kapat

11.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tekel'e özelleştirme modeli bulundu: 4x45
Tekel önce dört şirkete ayrılacak. Daha sonra dört ana hissedara dört yılda satılacak. Sermayede hiçbir grubun payı yüzde 25'i geçemeyecek

IMF'ye verilen Ek Niyet Mektubu'nda, özelleştirilmesi düşünülen Tekel için düğmeye basılıyor. Fransız Modeli'ne göre özelleştirilmesi öngörülen Tekel'in yeni yapısı ve işleyişi şöyle olacak:

* Tekel bir "Holding" haline getirilecek. Holding'in 4 şirketi bulunacak. Halen Tekel bünyesindeki, alkol, tütün mamülleri, tuz ve pazarlama fonksiyonları ayrı birer anonim şirkete dönüştürülecek. Tekel, Alkollü İçkiler, Sigara Sanayii, Tuz Sanayii ve Pazarlama olmak üzere 4 profesyonel şirket biçiminde faaliyet gösterecek.

* Tekel'in, yüzde 25'i halka arzedilecek, yüzde 25'i Tekel çalışanlarına ve tütün üreticisine satılacak. Devletin, Tekel'deki payı yüzde 15'e kadar indirilecek. Yabancı stratejik yatırımcıya satış da gündeme gelebilecek. Satış yapılan hiçbir grubun payı, yüzde 25'i geçmeyecek.

* Tekel ürünlerinin marka hakkı veya fabrikalar ayrı ayrı satılabileceği gibi yerli ve yabancı gruplarla ürün bazında ortaklıklar da kurulabilecek.

* Tütün piyasasının düzenlenmesi için geçici "Tütün Kurumu" oluşturulacak. Ekim alanlarının sınırlandırılması, kalitenin iyileştirilmesi, tütün alımı, tasnifi, iç tüketim ve ihraç kapasitesine göre üretim sağlanacak.

BAKAN NE DİYOR?
Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, tütün piyasasının, aileleri ile birlikte 7-8 milyon insanı yakından ilgilendirdiğini, bu nedenle özelleştirme sürecinin dikkatli ve titiz sürdürülmesi gerektiğini söyledi. IMF'nin, 2002 yılına kadar Tekel'deki özelleştirme işleminin tamamlanmasını önerdiğini, bu sürenin Türkiye'nin koşulları dikkate alınarak 2003-2004 yılına yayılabileceğini belirten Yücelen, şöyle devam etti:

"150 bin ton tütün alım ve ihraç kapasitemiz var. Buna karşın her yıl 300-350 bin ton tütün alıyoruz. Bu arada depolarımızda 400-500 bin ton çoğu kalitesiz tütün bulunuyor. Bu tablonun değişmesi gerekiyor. Devlet, piyasaya tüccarın daha fazla alıcı olarak girmesini, üreticinin mağdur olmamasını temin edecek. Tüccarın, dünya fiyatından alım yapması sağlanacak, aradaki fark üreticiye destek olarak aktarılacak. İhtiyaç fazlası üretim yapılmayacak. "

IMF'ye Ne Söz Verildi
* 2000 yılı içinde Tekel'i reforma tabi tutmak ve tütün destekleme fiyat mekanizmasını kaldırmak içini gerekli 3 yeni kanun çıkarılacak.

* İlk kanun, Tekel'in destek alımın yapan birimini, diğer ticari faaliyet gösteren birimlerinden ayıracak ve tütünün satışı için müzayede mekanizmasını hayata geçirecek.

* Tekel'in destekleme alımı yapan birimi, satılmayan tütünü aynı kalitedeki ürüne müzayedede verilen en düşük fiyattan en az yüzde 15 daha düşük bir fiyata satın alacak.

* İkinci kanun, alkollü içki üretimindeki tekeli kaldıracak, böylece özel sektörün piyasaya girmesini sağlayacak.

* Üçüncü kanun ile Tekel'in içki, tuz ve tütün ürünleri üreten tesisleri özelleştirilecek.

* Tekel'in ticari varlıklarının satışı 2001'de başlayacak ve 2002 sonuna kadar tamamlanacak.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır