kapat

12.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Cezaevinde eğitim atağı
Adalet Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında mahkumların eğitilerek meslek sahibi yapılmaları ve dışardaki hayata hazırlanmalarını öngören protokol imzalandı

Milli Eğitim Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı arasında imzalanan protokole göre ceza ve tutukevlerinde eğitim seferberliği başlatıldı. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ve Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu tarafından imzalanan protokolde, cezaevlerinde bulunan hükümlü ve tutukluların okur-yazar olmaları ve meslek sahibi olmayanların meslek sahibi edilmeleri öngörülüyor.

Protokole göre mahkumlardan eğitimlerini terk edenlerin eğitimleri tamamlanacak. Yüksek öğrenim sınavlarına hazırlanacak olan tutukluların yetiştirilmeleri, sosyal ve kültürel bakımdan gelişmeleri, tahliyeden sonra bir işe rahatlıkla girebilmeleri sağlanacak.

Bakanlık yetkilerinin cezaevlerinde reform olarak adlandırdıkları uygulamanın tüm cezaevlerinde başlatılacağını, bu konuda sayıları 920 olan Halk Eğitim Merkezleri'nde çalışan öğretmenlerin görevlendirildiğini belirtildi. Öğretmenler eğitimle birlikte mahkumların sosyal yaşama yeniden uyum sağlamalarını kolaylaştırmak için kurslar verecekler. Milli Eğitim Bakanlığı yetkileri, okur-yazar olmayan tek mahkum için bile kurs açılacağını ve okur-yazar olmayan mahkumun kalmayacağını açıkladılar.

Cezaevlerinde eğitim reformu olarak algılanan uygulamanın, önceki dönemlerde yüzeysel olduğunu belirten yetkiler, yeni uygulamanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümleri ile paralel olduğunu söylediler. Yeni uygulama ile tutukluğu biten mahkumun, iş sahibi olarak tahliye olacağını, kendi hayatını kazanabileceğini, topluma rahat uyum sağlayabileceğini belirtiliyor.

70 BİN TUTUKLU VAR
Halen 562 cezaevinde 70 bin tutuklu bulunuyor. Bu tutuklulardan 23 bini cinayetle yargılanıyor. Tutukluların 20 bininin ise bir mesleği yok. 4 bin 500'ü okur yazar değil. Bakanlık yetkileri okur yazar kursunun tek kişi bile olsa açılacağını, meslek kurslarının ise en az 10 kişinin katılımı ile açılacağını belirtiler.

Kursları başarı ile bitirenlere "Kurs Bitirme Belgesi" tamamlamadan tahliye olanlara ise "Kursa Katılım Belgesi" verileceğini açıklandı. Kurs yerinin temini ve düzenlemesi Adalet Bakanlığı tarafından sağlanacak. Öğretmenler ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından temin edilecek. Kurs veren öğretmenlere ek ücret verilecek. Bakanlık yetkileri açılacak kursların başında konfeksiyon, karo ve fayans döşeme, sıva, boya, badana, betonarme demirciliği, metal işleri, oto boyacılığı, sıhhi tesisat, elektrik ve fırıncılık kurslarının geldiğini belirtiler.

Yaşar ÖZAY


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır