya satıldığı belirlendi. Şebekenin başı Yusuf Bal ile ortakları aranırken, naylon faturaları kullanan firmaların tespiti için de çalışmalara başlandı.

Serdar CANIPEK


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır