kapat

05.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yabancıda iyimserlik arttı
Türkiye'deki yabancı yatırımcıların yüzde 68'i büyümenin artmasını, yüzde 87'si enflasyon düşüşü bekliyor

Yabancı Sermaye Derneği (YASED) Başkanı Faruk Yöneyman, YASED üyelerinin katılımıyla hazırlanan Haziran ayı barometre sonuçlarına göre ikinci yarıya ilişkin iyimser beklentilerin arttığını söyledi. Yöneyman, düzenlediği basın toplantısında, "1999 yılında özellikle deprem sonrası ortaya çıkan kötümserlik Mart ayından itibaren iyimserliği dönüştü. YASED üyeleri 2000 yılının ilk yarısında iyimser bir tablo ortaya koydular. Ankete katılanların sadece yüzde ikisi ekonomik büyümenin yavaşlayacağını söylerken, yüzde 68'i hızlanacağına ilişkin görüş bildirdiler" dedi.

Yöneyman, Haziran enflasyon rakamlarının iyimser tabloyu daha da netleştirdiğini ifade ederek, yıllık bazda bakıldığında TEFE'de yüzde 56.8, TÜFE'de ise yüzde 58.6 oranında gerçekleşen rakamlarda, yılın ilk iki ayında yüksek açıklanan enflasyon rakamının etkisi olduğunu söyledi.

YASED üyelerinin yüzde 68'i ekonomik büyümenin hızlanacağını, yüzde ikisi yavaşlayacağını, yüzde 30'u ise sabit kalacağı görüşündeler.

"BÜYÜME HIZLANACAK"
Enflasyon hızı konusunda ise üyelerin yüzde 87'si yavaşlayacağına inanırken, yüzde 13'ü sabit kalacağını düşünüyorlar.

Ankete katılanların yüzde 48'i TL/dolar kurunun enflasyondan daha yavaş artacağı, yüzde 39'u enflasyona paralel seyredeceği, yüzde 13'ü ise enflasyondan daha hızlı artacağı görüşündeler.

Faiz oranları konusunda ise üyelerin yüzde 48'i sabit kalacağına, yüzde 44'ü yavaşlayacağına, yüzde sekizi ise hızlanacağına inanıyor.

Ayrıca barometre sonuçlarına göre doğrudan yabancı yatırımlar için ekonomik ortamın daha iyiye gideceğine inananların oranı yüzde 83.33 iken, yüzde 16.67'si koşulların değişmeyeceğine inanıyor. Yöneyman ayrıca, Ocak-Haziran döneminde izin verilen yabancı sermaye izinlerinin geçen yıla göre yüzde 29 artışla 1.201 milyar dolara yükseldiğini söyledi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır