kapat

05.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Oral: Eksi enflasyona hazırlanın
Maliye Bakanı Sümer Oral, enflasyonda yaşanan gerilemenin ümit verici olduğunu söyledi. "Artık eksi enflasyon da görülür" diyen Oral, ulaşılan rakamların bir rahatlama vesilesi olmaması gerektiğini belirtti. Oral, yüzde 1'in altında TEFE ve TÜFE oranlarının Haziran bazında en son 1992'de yine kendisinin bakanı olduğu döneme tesadüf ettiğini hatırlattı.

Çiftçiye doğrudan destek başladı
HÜKÜMET, çiftçiler için yeni bir destek programı uygulamaya başladı. Çiftçiler dekar başına 5 dolar destek alacak. Ödemeler Ziraat Bankası tarafından yapılacak. Pilot uygulama Ankara, Antalya, Adıyaman ve Trabzon'a bağlı 71 köyde başlatıldı. Uygulama 2002'den itibaren Türkiye geneline yayılacak. Her çiftçiye en fazla 199 dekarlık arazi için destek verilecek.

GATA'ya 20 trilyonluk dev bütçe
TBMM'ye sevkedilen ve yeni yasama yılında ele alınacak GATA yasasında değişiklik tasarısı, ilginç bir gelişmeyi ortaya çıkardı. Milli Savunma Bakanlığı, TBMM Milli Savunma ve Milli Eğitim Komisyonuna bilgi verirken, GATA'nın yıllık bütçesinin 20 trilyon lira olduğunu açıkladı. Sağlık Bakanlığının 2000 yılı bütçesi ise bir katrilyon lira.

Ford Transit Traveller yollarda
Ford Otosan'ın 2000 yılı özel üretimi olan Ford Transit Traveller modeli piyasaya sürüldü. Uzun yolculuklardan, okul servislerine, haftasonu gezilerinden turistik gezilere kadar, yolcularına büyük imkânlar sunan Ford Transit Traveller'ın T 12 ve T 15 modelleri bulunuyor. Sürücü hariç 11 kşi taşıyabilen T 12'nin daha önce beygir olan 2.5 litre hacimli dizel motoru, 76 beygir gücüne çıkarılmış. Sürücü hariç 14 kişi taşıyabilen T 15'in 2.5 litre hacimli turbo dizel motoru ise 100 beygir güç üretiyor. Ford Transit Traveller, içindeki modern kullanışlı kontrol paneli, renkli camlar ve bardak tutacağı ile zengin bir donanım yelpazesine de sahip.

Yeni Seat Leon Türkiye'de
Seat'ın yeni Leon modeli, Türkiye distribütörü Katalonya Oto tarafından dün Türk tüketicilerine tanıtıldı. Tanıtım toplantısında konuşan Katalonya Oto Genel Müdürü Naci Kurtulan, Seat'ın en kısa zamanda hedeflenen yere geldiğine dikkat çekerek, yeni Seat Leon'un Seat markasının son yıllarda ulaştığı yeni çizgisinini daha da geliştiren bir otomobil olarak rağbet göreceğine inandıklarını belirtti. Yeni Seat Leon Türkiye'de 1.6 lt 100 bg, 1.8 lt 125 bg, 1.8 Turbo 180 bg ve 1.9 TDI 110 bg motor seçenekleriyle satışa sunulacak. Seat Leon'un anahtar teslim fiyatları ise 9 milyar 700 milyon ile 15 milyar 490 milyon arasında değişiyor.

Banka evliliğine altı engel var
Dünyada her sektörde olduğu gibi bankacılıkta da çılgın bir birleşme trendi yaşanıyor. Aktif büyüklüğü yarım trilyon dolarlık bankalar evlenerek dev kuruluşlar oluştururken, Türkiye'de toplam büyüklüğü 133 milyar dolara ancak ulaşan sektör, bu hareketi başlatacak kader anını bekliyor.

Türkiye Bankalar Birliği tarafından hazırlanan çalışma, sektörde birleşmelerin önündeki engelleri ve çözüm önerilerini ortaya koydu. Temel olarak 5 engel bulunduğu belirlenen çalışmada dikkat çeken noktalar şöyle:

Rekabet birleşmeye yönlendirici en önemli itici güç. Ancak sektörde rekabeti sınırlayıcı düzenlemeler var. Mali bünyesi bozulan bankaların sistem dışına çıkmasına izin verilmiyor ve bazı yükümlülükler dışında tutularak ödüllendiriliyor. Tasarruflara fazla güvence verilmesi bankaların yüksek risk almasına ve rekabeti bozmasına yol açıyor. Kamular da kaynak tarafında özel bankalara rakip oluyor. Vergi mevzuatında sık sık değişiklik yapılması, kurum kültürleri arasındaki farklılıklar, uluslararası muhasebe standartlarına uyulmaması özellikle yabancı yatırımcının sektöre girişini engelliyor.

Hazine 2 yıl vadeye yüzde 46 faiz verdi
Hazine dün yaptığı 2 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihalesinde net olarak piyasadan 394 trilyon lira borçlandı, piyasaya 347 trilyon lira verdi. 997 trilyon nominallik talep gelen ihalede Hazine 177 trilyonluk satış yaptı. İhale öncesinde toplam olarak net 217.16 trilyon liralık da rot (rekabetçi olmayan tekliften) satışını gerçekleştirdi. 2 yıl vadeli tahvil ihalesinde yıllık basit ortalama faiz yüzde 40.28, bileşik ortalama faiz yüzde 46.79 olarak gerçekleşti. Bu tahvillerin faizi üç ayda bir piyasa şartlarına göre değişiyor. En çok işlem gören ve vadesine 1 yıl kalan tahviller dün yüzde 33 civarından alıcı buldu.

6 aylık faiz dışı fazla 3.2 katrilyon
Hazine'nin nakit dengesi ilk yarı yıl sonunda 8.6 katrilyon açık verirken, 3 katrilyon 278 trilyon faiz dışı fazla rakamına ulaşıldı. İkinci çeyrekte ise faiz dışı fazla 1.7 katrilyon olarak gerçekleşti. Nakit dengesi de 4.1 katrilyon açık verdi. Hazine bu dönemde 6 katrilyon 117.1 trilyonluk borç anaparası öderken, bu dönemde iç ve dış borç servisi 11 katrilyon 957.6 trilyon lira, faiz vergisi dahil 12 katrilyon 562 trilyon lira olarak gerçekleşti. Nisan- Haziran döneminde ihale yöntemiyle 7 katrilyon 153.8 trilyon lira borçlanıldı. Ayrıca 1 katrilyon 635.6 trilyonluk ortalamadan satışlar ile 102.7 trilyon liralık opsiyon borçlanması gerçekleştirdi.

Haziran 2. çeyrek Yarı yıl
Gelir 2233 7104 7104
Faiz harcaması 1182 5840 5840
Faiz dışı harcama 1743 5381 5381
Açık -692 -4117 -4117
Faiz dışı fazla 490 1723 1723
Finans NV'nin yeni binası Nazi karargâhı
Fİnansbank, Alman Silahlı Kuvvetleri'nin 1. ve 2. Dünya Savaşları sırasında "Frankfurt Karargahı" olarak kullandıkları tarihi binayı, 13.3 milyon marka, yaklaşık 4 trilyon liraya satın aldı.

Finansbank Holland NV.'nin Frankfurt şubesi olarak kullanılacak binanın satın alma kontratının, Finansbank ile Frankfurt Tarihi Eserler Müdürlüğü arasında 29 Haziran'da imzalandığı bildirildi.

Açıklamaya göre, Frankfurt`un savaştan zarar görmeden ayakta kalabilen en eski binası, geçtiğimiz aylarda Frankfurt Tarihi Eserler Müdürlüğü tarafından açılan ihaleyle satışa sunuldu. İhaleye katılan tek Türk şirketi olan Finansbank, hazırladığı restorasyon projesi ile rakiplerini geride bırakarak ihaleyi kazandı.

Koleksiyon Yemen'de bina giydiriyor
Son olarak Rusya'da George Soros'un kurucusu olduğu vakfın Moskova Genel Merkezi'ni döşeyen Koleksiyon Mobilya, şimdi de Yemen' el attı. Yurtdışı pazarlara açılmak üzere atak yapan şirket, International Bank of Yemen'in Genel Müdürlük binasını baştan aşağı döşüyor. Koleksiyon, projesi Ürdün'lü bir mimarlık firması tarafından yürütülen ihaleyi, Avrupa ve Amerika'dan katılan birçok firma arasından sıyrılarak kazandı. Tüm mobilya birimlerinde Avrupa Birliği ülkelerinin standartları şart koşulan ihale, yönetim kurulu, başkanlık, genel müdürlük ve operasyon katlarının mobilyalarından oluşuyor. İhalede yönetime verimli alan kullanımları kazandıran ve iletişim teknolojisinin gereksinimlerini karşılayabilecek mobilyalar önerildi.

"Hayaller gerçek oluyor"
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber, ekonomideki uygulamaların, hedeflenen hayalin artık gerçekleşebileceğini gösterdiğini söyledi. Ajay Chhibber, İstanbul'da yapılan `Türk Bankacılık Kongresi`nde yaptığı konuşmada, Haziran ayı verilerine göre, Türkiye'nin ekonomide doğru yolda olduğunun görüldüğünü vurguladı. Ekonomide çok önemli adımlar atıldığını, enflasyonun düşeceğini, ekonominin tekrar canlanma işaretleri gösterdiğine işaret eden Chhibber, şöyle konuştu:

"Bankacılık açısından da şanslı bir dönemdeyiz, çünkü sektör çok başarılı bir performans sergiliyor ve bankacılık, hayatın yeni gerçeklerini kendini ayarlama açısından çok daha sağlıklı bir ortam oluşacaktır. Ancak mali sektördeki geçiş süreci içinde bir takım gelişmeler olabilir, bunu önlemek için çok ciddi tedbirler alınabilir. Ekonomik program çok gerçekçi bir şekilde yürütülüyor ve çok güçlü bir başlangıç yapmıştır."

Haziran ihracatı 1999'a oranla yüzde 6.2 arttı
Türkiye'nin Haziran ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.2 arttı. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) kayıtlarına göre, Haziran ayında 2 milyar 401 milyon 759 bin dolarlık ihracat kayıt altına alındı. 1999 yılı Haziran ayında 2 milyar 260 milyon 854 bin dolarlık ihracat gerçekleşmişti. Ocak-Haziran dönemindeki ihracat toplamı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4.8 artışla 13 milyar 521 milyon 763 bin dolar olarak hesaplandı. 1999 yılı ilk 6 aylık ihracatı 12 milyar 903 milyon 68 bin dolar olmuştu.

TİM Başkanı Okan Oğuz yaptığı değerlendirmede, son aylarda ihracatta görülen artış eğiliminin sevindirici olduğunu söyledi. Oğuz, "İhracattaki artışın enflasyondaki gelişmelere bağlı olduğunu belirtiyoruz. Enflasyon artış oranı, kur değişim oranının altında kaldıkça ihracat bundan olumlu etkilenecektir. Bu nedenle enflasyonla mücadeleyi ihracatın artırılması mücadelesinden ayrı tutmuyoruz" dedi. Okan Oğuz, sevindirici buldukları Haziran ayı verilerinin, önümüzdeki aylarda da elde edilebilmesi için yapısal reformlara devam edilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır