kapat

12.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bu nasıl destek?
Enflasyonun düşüşüne, destek vermek amacıyla çoğunluğun yüzde 25 artışa razı olmasına karşılık doktor ve inşaat mühendisleri enflasyonun üzerinde zam yaptılar

Hükümetin uygulamaya koyduğu 3 yıllık istikrar paketi, kendi kurumları ve bazı meslek kuruluşları tarafından delindi. Bayındırlık Bakanlığı, İstanbul Barosu ile Türk Tabipler Birliği, 2000 yılına ilişkin olarak belirledikleri ücret tarifelerine yüzde 17 ile 78 arasında zam öngördüler. Belirlenen bu tarifeler sadece devlet idarelerinde geçerli olacak. Doktor, inşaat mühendisi ve müteahhit ile avukatlar, asgari olarak kabul ettikleri bu ücret tarifeleri ile çalışmıyorlar. Birçoğunun kendi ücretlerini belirledikleri düşünülürse, zam oranları yüzde 100'lerin de üstüne çıkıyor.

DOKTORLAR İÇİN KATSAYI
Hekim emeğinin ücretlendirilmesine ilişkin olarak asgari miktarın tespiti yetkisi yasalarla Türk Tabipler Birliği'nde bulunuyor. Altı ayda bir yapılan ayarlamalarla yeni katsayılar belirleniyor. 1 Ocak 1999 tarihinde muayene ve müdahalelerde 390 bin olarak belirlenen katsayı 2000 yılı için 690 bin olarak tespit edildi. Laboratuvar ve görüntüleme hizmetleri için 345 bin olan eski katsayı ise 615 bine yükseltildi.

MÜHENDİSLER ŞAMPİYON
Buna göre bir muayene ücreti 7 milyon 800 bin liradan yüzde 76'lık artışla 13 milyon 800 bin liraya yükseltildi. Fakat bu rakamı asgari ücret olarak gören birçok hekim ve kuruluşta muayene ücreti 25 milyon liranın altında uygulanmıyor. Laboratuvar hizmetlerinde de durum farklı değil. Yüzde 78'lik artışla 3 milyon 690 bin liraya ulaşan tam idrar tahlili için piyasada alınan ücret 7 milyon ile 10 milyon lira arasında değişiyor.

Bayındırlık Bakanlığı'nın 2000 yılına ilişkin olarak belirlediği ücretler ise sadece resmi kurumların inşaatlarında geçiyor. Bir de dernek ve diğer yetkili kurumların asgari ücret standardı için baz almasında fayda sağlıyor. Bakanlığın bu yıl belirlediği fiyat artışı önceki yıla oranla yüzde 65 olarak gerçekleşti. Birinci sınıfa giren basit yapıların metrekare birim maliyet fiyatı, 18 milyondan 30 milyon liraya çıkarken yüksek nitelikli konut ve apartmanlarda bu rakamlar, 86 milyon liradan 142 milyon liraya yükseldi.

Fakat yapı gruplarına ve kullanılan malzemeye göre birçok müteahhit bu rakamı yüzde 150 - 200'lere kadar taşıyor.

AVUKATLARA DÜŞÜK ZAM
İstanbul Barosunun 2000 yılına ilişkin fiyat tarifesi görünürde en düşük zammı uyguladı. Avukatlık ücretlerine yaklaşık yüzde 18'lik zam uygulanmasını öngören İstanbul Barosu'nun tespit ettiği bu fiyatlar da en az zam oranlarını belirliyor. Baronun bu yıl için uygun gördüğü zam oranı ise yüzde 17.6'yı geçmiyor. Fakat avukatlık ücretlerinde birçok kişi, bu rakamın geçerli olmadığından şikayet ederek, yüksek ücret talebiyle karşılaştıklarını belirtiyorlar.

NUR ÖZTÜRK İLK


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır