kapat

11.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
20 gün sonra banka miladı
Bankacılık Düzenleme ve Üst Kurulu 20 gün sonra aktif dönem görevine başlıyor. Kurul'un ilk işi ise Fon'daki 8 bankaya yönelik operasyon olacak

Bankacılık sektörünün gözetimi ve denetimini siyasetten arındırmak,uluslararası normlara uyum sağlamak amacıyla oluşturulan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) 20 gün sonra aktif görev dönemine başlıyor.

31 Mart'ta atanan Kurul üyeleri, milat olarak gösterilen 1 Eylül 2000 tarihinden itibaren mali sektörün yapılanmasında bir dizi yeniliğe imza atacak. Kurul'un ilk işi, Fon'daki 8 bankaya yönelik operasyonu gerçekleştirmek olacak.

Fon'daki Türkbank, İnterbank ve Bank Ekspres'in ardından 'aileye' katılan Yaşarbank, Esbank, Yurtbank, Egebank ve Sümerbank'ın nasıl satılacağı ortaya çıkarılacak.

Bu bankalar için Mc Kenzy tarafından hazırlanan raporlardan da faydalanılarak, satış yöntemlerine karar verilecek. Bu karar organında BDDK üyeleri de yer alacak. Kurul üyeleri sadece banka hastanesi olarak adlandırılan Fon'daki bankalarla değil, tüm sektörü de yakından izlemek durumunda. Verilen krediler, rasyonlar mali sekörü tehdit edebilecek her türlü gelişmede söz hakkı olacak.

Başkanlığına Zekeriya Temizel atandığı Kurumun personel sayısını 300 dolayına çıkarması bekleniyor.

10 soruda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Üst Kurulu

* Kurul üyeleri kimler?
Zekeriya Temizel (Başkan), Biltekin Özdemir (İkinci Başkan), üyeler Kemal Çevik, Servet Taşdelen, Ural Şekerci, Bilge Hacıhasanoğlu, Halil Yetkin.

* BDDK niçin önemli ve gerekli?
Bankacılık sektörünün, özerk bir Kurul aracılığı ile gözetim ve denetimi gerek uluslararası uygulamalara uyum gerekse sektöre siyasi müdahaleler nedeniyle geçmişte ortaya çıkan sorunların bir daha yaşanmaması için gerekli görülüyor.

Kurul, IMF ve Dünya Bankası'ndan alınacak kredilerin ön şartları arasında bulunması nedeniyle de önem taşıyor.

* Üyelerin aylıkları belirlendi mi?
Bakanlar Kurulu, BDDK Başkanı için 2 milyar lira, üyeler için 1.7 milyar lira net aylık belirledi. Kurul üyeleri, Nisan-Ağustos dönemi için toplam 6 milyar lira avans aldı.

* Kurul nerede çalışıyor?
1 Nisan'da göreve başlayan BDDK üyeleri, kısa süre Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü binasında tahsis edilen bir katta geçici olarak çalıştı. Kurul üyeleri halen, Ankara'da Atatürk Bulvarı üzerindeki İş Bankası eski Genel Müdürlük binasını kullanıyor. Bina, İş Bankası'ndan kiralandı.

* Kurul, kalıcı binaya ne zaman taşınacak?
BDDK'nın kalıcı binası için, Milli Emlak'tan Konya Yolu mevkiinde arsa satın alındı. Kurul'un, 2001 yılında yeni binasına taşınması bekleniyor.

* BDDK, bürokrasiden hangi birimleri bünyesine alacak?
Bankacılık Üst Kurulu, Hazine Müsteşarlığı'ndan, Banka Kambiyo Genel Müdürlüğü bankacılık bölümünü ve Bankalar Yeminli Murakıplar Kurulu'nu alacak. Merkez Bankası'nın bankacılık izleme birimi ve Mevduat Sigorta Fonu'nu da Kurul bünyesine nakledilecek.

* Kurul'un örgütlenme şeması nasıl?
Kurul, 4 başkan yardımcısı ve 9 ana hizmet biriminden oluşacak. İzleme Dairesi, Değerlendirme ve Uygulama Dairesi, Düzenlemeler Dairesi, Kuruluş, Yetkilendirme ve İzin İşlemleri Dairesi, Hukuk İşleri Dairesi, Ekonomik Değerlendirmeler Dairesi, Mali Sektör Politikaları Dairesi, Risk ve Gözetim Teknikleri Araştırma Dairesi, Uluslararası İlişkiler Dairesi.

* Ücret sistemi Kurul'un yapılanmasını nasıl etkileyecek?
BDDK, Hazine ve Merkez Bankası'nın ilgili birimlerindeki personeli isteğe bağlı olarak alabilecek. BDDK'daki ücretlerin SPK, İMKB ve Merkez Bankası'ndaki düzeyin altında kalması gerek kamudan personel naklini gerekse özel sektörden eleman alınmasını olumsuz etkileyebilecek. Kurul, kalıcı personeli Hazine ve Merkez Bankası'ndan alamazsa, geçici görevle 2 yıl çalışmalarını sağlayabilecek.

* Kurul'un temel görevi neler?
Kurul, bankacılık sektörünün gözetim ve denetimi, denetim sonuçlarına göre önlem alınması, tasarrufların güvence altında tutulması, tasarruf sahiplerinin haklarını ve kuruluşların çalışmasını tehlikeye düşürecek, ekonomide zarar doğurabilecek her türlü uygulamanın önlenmesi, Mevduat Sigorta Fonu'nun idare edilmesi, banka kuruluş ve şube açma izni verilmesi görevlerini yerine getirecek.

* Kurul'u bekleyen sorunlar neler?
BDDK, ilk aşamada Fon bünyesindeki Türkbank, İnterbank, Bank Ekspres, Esbank, Yurtbank, Egebank, Sümerbank ve Yaşarbank sorununu çözecek. Geçen yıl yürürlüğe giren Bankalar Kanunu uygulama yönetmeliklerinin yayımlanması, banka mali yapılarını iyileştirici önlemlerin alınması acil adım atılması gereken konular arasında ilk sıralarda yeralacak.

Kurul'un öncelikle çekirdek bir kadro ile çalışması, zaman içinde 300 civarında uzman kadrosu oluşturması öngörülüyor.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır