kapat

05.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Not artışı hakkımız'
Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, enflasyonda gelinen başarılı noktadan sonra, artık rating kuruluşlarının Türkiye'nin notunu artırmalarını beklediklerini söyledi

Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, ekonomik istikrar ve enflasyonu düşürme programının ilk 6 ayını SABAH'a değerlendirdi. Enflasyondaki düşüş trendinin devam etmesinin önemli olduğunu belirten Demiralp, "Program; enflasyon, büyüme, bütçe, kur politakası, borçlanma performansı ve yapısal reform çabaları ile başarılıdır. Artık rating kuruluşlarının devreye girip notumuzu artırmalarını beklemek hakkımız" dedi.

* Enflasyonda uzun yıllar sonra aylık yüzde 1'in altına inildi. Nasıl yorumluyorsunuz?

Enflasyon belirgin bir düşüş eğiliminde. TEFE'de 1990 yılından, TÜFE'de 1987 yılından sonra en düşük seviyeyi yakaladık. Özel imalat sanayii enflasyonunda (çekirdek enflasyon) düşüş olması da bizim için önemli.

* İlk altı aylık performansı değerlendirir misiniz?

Geldiğimiz nokta başarılı bir noktadır. İkinci 6 ayda işlerin umduğumuzdan çok daha iyi gideceğinin belirtileri vardır. Özellikle önümüzde Temmuz- Ağustos gibi bütün dönemlerde düşük enflasyonun olduğu dönem vardır. Programa sıkı sıkıya bağlı olduğumuz için ilk 6 aydan sonra ikinci 6 ay daha belirgin görülecektir.

*TÜFE'de yüzde 20, TEFE'de yüzde 25 enflasyonu görebilecek miyiz?

Programda öngördüğümüz şekilde, hedeflere çok yaklaşabileceğimizi görüyoruz.

* Eksi enflasyonu da görebilecek miyiz?

Artık bu oranlara ulşatıktan sonra herşeyin olması muhtemel.

* Enflasyonist bekleyişler kırıldı mı?

Büyük ölçüde. Bugün piyasalara bakarsanız, piyasalar artık enflasyonun düşeceğine dönük çok ciddi tahminlerde bulunuyor. Hatta kendi yapmış oldukları yıllık tahminleri gözden geçirip, bizim rakamlara yaklaştırır şekilde ifade ediyorlar. Bu da enflasyonla mücadeleye toplum tarafından inanıldığını, desteklendiğini göstermekte.

* Enflasyonun düşmesi mutfağa ve gelir dağılımına ne zaman yansır?

Enflasyonun en büyük tahribatı, gelir dağılımını bozmasıdır. Şu an enflasyon oranı hâlâ yüksek. 2000 sonundaki hedefe ulaşsak bile yüksek. Bizim esas hedefimiz tek haneli enflasyondur. Biz, tek haneli enflasyon görüldükten sonra ekonominin yeniden şekilleneceğine inanıyoruz. Buna ulaştıktan sonra, tedbirlerin gelir dağılımı üzerindeki etkisi ortaya çıkacak.

'Enflasyon oranı hâlâ yüksek'
* Enflasyon belirgin bir düşüş içinde.

* Geldiğimiz nokta başarılı bir noktadır.

* Artık hedeflere çok yaklaşabileceğimizi görüyoruz.

* Şu anda enflasyon oranının hâlâ yüksek olduğunu unutmamak gerekiyor.

* Enflasyonla mücadeleye toplum tarafından da inanıldığını görüyoruz.

Kur politikası gerçekçi
* Kur makası kapanıyor mu?

TL'nin değer kazanması, döviz sepetine göre daralmakta. Bu da olumlu gelişmedir. Büyük bir fark olmayacağına işaret etmektedir. Programın ve Merkez Bankası kur politikasının gerçekçi olduğunun göstergesidir.

* İlk altı aydaki performans rating notu artışı sağlar mı?

İlk 6 aydaki performans sonucu rating kuruluşlarının otomatik olarak devreye girip Türkiye'yi analiz etmeleri gerekir. Yaz döneminde, Türkiye'nin kredi notunun olumlu yönde artacağını beklemek hakkımız. Bu kuruluşlar bizimle yaptığı görüşmelerde, "Biz, ilk 6 aylık performansı bekliyoruz" demişlerdi. Bunu da göreceğiz.

* Hububatta program hedefi aşılmadı. Memur maaşlarında karar ne olabilir?

Programda öngörülen şekliyle hareket edilmesi gerekir. Öyle olacağını da tahmin ediyorum. Tarım ve ücret politikası, hükümetin kararlılığı açısından önemli bir endikasyondur.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır