kapat

12.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İMKB'de Turkcell depremi
Turkcell, dün İMKB'de işlem görmeye başladı. 44 bin liradan satılan hisseler, ilk seans sonunda 48 bin liraya çıktı. Günü 46 bin 500 liradan yüzde 5.6 primle kapattı. Turkcell yükseldi ama borsa tepe taklak düştü. Yabancı yatırımcıların önderliğinde gelen satışlar endeksi 14 bin 61 puana kadar indirdi. Borsa yüzde 5.43 değer kaybetti

Aylardır yolu gözlenen Turkcell sonunda İstanbul Borsası'na geldi. 14 bin, 15 bin puan bandından bir türlü çıkamayan borsaya hareket getirmesi beklenen Turkcell'in ilk işlem günü adeta deprem yarattı. Turkcell yüzde 5.6 değer kazandı, ancak borsa yüzde 5.43 oranında düşerek adeta çakıldı.

İŞLEM HACMİ ARTTI
44 bin liradan halka arzedilen hisseler, ilk seans tavan yaparak 48 bin liraya kadar yükseldi. İkinci seansta gelen satışlarla birlikte kapanışı 46 bin 500 liradan yaptı. Mayıs ayından itibaren piyasayı etkisi altına alan Turkcell, ilk işlem gününü yüzde 5.68 primle kapattı.

Turkcell'de toplam işlemlerin yüzde 25'i kadar 147 trilyonluk hacim gerçekleşti. İMKB'nin işlem hacmi de 500 trilyonun üzerine çıktı.

BORSA YÜZDE 5.4 DÜŞTÜ
Borsayı hareketlendireceği beklentisi yaratan Turkcell'in ilk işlem gününde, gerçekten bir "hareket" yaşandı. Borsa ikinci seansta gelen yoğun satışlarla sürpriz şekilde yüzde 5.43 düştü. Borsacılar yabancı yatırımcıların satış yaptığını, bunun da panik yarattığını belirtiyorlar. 48 bin liraya kadar yükselen Turkcell'in Wall Street performansı konusundaki soru işaretleri, kar amaçlı satışları körükledi. Bundan sonra Turkcell ve İMKB'nin seyri için New York Borsası'nın ne kadar etkili olacağı anlaşıldı.

PİYASA DEĞERİ
Turkcell dün işlemlere 17 milyar dolarlık büyüklükle başladı. Kapanışı 17.9 milar dolarla gerçekleştirdi. Bir şirketin katılımıyla borsanın piyasa değeri de yüzde 18 oranında arttı. Önceki gün 94 milyar dolar olan, dünkü düşüşle 90 milyar dolara gerileyen borsa, yeniden 110 milyar dolara yakın bir büyüklüğe ulaştı.

İMKB yüzde 3.4 düşebilirdi
Turkcell dün İMKB'de işlem görmeye başladı, ancak endekse giremedi. İşlem hacminin yüzde 25'inin Turkcell'de olması ve hissenin yüzde 5.6 prim yapması, İMKB-100'e fayda sağlamadı. Turkcell dünkü piyasa değeri ve halka açıklık oranı ile endekse girseydi, dün yüzde 5.43 değer kaybeden İMKB-100 Endeksi 300 puan yükselecek, borsa da yüzde 3.4 değer kaybedecekti.

Turkcell gelirse ne olacak?
(Hisselerin endeksteki ağırlıkları- %)

ÖnceSonra
İş Bankası16.512.9
Turkcell-12.1
YKB12.09.4
Tüpraş6.75.9
Migros4.73.7
ÖnceSonra
Arçelik3.12.3
Koç Holding3.52.8
Doğan Holding3.12.4
Erdemir4.23.5
Endekse Ekim ayında girecek
Turkcell 11'inci işlem gününden itibaren yeni kurulacak İletişim Sektör Endeksi'ne alınacak. Ancak İMKB-100 Endeksi'ne henüz giremeyecek. Üç ayda bir endeks hisselerini değiştiren İstanbul Borsası, Turkcell içih bir 'istisna' uygulamayı planlıyor. Bu uygulanmadığı taktirde, Turkcel ancak Ekim ayında yapılacak değişiklik sırasında alınabilecek. Bu da işlem hacminin önemli kısmının gerçekleşeceği hissedeki değişimlerin borsanın geneline yansımaması demek oluyor.

Yüzde 88'i yabancılara gitti
EN büyük halka arzdan 1 milyar 867 milyon dolar para girişi oldu. 26.4 milyon lot hissenin satıldığı halka arzın yüzde 87.5 oranı yabancı yatırımcılara tahsis edildi. Yurtdışından 1 milyar 634 milyon dolar geldi. Ama Sonera'nın sattığı hisselerden 690 milyon dolar alması, net olarak 944 milyon dolarlık giriş getirdi. Yurtdışından Turkcell halka arzında 6 milyar dolar civarında talep geldi. Karşılama oranının düşüklüğü yatırımcılar arasında bazı sorunlar da yaşattı. Mark Mobius'un biraz uğraşla 80 milyon dolarlık hisse aldığı öğrenildi. Capital International Fonu'nun yöneticisi Osman Akıman'ın ise yüzde 15'lik kısmı aldığı belirtiliyor.

Rakamlarla Turkcell halka arzı
Halka arz tutarı:1 milyar 867 milyon $
Satış fiyat:44.000 lira
Satılan hisse:26.4 milyon lot
Yurtdışına satış:% 87.5
Yurtiçine satış:% 12.5
Yurtdışı tutar:1 milyar 634 milyon dolar
Yurtiçi tutar:233 milyon dolar
Yurtiçi yatırımcı sayısı:305.542
Yurtdışı yatırımcı sayısı:371

Atilla Nizamoğlu

Geleceği parlak
Turkcell'de fiyatın beklentilerin altında olması, hisse senedine gelen talebi artırdı. Çünkü piyasa ağırlıklı olarak, hissenin 50 bin 500 liradan satışını bekliyordu. Bu nedenle özellikle ilk seansta Turkcell'e yoğun talep geldi. Öte yandan Turkcell, 7-8 milyona yaklaşan abone sayısıyla gelecek vaad eden bir şirket. Teknoloji sektöründe önemli gelişmeler olacak. İlk üç aylık bilançosu çok parlak değildi. Ancak bilançosu iyileşirse bu şirketi çok olumlu etkileyecek. Turkcell, halka arz büyüklüğü nedeniyle piyasayı en çok etkileyen şirketlerden biri olacak. Tüm bu nedenlerden dolayı Turkcell'i yatırımcılarımıza öneriyoruz.

ŞAHİN ARSLANTAŞ

Kötümser değilim
Turkcell'İN halka arzıyla İMKB global bir dünya şirketiyle tanışmış oldu. Artık New York Borsası'nı ve burada yer alan teknoloji endeksi yakından takip edilecek. Teknoloji sektörü ucu gelişmelere açık bir sektör ve Turkcell burada yer alıyor. Dün yaşanan hızlı düşüş beklenmedik bir gelişmeydi. Ama bunu yalnızca Turkcell'e bağlamak çok doğru değil. Ancak piyasanın bugün vereceği tepki önemli. Fakat çok kötümser değilim. Yatırımcılar biraz da panik oldu.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır