kapat

12.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Memur alımında karmaşa
Devlet memurluğu alımlarında sorunlar bitmiyor. "İlk Defa Devlet Memuru Olacaklar" için yapılan seçme sınavı sonuçlarının açıklanmasının ardından 19 bin 800 kişinin memur olarak ataması yapıldı. Fakat ataması yapılan kişilerin yanlış beyanlarda bulunması ve bazı kurumların adaylara verilen klavuzlarda başvuru koşullarını tam vermemesi karmaşaya yol açtı. Ataması konusunda sorun yaşayanlar Devlet Personel Başkanlığı'nı dilekçe yağmuruna tutuyor. Devlet Personel Teşkilatı Başkanı Nedim Kurdoğlu, yapılan atamalarda yapılan hataların nedeninin adayların yanlış beyanları olduğunu savundu.

Vestel'den tahvil ihracı
YurtdIŞInda kurulu Vestel Electronics Finance Limited tarafından Vestel garantisiyle 5 yıl vadeli tahvillerin ihraç ve satış çalışmaları tamamlandı. 200 milyon dolar nominal değerdeki tahviller yıllık yüzde 13 sabit faizli ve altı ayda bir faiz ödemeli olarak satışa sunuldu. İhraç edilen tahvillerin yüzde 30'luk kısmı ABD'de, yüzde 63'lük kısmı Avrupa'da, yüzde 7'si ise Asya'daki yatırımcılara satılmıştır.Tahvillerden sağlanan fonun, yurtdışında faaliyet gösteren Vestel Electronics Finance tarafından Türkiye'deki Vestel'e sağlanacak kredinin finansmanında kullanılması bekleniyor. İhraç edilecek tahvillerin ve sözkonusu kredinin takas ve ödeme işlemleri 18 Temmuz tarihinde gerçekleştirilecek.

Seka özelleştirmesi yeterli ilgi görmedi
Seka'nIn iki işletmesine dört teklif alındı, dördüne ise teklif gelmedi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (OİB), Seka'ya ait altı işletmenin satışı için açılan ihalede iki işletmeye, toplam dört teklif alındığı, dört işletmeye de teklif gelmemesi nedeniyle bu dört ihalenin iptal edildiğini açıkladı. OİB'den yapılan açıklamaya göre, ihaleye teklif verme süresi dün sona erdi. Çaycuma İşletmesine Eren Kağıt Sanayi ve Yurtbay Pazarlama teklif verirken, Dalaman işletmesine ise Mopak ve Talip Kahraman şirketleri teklif verdi. Seka'ya ait Ardanıç, Afyon, Balıkesir ve Kastamonu işletmelerine ise teklif gelmediği için kanun gereği ihaleler iptal edildi. Türk Zirai Donatım Kurumu'na ait tarım makinalarının özelleştirilmesi için açılan ihaleye, bir kişi başvurduğu için iptal edildi.

'İnşaat sektöründe yüzde 15-20 kayıp'
Bursa Çimento Genel Müdürü Burhan Evcil, Yapı Denetim Şirketler'inin (YDS) öngörülen sürede kurulamamaları nedeniyle üç aydır süren inşaat yasağının fiilen sonbahara uzadığına dikkat çekti. Bu gecikmeyle sektörün 2000 yılını yüzde 15-20 kayıpla tamamlayacağını belirten Evcil, ekonomik durgunluk ve deprem nedeniyle Türkiye'deki çimento üretiminin iki yıl içerisinde yüzde 7.13'lük gerileme ile 34 milyon tona indiğini söyledi. Evcil, aynı dönemde iç satışların yüzde 7.61 düşerek 34 milyon tondan 31 milyona gerilediğini ihracatın ise yüzde 3.11 artışla 3.41 milyon tonda kaldığını belirtti.

Evcil İnşaat yasağının 10 Temmuz'da fiilen sona ermesine karşılık Bayındırlık Bakanlığı'nın YDS'lerin kurulması için başvuran şirketlere izin çıkmadığı için YDS'ler fiilen iş üretmeye Eylül ayı içinde başlayacaklar.

Karamehmet halay çekti
Turkcell hisselerinin işlem görmeye başlaması nedeniyle dün borsa önünde büyük bir şenlik düzenlendi. Borsa çalışanlarına ve şenliği izlemeye gelenlere, içinde Turkcell'in tişortleri, şapkaları ve kahve bardakları bulunan hediye paketleri dağıtıldı. Daha sonra Türkiye'den gelen dans ve folklor ekiplerinin yaptığı gösteriler ilgiyle izlendi. Karamehmet, Turkcell yöneticileriyle birlikte halay çekti. Turkcell'in New York borsasına kote edilmesi nedeniyle düzenlenen törene, eski bakanlardan Güneş Taner, Necdet Menzir ile eski YÖK Başkanlarından Prof. İhsan Doğramacı da katıldılar. Turkcell Genel Müdürü Cüneyt Türktan da, hisselerin borsada işlem görmeye başlamasından sonra düzenlediği basın toplantısında, 'Turkcell misyonu, uluslararası finans çevrelerinin Türkiye'ye bakış açısını değiştirdi' dedi.

Daha sonra Wall Street'in gongunun bulunduğu ünlü balkonunda Turkcell Yönetim Kurulu üyeleri ve Başkan Richard Grosso belirdi. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet ve diğer yönetim kurulu üyeleri Turkcell kepleri taktılar. Saat tam 9.30'da Mehmet Emin Karamehmet'in gongu çalmasıyla işlemler başladı. Daha sonra Karamehmet ve beraberindekiler kepleri işlem salonuna fırlattılar.

Turkcell'in halka arzıyla Wall Street'te Türk standları kurularak, Türk kültürü ve gelenekleri tanıtıldı. Türk yemekleri, Maraş dondurması sunuldu. New York Borsası'na Türk , Amerikan ve Turkcell bayrakları asıldı ve Türk el işi standı kuruldu.

Borsaların duayeni
New York Borsası, 17 Mayıs 1792'de New Yorklu 24 broker ve tüccarın Wall Street'de biraraya gelmesiyle kuruldu. Kâr amacı gütmeyen şirketin şu anda bin 366 üyesi bulunuyor.

New York Borsası'na kote edilmiş ve toplam piyasa değeri 15 trilyon doları aşan 3 binden fazla yerli ve yabancı şirket yer alıyor. Gelirinin çoğunu kote, işlem ve piyasa veri ücretlerinden elde eden New York Borsasın'da, 3 bini işlem katında olmak üzere toplam 5 bin 400'den fazla eleman çalışıyor. New York Borsası'nın Başkanı Richard A. Grasso ise, beş yıldır yürüttüğü başkanlık görevinin yanısıra New York Federal Reserve Bank Uluslararası Sermaye Piyasaları Danışma Komitesi üyeliğini de yapıyor.

New York Borsası'nda saat 9:30'da çalan gong işlem gününün başladığını, 16:00'daki gong da bittiğini bildirir.

Global'e 'En iyi aracı' ödülü
Global Menkul Değerler, Euromoney Yayın Grubu tarafından düzenlenen 'En İyi Yatırım Bankacılığı-Aracı Kurum 2000 yarışmasında ödül aldı. Global Menkul Değerler'den yapılan açıklamaya göre, ödül, Londra Doğal Tarih Müzesi'nde bugün gerçekleştirilecek bir törenle verilecek. En İyi Yatırım Bankacılığı-Aracı Kurum Ödülü, her ülkede en iyi yatırım bankacılığı faaliyetlerinde bulunan kurumlara son bir yıl içerisinde yaptıkları başarılı faaliyetler göz önünde tutularak veriliyor. Açıklamada, Global Menkul Değerler'in uluslararası sermaye piyasalarında Türk şirketlerinin hisse senetlerinin plasmanındaki etkin satış gücü ile deneyimli kurumsal finansman ve araştırma kadrolarının başarılı entegrasyonunun, bu ödülün verilmesinde etkili olduğu belirtildi. Global Menkul'un başarılı projeleri arasında, birincil ve ikincil halka arzlar, blok satışlar, özel sermaye plasmanları, şirket birleşme danışmanlıkları ve özelleştirmeler bunuyor.

3. jenerasyonu yakalamalıyız
Telekomünikasyon Kurulu Başkanı Mehmet Fatih Yurdal, 29 Haziran'da oluşturulması öngürülen Telekomünikasyon Kurumu'nun, Bakanlar Kurulu'ndan karar çıkmadığı için beklemede olduğunu söyledi. Kurumun faaliyete geçmemesinin sektörü ve Türkiye'nin önünü tıkayacağını, dünyadaki gelişmelerin gerisine düşüleceğini belirten Yurdal, "Evraklarımız Başbakanlık'ta bekliyor, biz feryat ediyoruz ancak oturup bekleyemeyiz" dedi.

Telekomünikasyon Kurumu Yasası'nın 29 Ocak 2000'de Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra iki ay içinde kurul üyelerinin atanması, ardından da üç ay içinde kurumun oluşturulması gerekiyordu. Kurumda çalışacak kişilerin ücretleri konusunda da sorunlar olduğunu belirten Yurdal, "Uzmanlar için 450-500 milyon lira ücret belirledik. Bize 319 milyon lira öneriyorlar. Kendim için istediğim maaş ise 1 milyar 950 milyon lira. Oysa Rekabet Kurumu'nda bir daire başkanı 2.5 milyar lira alıyor. Ben 319 milyon liraya kimseyi çalıştıramam" diye konuştu.

Türkiye'nin dünyadaki gelişmeleri kaçırmaması için kararın mutlaka çıkması gerektiğini söyleyen Yurdal, üçüncü kuşak cep telefonları konusunda da trendin kaçırılacağını vurgulayan Yurdal, "Düzenleme ve yasa olmayan yere yabancı sermayenin gelmesini kimse beklemesin" dedi.

Kamu 10 trilyon ödedi
Kamu kuruluşlarının Türk Telekom'a olan borçlarını ödemediğini söyleyen İbrahim Alptürk, "Haziran sonu itibariyle kamunun ödemediği borç tutarı 17 trilyon lira" dedi. Alacaklarımız ciddi olarak şirketin yatırımlarını etkiliyor diyen Alptürk borçlu kuruluşlara mektup gönderdiklerini açıkladı. Alptürk, "Silahlı Kuvvetler, Emniyet gibi kuruluşlara ödeme için dört ay süre diğerlerine de iki ay süre verdik. İki aylık süre bitti. Kamu kuruluşlarına ait 18 bin 550 telefon kesildi" dedi. Alptürk, "Genelkurmay'ın borcunu ödemesi için iki ay var, o zamana kadar bu sorunu çözeceğiz" şeklinde konuştu. GSM 1800 ihalesinde taslak sözleşmenin bu ay sonunda parafe edileceğini belirtti. Türk Telekom'a verilen GSM 1800 şebekesinin lisans bedelini Hazine'den alacaklarına karşılık mahsup ve kalanını da peşin olarak ödeyeceklerini de açıkladı Türk Telekom'un özelleştirilmesinin de takvime uygun şekilde sürdürüldüğünün tekrarladı.

Otomobil fabrikaları yaz bakımında
Yerlİ otomotiv üreticileri OYAK Renault ve TOFAŞ'ın, Temmuz ayı sonunda üretimlerini durdurarak yıllık bakım-onarım dönemine girecekleri açıklandı. OYAK Renault'da 28 Temmuz-21 Ağustos tarihleri arasında bakım-onarım nedeniyle üretim duracak ve fabrikada çalışan 3 bin 180 işçiden, yeni işe başlayan ve bir yılını dolduramayanlar ile bakım-onarım işinde görev yapanların dışındaki tüm işçiler yıllık izine çıkarılacak. Otomotiv sektöründeki talep artışına paralel olarak yaptığı satış patlamasıyla toparlanma sürecine giren TOFAŞ da, 31 Temmuz-14 Ağustos tarihleri arasında üretimini durduracak. TOFAŞ'ta 15 gün sürecek bakım çalışmaları sırasında, toplam 4 bin 350 işçiden, son 4 ay içinde işe alınan bin 250 işçi ile bakım-onarım bölümünde çalışanlar dışında kalanlar yıllık izin kullanacak.

Özbekistan'da 21 Türk firma kapatıldı
Özbekİstan'da son 3 aydan bu yana yaklaşık 50 Türk firmasının denetlenmesi sonucunda, çeşitli yasal eksiklikleri tespit edilen çoğu imalatçı, 21 Türk firmasının çalışma lisansları Özbekistan Çalışma Bakanlığı'nca iptal edildi. Çalışma lisansları iptal edilen 5 firmaya ise tasfiyeleri için 3 ila 6 ay arasında süre tanındı. Bu firmalarda çalışan 66 kişinin çalışma izinleri de iptal edildi. Denetleme Komisyonu'nun 13 Haziran 2000 tarihli kararına göre, Çalışma Bakanlığınca çalışma lisansları iptal edilen Türk firmaları arasında plastik, helva, dondurma, kozadan ipek ipliği imalatı, mobilya, tekstil, tuvalet kağıdı ve peçete, perde, sakız, şampuan ve çikolata imalatçıları ile konfeksiyon, deri ve deri konfeksiyoncusu bulunuyor. Lisansı iptal edilen bazı firmaların ihracat da yaptıklarını, iç pazar potansiyellerinin iyi durumda olduğunu da ifade eden yetkililer, tespit edilen yasal eksikliklerin çalışma lisansının iptaline gerekçe olmasına anlam veremediklerini belirttiler.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır