kapat

12.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Borsada panik atak
İMKB dün tam anlamıyla şok bir gün geçirdi. Yüzde 5.4'lük düşüşün gerçekleştiği günde tarihinde ilk kez bir günde iki ayrı piyasanın varlığına tanık olduk: Turkcell piyasası ve diğerleri. İMKB yüzde 5'in üzerinde düşüş yaşadığı günde Turkcell yüzde 5.7 prim yaptı. Şirket tavan yapınca, stres dağıldı ve piyasada da duruma uyup 15 bin puanı gördü.

Ancak ikinci seansta Turkcell endekse dahil olmadığı için bu prim borsanın düşüşünün önünü kesemedi. Dün özellikle Turkcell dışındaki hisselerde ne oldu da piyasa özellikle ikinci seansta dağıldı. İşte size birkaç neden:

* Nedenlerden ilki yabancı satışları. Yabancı fonlarda belli oranda Türkiye hisse senedi var. Olmak zorunda. Şimdi bu fonlar özellikle New York bazlı global fonlar, aradaki saat farkını Turkcell'in gelişi ile ortadan kaldırdılar. Bir başka deyişle kendi piyasalarında işlem görmeyen portföy kağıtlarını satıp, Turkcell'e dönmeyi tercih ettiler.

* Turkcell alamayan bazı fonların da Türkiye'deki diğer kağıtlarında satış yapıp, Turkcell'i ikinci elde almak istemeleri düşüşte önemli rol oynadı.

* Bizim yerli büyük oyuncular yabancıların bu paniğini görünce telaşa kapıldılar ve ellerindeki portföyü boşaltmaya başladılar.

* Bu sırada tavan yapmış olan Turkcell'de yine bazı büyükler açığa satış gerçekleştirdiler. Böylelikle 47 bin liraya kadar çıkan Turkcell de gevşedi.

* Borsacılar 14 binin altına gerileyince oldukça korktular. Seans sonunda gelen alımlar endeksin 14.061 puandan kapanmasına neden oldu.

Şimdi ne olacak?
Artık Turkcell'li günler başladı. Endekse alınana kadar sürekli iki piyasadan söz edeceğiz. Dünkü gibi toplam işlem hacminin yüzde 25.4'ünün gerçekleştiği Turkcell piyasası ve diğer piyasa. Gözler New York'ta olacak. Akşam saat 23:00'deki kapanışın ardından bugünkü Turkcell'in seyri ortaya çıkacak. Turkcell piyasası New York'a bağlı olacak. Diğer piyasanın seyrini ise bizim genel durumumuz ve yabancıların tercihleri belirleyecek. Tabii bu Turkcell endekse alınana kadar böyle sürecek. Son olarak Turkcell endekse dahil olsaydı, dünkü düşüş yüzde 3'de kalacaktı.

CÜNEYT TOROS


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır