kapat

12.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Polis kime bağlı?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde "casus gazeteciler" skandalının hemen ardından "Polis, askere mi sivil otoriteye mi bağlansın?" tartışması başladı

Kıbrıs'ta geçen hafta başlayan casus gazeteciler skandalı, "polis teşkilatı askere mi, sivil otoriteye mi bağlı olsun" tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Bu konuda gerek askeri kanat gerekse sivil otorite kendine göre haklı görüşler ileri sürüyor. "Polis, İçişleri'ne bağlansın" diyen kesim, ülkenin demokratikleşmesi için bu değişimin şart olduğu görüşünde.

Tartışma ilk olarak Güvenlik Kuvvetleri Komutanı (GKK) Tuğgeneral Ali Nihat Özeyranlı ile Başbakan Yardımcısı Mustafa Akıncı arasında iki hafta önce Polis Genel Müdürlüğü'nün açılışında başladı. GKK, polisin kendi denetiminden alınıp İçişleri Bakanlığı'na bağlanmasına kesinlikle karşı çıkıyor. Ve bu konuda taviz vermeye yanaşmıyor.

"İTFAİYE BİLE ASKERDE"
Tartışmanın odağında bulunan Başbakan Yardımcısı ve Toplumcu Kurtuluş Partisi lideri Mustafa Akıncı, "Polisin hükümete bağlanması görüşü hükümetin görüşü. Siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri de bunu hararetle destekliyor" dedi. Mustafa Akıncı, sözlerine şöyle devam etti:

"Bırakın polis teşkilatını, itfaiye bile sivil otoriteye bağlı değil. Rum Kesimi ve Türkiye dahil, dünyanın her yerinde belediyelere bağlı olan itfaiye teşkilatı Kıbrıs'ta Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'na (GKK) bağlı. Kendi polisini hatta itfaiyesini idare edemeyen bir hükümet ekonomiyi ve tüm ülkeyi nasıl idare etsin..."

"GÜVENLİK BOŞLUĞU DOĞAR"
Askeri çevreler, polisin sivil otoriteye bağlanması fikrine ise "güvenlik boşluğu" doğar gerekçesiyle net bir şekilde karşı çıkıyor. Askeri kanat, Kıbrıs'ta politize olmayan tek kurumun polis teşkilatı olduğuna dikkat çekiyor ve İçişleri Bakanlığı'na bağlanacak bir polis teşkilatının siyasilerin oyuncağı olacağını düşünüyor. Kıbrıs'ta henüz resmi bir ateşkes ilan edilmediği için tüm güvenlik güçlerinin tek bir elde toplanmasının kesinlikle "hayati şart" olduğunu öne sürüyor.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Ali Nihat Özeyranlı, "Siyasiler yeni menfaatler elde etmek ve kumarhaneleri daha fazla kontrolde tutmak için polisin kendilerine bağlı olmasını istiyorlar" diye konuştu. Tuğggeneral Ali Nihat Özeyranlı, Kıbrıs direnişinin sembolü Türk Mukavamet Teşkilatı (TMT) ruhunun, polisin sivil otoriteye geçişiyle yok olacağını savunuyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır