kapat

05.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bu sese kulak verin
Sıcaklık artışının insanı olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Sedat Özkan, bugünlerde günlük hayatta ani tepki ve öfkelerden kaçınmayı öğütlüyor...

Hava sıcaklıklarında meydana gelen ani yükselişin, insan vücudundaki ısı ayarını bozduğunu belirten Prof.Dr. Sedat Özkan, bugünlerde insanların karşılaşacakları olumsuzluklara hemen tepki vermemelerini ve ani öfkelerden kaçınmalarını söyledi.

Prof.Dr. Sedat Özkan, ani ısı değişikliklerinin insan psikolojisini olumsuz etkilediğini belirterek, özellikle ruhsal bozuklukları olan kişilerde, otokontrol denen denetim mekanizmasının azalacağını vurguladı.

OTOKONTROL AZALIYOR
Özkan şunları söyledi: "İnsan biyolojisi ve psikolojisi üzerinde çevrenin ve iklimin etkisi vardır. İnsan vücudunda hormonal dengeyi ve vücut sıcaklığını ayarlayan dengeler vardır. Sıcakların aşırı yükselmesi, insan vücudundaki ısı ayarını bozar ve insan bedeni aşırı yüklenmişlik altında kalır. Bu durum insan psikolojisini de etkileyecektir".

Hava sıcaklığıyla birlikte nem oranı yükseldikçe ruhsal rahatsızlıkları olan kişilerde, eski rahatsızlıklarının nüksetmesine yol açacağını söyleyen Özkan, "Sıcakların yükselmesi, yatkın kişilerde ciddi ruhsal reaksiyonlara yol açabilir. Kişide bir ruhsal hastalık varsa, bunun nüksetme riski ortaya çıkar.

UZMANA BAŞVURUN
Otokontrol dediğimiz denetim azalır. Eğer bu durum daha da artarsa, değişik algı bozukluklarına yol açabilir" diye konuştu. Aşırı sıcaklarda özellikle bebekler ve çocuklar, ileri yaşlardaki insanlar ile kalp, şeker ve tansiyon gibi hastalığı olanlarla, ileri derecede şişman olanların risk grubunu oluşturduğunu vurgulayan Özkan, özellikle ruhsal hastalığı olanlarda bu hastalığın nüksetme riskinin artacağını belirtti. Özkan, aşırı sıcaklarda kendilerine gelen başvurunun arttığını söylüyor.

Bol bol su için!
* Doktorlar, aşırı sıcakların yaşandığı şu günlerde günde mutlaka 4 litre su içilmesi gerektiğini söylüyor. Vücuttan idrarla birlikte ortalama 2 litre su kaybı oluyor. Buna l,5 litre kadar fark edemediğimiz su buharlaşmasını da katarsak, su kaybının mutlaka telafi edilmesi gerektiği ortaya çıkar.

* Suyun yanısıra yazın çorba içmek de yararlı. Hem hafi yemiş olursunuz hem de beslenirsiniz.

* Öğle yemeklerinde etli, salçalı, yağlı yemeklerden kesinlikle uzak durun. Yağlı yemeklerin kalorisi çok yüksektir.

* Bol sebze yemelisiniz. Az yağlı piştiği zaman sebzeler hafif olur, vücudu zinde tutar

* Çikolata, şeker, tatlıdan uzak durmalısınız. Bu tür tatlılar, aşırı sıcakta allerji yapar.

* Şeker hastaları kendinizi kandırmayın. Sıcak nedeniyle, hafif yemek adına tükettiğiniz karpuz, kavun, kiraz gibi meyveler, şekerinizi yükseltir.

* Sigarayı azaltmalısınız. Nikotin damarları büzer. Tansiyon ve kalp hastalıklarına neden olabilir.

Bu sıcaklara dayanmak zor!
TÜM Türkiye'de sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle özellikle kalp şikayetiyle hastanelere yapılan başvuru sayısı arttı. Adapazarı'nda sıcaklar nedeniyle 23 kişi hastanelerde tedavi altına alındı. Edirne'de ise 37 dereceye ulaşan hava sıcaklığı toplam 70 kişinin hastanelik olmasına neden oldu. Kırklareli'nde 30 kişi, İzmir'de 30, Adana'da 50 Diyarbakır'da da 45 kişi fenalaşarak hastanelerin acil servislerine kaldırıldı.

DONDURMADAN DAN ÖLDÜ
Bursa'nın Kestel ilçesinde Ali Çavuş (70) ortağı ile girdiği 'Kim daha çok dondurma yer?' iddiası yüzünden hayatını kaybetti. Çavuş, yediği 2 kilo dondurmanın ardından akşam saatlerinde karnındaki şiddetli ağrılardan şikayet etti. Kendisini iyi hissetmediğini söyleyen Ali Çavuş, evinde fenalaştı ve hastaneye götürülürken hayatını kaybetti.

Ölüm damdan geliyor!
Dicle Üniversitesi (D.Ü.) Tıp Fakültesi İlk ve Acil Yardım Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yusuf Yağmur, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki ölümlerin yüzde 30'nu damdan düşme vakalarının oluşturduğunu söyledi. Travmaya bağlı ölüm, bu illerde trafik kazalarından sonra ikinci sırada.

UŞAK'ta YANGIN
Uşak'ta dün, Paşalar Mensucat'ın sahibi Seyfi Turan'a ait elyafların aşırı sıcaktan tutuşmasıyla başlayan yangında elyafların tamamı yanarken, park halinde bulunan iki araç da zarar gördü. Uşak ve ilçe itfaiyelerinin zamanında müdahale etmesiyle çevredeki fabrika ve araçlara sıçraması önlenerek facia son anda engellendi. Büyük zarara neden olan yangın, ancak iki saatte söndürüldü. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Dünyada sıcak alarmı
HAVA SICAKLIĞININ mevsim normalleri üzerinde seyrettiği İran'da Basra Körfezi kıyısında yer alan Abadan'da hava sıcaklığı dün 52 dereceye ulaştı. Yine Tahran'da sıcaklığın gölgede 53 derece olduğu belirtilirken böyle bir sıcağın ilk kez görüldüğü belirtiliyor.

* Sıcaklar Balkan Yarımadası'nda da kendisi gösterdi. Bulgaristan, Romanya , Arnavutluk ve Makedonya Cumhuriyetini de etkisi altına alan sıcaklar yüzünden Bulgaristan'da asfalt yollar eridiği için 2 tondan yukarı kamyonların trafiğe çıkması yasaklandı.

* Romanya'nın Tuna Nehri'nin geçtiği kıyılarında su seviyesinin alçalması üzerine feribot seferleri iptal edildi. Aşırı sıcaklar yüzünden bu ülkedeki tahıl ürünlerinin yüzde 40'ı da kurudu.

* Meteoroloji uzmanları aşırı sıcak dalgasının Ege sahillerini "yalayarak" Kıbrıs'a doğru ilerleyeceğinden söz ediyor.

ATİNA'DA 50 DERECE!
Sıcak hava dalgası Yunanistan'da, 5 saat içinde 162 kişinin hastanelik olmasına neden oldu. Sabah saatlerinde başlayan aşırı sıcak, derecelerin 40'ın üzerine çıkartırken; yoğun trafik olan cadde ve sokaklarda sıcaklık 50 dereceyi buldu. Alarm durumuna geçen Atina ve yöresindeki hastanelere gelenlerden 18'i kalp yetmezliğinden; 8 kişi nefes darlığıdan tedavi gördü; 16 kişi baygınlık geçirdi .

İBRAHİM TAŞ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır