kapat

28.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yankesicinin 13 taktiği
Havalar ısınınca yankesiciler tarafından çarpılanların sayısı arttı. İşte yankesicilerin uyguladığı teknikler...

Yaz geldi. Sokaklar insan dolu. Kış aylarında olduğu gibi sımsıkı giyinmiyoruz. Arabaların pencereleri açık. Sonuç: Yankesicilere gün doğdu. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Hırsızlık Büro Amirliği yankesicilerin uyguladığı taktiklerini saptamış:

1. TANTANACILIK
Biri başka yoldan kurbanın önünü keser. Diğeri arkadan yaklaşır. Adamı aralarına kıstırdıklarında, birbirlerine küfürler yağdırarak kavgaya tutuşurlar. Kurban tuzağa düşüp de ayırmaya kalkışırsa oltaya takılmış olur. Cüzdanı 4-5 saniyede iç edilir. .

2. TEKTENCİLİK
Tek kişilik operasyondur. Dükkanı minibüs, otobüs, tren gibi yerlerde açar. 'Tekerleküstücü' de denir. Kurbanları genellikle kadınlardır. Bu işte ustalık, zamanın ayarlanmasıdır. El çabukluğu ya da jiletle çanta veya cepteki cüzdan 1-2 saniyede alınır. Sonra çaktırmadan uzaklaşır. İlk durakta inip kaybolur.

3. TIRNAKACILIK
İran'dan ithal edilmiştir. Kiralık araba ve şık kıyafetle gelirler. Turist havasındadırlar. Kurbana yaklaşıp, "Döviz bozduracağız. Eğer nakitiniz varsa ucuza satarız," derler. Kurban parayı verip dövizi alır. Oyun tam bu noktada başlar. Hata olduğunu söyleyip saymak için parayı geri isterler. Bu arada kurbanı lafa tutap sahte dövizi ya da gazete kağıdını kakalarlar.

4. KALDIRIMCILAR
Grup olarak alışveriş merkezlerinde dolaşırlar. Sosyetik giyinirler. Hatta "cool" ve karizmatiktirler. Yanlarında iki de çocuk bulunur. Bayanların kıyafet deneyecekleri yerlerde pusu kurarlar. Esas numara büyüklerin kurbanı oyalaması, çocuğun malı götürmesidir. Yakalanırsa, "Seni gidi hırsız" diye çocuğa iki tokat, bir tekme atıp kovarlar ve çocuğu kurtarmış olurlar.

5. ZARFÇILIK
Parasını çeken yaşlı emekliye, "Efendim parayı öyle saklarsanız yankesicilere çarptırırsınız," diye yaklaşılır. Kurban "Peki ne yapayım," dediği anda zokayı yutar. Hırsız cebinden bir zarf çıkarır. Parayı içine yerleştirip, "Bakın böyle yapmalısınız," diye iç cebine yerleştirir. Sonra hemen çıkarıp iade eder. Bu arada zarfı değiştirmiş, içi kağıt dolu olanı vermiştir!

6. AYIKLAMA
Plaj veya havuz hırsızlığı da denir. Suya giren kişiler cüzdanlarını, gözlüklerini, cep telefonlarını, saatlerini doğal olarak yanlarında götüremezler. Müşteri kılığındaki ayıklayıcı da ganimeti kapıp uzaklaşır.

7. AÇIK KASA
Genelde iki kişi iş koyar. Dükkana ayrı ayrı girerler. Biri elbiseyi göstere göstere çalıp kaçmaya başlar. Mağaza sahibi farketmezse diğeri onu uyarır. Patron hırsızın peşine düşünce diğeri kasaya yönelir. Takip edilen uygun yerde malı atar. Patron elbiseyle geri döner ama kasa boşalmıştır.

8. PİSLİKÇİLİK
En iğrenç yöntemdir. Hırsız kurbanın üstüne kusar ya da hapşırır. Sonra da binbir özür dileyerek temizlemeye kalkar. Bu arada cüzdanı ya da çantayı çeker.

9. MATİZCİLİK
Oyunculuk yeteneği gerekir. Yankesici iyi sarhoş taklidi yapabilmek için üstüne rakıyı boca eder. Yere yıkılırken kurbanına sarılır. Kurban onu tutmaya kalkışırsa cüzdanı götürür. Bir iki saniye onun için yeterlidir.

10. MADARACILAR
Biri saat satıcısı rolündedir. Kurbana kendini acındırır: "Bunu çok ucuza satmak zorundayım çünkü annem hasta." Kurban kuşkuludur. Tam bu sırada diğeri yanaşır ve inandırıcı bir şekilde saatin çok değerli ve ucuz olduğunu söyler. Pazarlığa girişir. Bunun üzerine kurban hırslanır ve kazığı yer.

11. SÖĞÜŞÇÜLER
Kurbana dost-hemşeri gibi yaklaşılır ve ilaçlı çay veya kola ikram edilir. Yolculukta uyuyan kurban ineceği durağı kaçırır; dönecek parası bile kalmaz.

12. PAPELCİLİK
"Bul karoyu al parayı" diye bilinir. İki kişi çalışırlar. Asıl adam kağıtları karıştırır. 'Dümenci' ise başına gelir ve parayı bastırarak karoyu bulur. Aslında danışıklı döğüştür. Bunu gören kurban heveslenir ve tuzağa düşer.

13. MUSLUKÇULAR
Girişi ve çıkışı kolay olduğu için camilerde çalışırlar. Züğürt Ağa filminde Şener Şen/in başına geldiği gibi abdest alanların cüzdanları yürütülür.

Öge DEMİRKAN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır