kapat

12.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Van Damme'a tedavi cezası
Geçen eylülde alkollü araç kullanırken yakalanan ünlü aktör Jean Claude Van Damme, bin 200 dolar para cezası ödeyecek, 3 ay boyunca da alkolle mücadele programına katılacak...

BatI Hollywod'da, 23 Eylül sabahı aşırı hız yaparken yakalanan Belçika asıllı ünlü aktör Jean Claude Van Damme hakim karşısına çıktı. Hakim tarafından, ehliyetsiz bir halde alkollü araba kullanmaktan dolayı üç yıl denetim ve bin 200 dolar para cezasına çarptırılan Van Damme ayrıca 90 günlük bir alkolle mücadele programına katılacak ve bu 90 gün boyunca trafiğe çıkamayacak! Jean Claude Van Damme, sadece evinden işine ve alkolle mücadele programına giderken araç kullanabilecek. Ceza uyarınca Van Damme üç yıl boyunca polis denetimi altında olacak ve benzer bir suç işlemesi durumunda ağır cezaya çarptırılacak.

POLİSLERDEN DAVACI
Belçika asıllı aktör, 1996 yılında da uyuşturucu kullandığı için tedavi olmuştu. Van Damme, çıktığı mahkemede suçunu kabul etmişti. Ancak diğer taraftan, polisin kendisini gözaltına alırken şiddet kullandığını iddia ederek polisler aleyhine dava açmıştı.

1996'DA UYUŞTURUCU TEDAVİSİ GÖRDÜ
Aksiyon filmlerinin vazgeçilmez oyuncusu Belçika asıllı Jean Claude Van Damme, 1996'da da uyuşturucu tedavisi görmüştü. 23 Eylül'de ehliyetsiz alkollü araba kullanmaktan gözaltına alınan Van Damme'ın, polis tarafından kelepçelenerek götürülmesi Nowhere To Run filminden (üstte sağda) bir kareyi hatırlatıyordu.

Bizde olsaydı
Türkiye'de de alkollü halde araç kullanarak insanların can güvenliğini tehdit edenlere karşı, hapis cezası dahil çeşitli yaptırımlar var...

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu 48. maddesinin 5. fıkrasına göre, uyuşturucu veya keyif verici maddeler almış olanlar ile alkollü içki almış olması nedeniyle güvenli sürme yeteneklerini kaybetmiş kişilerin karayollarında araç sürmeleri yasak.

Bu hükme uymayan sürücüler derhal araç kullanmaktan men ediliyor. Yönetmelik ile belirlenen yüzde 50'nin üzerinde alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücülerin birinci defada 3 ay, ikinci defada 1 yıl süreyle sürücü belgeleri ellerinden alınıyor.

HAPİS VE PARA CEZASI
Her iki seferde ayrıca 34 milyon lira para cezası uygulanıyor. Aynı sürücü üçüncü kez alkollü araç kullandığında da 5 yıl süreyle sürücü belgesi elinden alınıyor ve 1 aydan 2 aya kadar hafif hapis cezası ile birlikte 34 milyon lira hafif para cezası uygulanıyor. Karayolları Trafik Kanunu'nun 36. maddesine göre ehliyetsiz araç kullananlara ilk belirlemede 1 aydan 2 aya kadar, tekrarı halinde 2 aydan 3 aya kadar hafif hapis cezası ve 34 milyon 800 bin lira para cezası veriliyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır