kapat

12.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
SEDAT SERTOĞLU(ssertoglu@sabah.com.tr )


Gündemde ne var?

Sizlere bugün bahsedeceğimiz gündem, Amerikalılar'ın gündemi. Onların gündeminin birinci sırasında bir kitap var. Kitabın adı Goblet of Fire. Yazarı J.K.Rowling isimli bir İngiliz kadın..

Amerika son üç gündür, sihirli güçlere sahip olan, 14 yaşındaki Harry Potter isimli bir çocuğun macerasının anlatıldığı bu kitap ile yatıp kalkıyor..

TV istasyonları, gazetelerin manşetleri hep bu kitaptan behsediyor.. Merak ettik ve inceledik.. işte rakamlar:

Kitabın ilk baskısı 3 milyon 800 bin adet oldu. Bu bir rekor..

Barnes and Noble isimli kitapçı zinciri 48 saat içinde bu kitaptan 800 bin adet sattı. Bu da bir başka rekor.

Amazon isimli internet kuruluşu üzerinden Harry Potter'ın maceralarını, daha kitap yayınlanmadan önce talep eden okur sayısı ise, 600 bin. Bu da 3'üncü rekor..

4'üncü rekor ise, kitabı yayınlayan şirket tarafından dün açıklandı.. İkinci baskı 2 milyon olarak duyuruldu..

Ve de 754 sayfalık rekor üzerine rekor kıran bu kitap, bir çocuk kitabı. Yazarın, Harry Potter'ın maceralarını anlattığı bundan önceki 3 kitabının baskısına, bu 4'üncü kitabı da eklerseniz, önünüze 35 milyon gibi bir rakam çıkıyor..

Amerika okuyor.. Dünya okuyor.. Ama biz, ne yazık ki, hala okumuyoruz.. Bir bizdeki sayılara bakın. Bir de onlarınkine..

Bir onlardaki kitap coşkusuna, kitap okuma alışkanlıklarına bakın, bir de bizim aynı konudaki tutumumuza..

Yurt dışına her çıkışımızda, kitapçılardakı kalabalıklar yanında, kitap, gazete ve dergi satışlarını gördüğümüz zaman çok üzülüyoruz...

Biz neden okumuyoruz?

Gerçekten bu sorunun cevabını arıyoruz.. Üstelik yeni de değil.. Uzun yıllara dayanan bu gözlemimizi sizlerle paylaşmak istedik..

Amerikalılar'ın gündeminin ön sıralarında bunun dışında iki konu daha var.

Birincisi, bir füze saldırısına karsı geliştirilen ulusal füze sisteminin başarısızlığı.. Cumartesi günü yapılan ve 100 milyon dolara malolan deney, California'daki Vandenberg Hava Üssü'nden atılan sembolik bir düşman füzesinin, Marshall Adaları'ndan atılacak bir füze ile havada yokedilmesini öngörüyordu.. Ancak, adadan atılan 37 yaşındaki Minuteman füzesinin başlığı gövdeden ayrılmayınca düşman füzesini vuramadı.. Ve tabii kıyamet koptu ve kopmaya da devam ediyor..

Amerikalılar 60 milyar dolarlık bir yatırım paketinde yaşanan bu başarısızlık üzerine, projeye devam edilip edilmemesi hakkındakı kararın yeni Başkan'a bırakılmasını istiyorlar..

Ve ön sıradaki üçüncü konu Güney Afrika'da yapılan AIDS konferansı.. TV istasyonları bu konuda sürekli yayınlar yaptı.. Gazeteler uzun uzun bu konu üzerinde durdular.

Dünyanın gündemi başka, bizimki başka..

Yıllardır süren bu ikilemi değiştirmemiz gerekmiyor mu?

Batı dünyasının bir parçası olmak biraz da buradan geçiyor gibimize geliyor.. Onların gündemi ile bizim gündemimizin zaman zaman örtüşmesi gerekiyor..

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır