kapat

11.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kanser aşısı geliyor
Amerika'da cilt kanseri aşısı denemelerinde başarı kaydedilmesi üzerine dünya çapında 40 hastanede 1000'in üzerinde aşı deneyleri başlatıldı

Kanser aşısının geliştirilmesine yönelik son dönemde büyük ilerlemeler kaydedildi. Bu sonuçtan cesaret alan bilimadamları kanser aşısı testlerini yaygınlaştırmak için harekete geçtiler.

ABD Ulusal Kanser Enstitüsü'nde, şu anda 100 çeşit kanser aşısı deneniyor. Bu aşıların 33'ü melanoma (cilt kanseri) kanserinin tedavisine yönelik. Cilt kanserini tedavi eden aşıya "Melocine" adı verildi. En hızlı ilerleyen (bir ay içerisinde tümör sayısı ikiye katlanıyor) kanser türü olan cilt kanserinde aşı çalışmaları yapan uzmanlar şaşırtıcı sonuçlara ulaştılar. Hatta birkaç hastada kanser tamamen yok olmakla birlikte, diğer kanser türlerine karşı da bağışıklık kazandı.

Virginia Üniversitesi'nden Doktor Craig Slingluff, cilt kanserinin vücuttan tamamen silindiği vakaların oranının şu an için sadece yüzde 5 olduğunu, ancak genel anlamda tüm hastalar üzerinde aşının ciddi şekilde başarı sağladığını ifade ediyor. Kanser aşısı sayesinde vücudundaki tümörlerin tamamından kurtulan şanslı deneklerden biri de San Diego Üniversitesi Radyoloji uzmanı, Doktor Les Menuck. 58 yaşında olan Menuck, 4 yıl önce cilt kanseri olduğunu, daha kötüsü kanserin lenf bezlerine sıçradığını öğrendi. "Durumumu araştırdıktan sonra hiç şansım olmadığına karar vermiştim ki Melacine adlı aşıyı duydum" diye konuşan Doktor Menuck gönüllü olarak denediği aşı sayesinde lenf bezlerinin tamamen normale döndüğünü söylüyor. 4 yıldır tedavi gören Munick, aşıyı düzenli aralıklarla Interferon ilacı ile birlikte aldığını kaydediyor.

AŞI NASIL KORUYOR?
Bilimadamları kemoterapiyle kanserli hücreleri zehirlemek yerine, aşıyla vücudu kanserli hücrelerden kurtarmayı hedefliyor.

Kanser aşısı, mevcut sağlıklı hücreleri kansere karşı dirençli hale getiriyor ya da henüz tümör görülmeye başlayan organları kurtarıyor. Normal aşıların aksine, vücuttaki yabancı mikrobu algılayıp öldüremiyor. Çünkü kanserli hücreler, vücudun diğer hücrelerine oldukça benziyor. Kanser aşısı, vücuda "içinde yabancı bir madde var" uyarısı gönderiyor. Uyarıyı alan vücut, eskilerin yerine yeni sağlıklı hücreler üretmeye başlıyor.

ALMANYA'DAN UMUT VERİCİ HABERLER
KANSER aşısı çalışmalarından Almanya'da da başarılı sonuçlar alındı. Tedavinin uygulandığı Göttingen Kliniği doktorlarından Alexander Kugler, hastanın tümöründen alınan kanserli hücrelerin oldukça zor bir yöntem ile akyuvarlarla (savunma hücreleri) birleştirildiğini söyledi. Bu yöntem ile elde edilen hücrelerin hastaya aşılandığını kaydeden Kugler, yeni hücrelerin "düşmanını" tanıdığını ve kanserli hücreleri yok ettiğini belirtti. Kugler, bu yöntemin 30 kanserli hasta üzerinde denendiğini, 6 kişinin tümüyle iyileştiğini bildirdi. Yöntem, akciğer ve mide kanserinde etkili olmuyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır