kapat

11.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hakan mı döver, Jardel mi
Brezilyalı golcü Jardel Türkiye'ye adımını attığından beri eleştirildi. "Hakan Şükür'ün yerini dolduramaz" dendi. Ancak, St.Gallen'e attığı beceri dolu iki golden sonra tartışma yeni bir boyut aldı.

Tüm Galatasaraylılar, özellikle son yıllarda tüm Türk sporseverler, Hakan Şükür'lü Galatasaray'la unutulmaz başarılar yaşamaya çok alışmıştı. Hakan'ı Türk halkı çok sevdi... Golleri attığında, en yakınındakini onun yerine koyup kucakladı. Kaçırdığında ise tüm taraftarlar, hani insan sevdiğine kızar ya, işte öyle dizini dövdü. Ama o Türk futbol tarihine 'Hakan Şükür' adını altın harflerle yazdırdı. Rekorlara imza attı, şampiyonluk kupaları kaldırdı ve son olarak UEFA kupasının kulbuna yapıştı...

HAKAN'DAN PRES, JARDEL'DEN GOL
Ve gün geldi, Hakan "Ben artık tüm dünyayı sallayacağım" diyerek bavullarını topladı ve dünya futbolunun kalbinin attığı yere, İtalya'ya, İtalya şampiyonu İnter'e gitti. Ve işte bu sırada Galatasaray yönetimi öyle bir isimle çıktı ki ortaya, dünya futbol piyasası çalkalandı; Mario Jardel...

Porto'da avrupa gol krallığına imza atmış Brezilyalı golcü, Galatasaray taraftarlarını biraz olsun rahatlatıp, diğer takımların taraftarlarını korkutsa da, ilk hazırlık maçları ibreyi tersine çevirdi... Top kovalayan, pres yapan Hakan gitmiş, topu izleyen, çakılı oynayan Jardel gelmişti. Herkes, 'Efsane bitiyor mu?', 'UEFA Şampiyonu Galatasaray nasıl gol atacak?' sorularını sordu, Brezilyalı golcünün yararlı bir transfer olup olmadığını konuştu. Sadece bir tek kişi konuşmadı... Jardel. O da, geçtiğimiz Çarşamba akşamı İsviçre şampiyonu St.Gallen ile yapılan Şampiyonlar Ligi ön eleme turu ilk maçında, suskunluğunu bozdu. Ama herkesin tersine söyleyeceklerini ayaklarıyla, kafasıyla, mükemmel zamanlamasıyla ve jeneriklere girecek güzellikteki golleriyle söyledi.

39'uncu dakikada, Galatasaray 1-0 mağlup durumdayken, yeni bir başlangıç için kazıttığı kafasıyla topu 90'a asarken, "Bu daha ilk", 78'nci dakikada ise vücudunun hiçbir noktasını kıpırdatmadan, sadece o Brezilyalılar'a has bilek hareketiyle topa dokunurken, "Jardel tarihte 'golcü' diye geçer, tarih değişmedi' dedi.

Ve tartışma başladı. Hakan Şükür mü, Jardel mi? Sporla ilgisi olan, olmayan herkes bekliyor. Liglerin başlamasını bekliyor... Şampiyonlar Ligi maçlarını bekliyor... Jardel'in neler yapacağını, Hakan'ın İtalya macerasını izliyor.

Hakan'dan sonra iyi transfer
Jardel gibi golcü bir oyuncunun daha yeni gelmesine rağmen basından büyük eleştiri almasını yadırgadım. Dünyada oynadığı mevkiin iyi futbolcularından biri. St.Gallen'e attığı goller akıl doluydu. Fizik gücüne dikkat edip biraz çabuklaşırsa böyle çok güzel gollerini seyredeceğiz. Hakan Şükür ise rakibini kovalamada, hücum preste, defansa yardımda ve sahanın bütününde çok koşan ve enerjik bir oyuncuydu. Ama son vuruşlardaki tutukluğu ve kendine olan güvensizliği belirgindi. Bence Hakan gittikten sonra Jardel isabetli bir transfer.

GÖKMEN ÖZDENAK

Laubali tavır mükemmel gol
Kafa golünde uzak mesafe olmasına rağmen sanki penaltı atar gibi hem köşeye bıraktı, hem de çok sert vurdu. Sanki antrenman maçındaymış gibi soğukkanlıydı. Hele attığı ikinci gol süperdi. Laubali bir tavır içerisinde ama akıl dolu bir bilek hareketiyle nefis bir gol attı. Her futbolcuya nasip olmayan bir yetenek. Ancak kimse Jardel'den, bir Hakan Şükür olmasını beklemesin. Hakan'ın presi ve çalışkanlığı vardı. Ama gol vuruşlarında bir beceri eksikliği de söz konusuydu. Ama yine de benim tercihim Hakan Şükür'den yana.

CEMİL TURAN

Jardel güzel goller atacak
Jardel'in attığı iki gol de yeteneği olan, özel kişilerin atabileceği gollerdi. Vuruşlar mükemmel. Jardel oyunda pek gözükmeyen, ama iş bitiren bir futbolcu. Ondan, diğer futbolcular gibi pres yapmasını beklemek yanlış. Adamı olduğu gibi kabul edelim ve atacağı diğer mükemmel gollerini seyredelim.

Hakan Şükür ile Jardel'i, ya da herhangi iki futbolcuyu kıyaslamaya her zaman karşıyım. Her futbolcunun özellikleri ayrıdır. Hakan Şükür de, Jardel de takımlarının genel oyun sistemine uyum sağlarlarsa başarılı olurlur.

FEYYAZ UÇAR

Beraber olsalar tadına doyulmaz
Jardel harika iki gol attı. İlk gol, düşünerek yapılan akıllı bir vuruş. Yükseliş ve zamanlama mükemmel. İkinci gol, vuruş tekniğinin adeta bir görtergesiydi. Mükemmel bir bilek hareketiyle harika bir gol attı. Jardel ve Hakan Şükür, özellikleri bakımından apayrı. Jardel, daha çok ceza sahası içerisinde çok etkili. Ancak Hakan gibi çalışkan değil. Hakan ise daha çok, rakibi bunaltan, bunaltıcı pres yapan bir futbol stiline sahip. İkisi de apayrı bir santfor tipi. İkisi bir arada oynasaydı, Galatasaray mükemmel bir ikili oluştururdu.

GÜNGÖR ŞAHİNKAYA


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır