kapat

05.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İnternetten oto hırsızlarına darbe
Genpa'nın hizmete soktuğu "datamobil" sistemiyle oto hırsızlığı ve taksi gaspı zorlaşıyor

Yaşamın her alanına giren internet artık araçların güvenliğini de sağlıyor. Genpa tarafından geliştirilen Araç İzleme ve Mobil Veri Haberleşme hizmeti Datamobil, internet üzerinden araçların konumu, hızı gibi bilgilere ulaşmayı sağlıyor.

GPS (Global Positioning System) kullanıldığı sistemde araçlara, araç konum denetçisi, radyo modemi ya da anten yerleştiriliyor. Aboneye bir kullanıcı adı ve şifre numarası verildikten sonra, internetten http://www.data-mobil.com adresine girilerek araç ya da araçların hangi ilde, hangi sokakta olduğu saptanabiliyor.

Ayrıca araç hakkındaki bilgilerde arşivlenebiliyor. Aracın hangi gün hangi saatte nerede olduğu, kaç kilometre yol katettiği, grafik haline getirilip izlenebiliyor.

Araç izleme sistemlerinin toplu taşıma araçları, nakliye firmaları, emniyet gibi kuruluşların yanı sıra otomobil hırsızlığı ve taksi şoförlerinin gaspını da engelleyeceği düşünülüyor.

Genpa Teknoloji Direktörü Tolga Şahin, taksi şöförlerinin gasp sırasında butona bastığı takdirde merkezi emniyet sisteminin alarm durumuna geçeceğini ve gasp yapan kişinin haberi olmadan aracın yerinin çok rahat tespit edilebileceğini ifade etti.

Datamobil sistemine abone olanların hırsızlık halinde internete girerek araçlarının nerede olduğunu öğrenebileceğini belirten Şahin, araç izleme sistemini Rent-a car firmaları, banka zırhlı araçları, Emniyet Teşkilatı, Belediye otobüsleri, şehirlerarası toplu taşıma ve turizm firmaları, nakliye firmaları, personel ve öğrenci servisleri tarafından ve daha birçok görev için çok rahat kullanılabilir.''

Abonelik yöntemiyle çalışan sistemde bir kereye mahsus olmak üzere 150 dolar bedel ödeniyor ardından, ayda araç sayısına göre 50-100 dolar arasında ücret ödemek gerekiyor. Genpa bir milyon dolarlık yatırım yaptığı bu projede ilk beş ayda 2 bin abone hedefliyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır