kapat

05.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kredi kartı vurgunu
Kredi kartı bilgilerini bir tarayıcıyla çalanlar, her yıl yüz milyonlarca dolarlık yolsuzluk yapıyor ...

Amerika'nın Miami kentinde yaşayan 100 American Express kredi kartı müşterisini, yarım milyon dolar dolandıran bir şebekeyi araştıran Amerikan Gizli Servisi, büyük bir kredi kartı vurgununu ortaya çıkardı. American Express şirketi görevlilerinin fark ederek Gizli Servis'e başvurmasıyla ortaya çıkarılan şebekenin basit bir yöntemle milyonlarca dolar yolsuzluk yaptığı anlaşıldı. Şebeke sadece kartların sahtelerini yapmakla muazzam bir vurgun yaptı. American Express'in gizli güvenlik şifrelerini bile çalmışlardı.

Olayı araştıran Gizli Servis görevlileri kurbanların büyük bölümünün New York'ta bir Brezilya restoranında yemek yediğini tespit etti. Yapılan araştırmada bulunan bir cihaz yolsuzluğun nasıl yapıldığını ortaya çıkardı. Müşterilerin hesap ödemek için kullandığı kredi kartları, garsonların ceplerinde bulunan çağrı cihazı büyüklüğündeki bir tarayıcıdan geçirilerek, karta ait, güvenlik şifreleri de dahil tüm bilgiler elde ediliyordu. Bilgisayara yüklenen bu bilgiler sayesinde gerçeğinden ayırt edilmesi imkansız sahte kredi kartları üretiliyordu.

75 DOLARLIK ALET
Gizli Servis Mali Suçlar Bölümü Başkanı Gregory Regan, kart yolsuzluğu için "Geleceğin banka soygunu" benzetmesini kullanıyor. Kart yolsuzluğu yapan şebekeler kurbanlarını restoranlarda ve benzin istasyonlarında avlıyorlar.

Yolsuzluk basit ve ucuz bir teknolojiyle yapılıyor. 300 kredi kartına ait bilgileri hafızasında saklayabilen bu aletler piyasada 75 dolara bulunabiliyor. Kredi kartı şirketleri kopyalanamayacak "akıllı" kartlar üretebilmek için tam 450 milyon dolar harcamalarına rağmen henüz bu işin önüne geçemediler.

1-Kart yolsuzluğu nasıl yapılıyor?

Özellikle New York'taki lokantalarda müşterilerin hesap ödemelerinde alınan kredi kartı, garsonların ceplerinde bulunan bir tarayıcıdan geçiriliyor. Kartla ilgili bilgiler ve kredi kartı şirketinin ana bilgisayarında bulunan kart

onaylama şifresi hafızaya kaydediliyor.

2-Bilgiler bilgisayara yükleniyor

Kredi kartlarına ait bilgiler, e-mail aracılığıyla Avrupa, Asya ve Latin Amerika'daki suç örgütlerince yönetilen sahte kart imalathanelerine gönderiliyor.

3- Sahteleri üretiliyor

Termal boya printer'ı (sağda) boş kartın yüzüne istenilen grafikleri basıyor. Kartın üzerine kurbanın adı ve kredi kartı numarası da yazılıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır