kapat

28.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Akraba evliliği işi kolaylaştırıyor
Türk genetikçiler, akraba evliliklerinin genlerin tanımlanmasını kolaylaştırdığını söylüyor

Türk Genetik Uzmanları da önceki gün açıklanan, İnsan Geni Projesi'ne katkıda bulunuyorlar. Bu katkı, genlerin deşifre edilmesi kadar önem taşıyan, çeşitli genlerin işlevlerinin bulunması yönünde. Türk genetikçiler, akraba evliliklerinin Türkiye'de genlerin tanımlanmasında işleri kolaylaştırdığını söylüyorlar.

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Esra Battaloğlu "Türkiye'de akraba evlilikleri çok. Üstelik aileler genellikle çok çocuklu. Bu da Türkiye'de gen tanımlaması çalışmalarına elverişli bir ortam oluşturuyor. Akraba evliliğinde ailenin fertleri aynı gen yapısına sahip olduğu için, genleri tanımlamak kolay oluyor" diyor.

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölüm Başkanı Prof Dr. Aslı Tolun da, Türkiye'deki çalışmaların ağırlıklı olarak çeşitli hastalıklara neden olan genlerin adreslerini bulmak olduğunu söylüyor ve sürdürüyor: "Genetik hastalıklardan yola çıkarak yaptığımız araştırmalar var. Hastalığa neden olan genin adresini buluyoruz. Daha sonra ise hangi gende bozukluk olduğunu tespit ediyoruz. Şu anda beş altı hastalık üzerinde çalışmaktayız. Örneğin incelediğimiz bir küçük çocuk geninde farklılık bulduk. Belki de beyin gelişimini etkileyen bir geni keşfetmiş olacağız."

Prof. Dr. Nazlı Başak da, özellikle Akdeniz Anemisi, Alzeimer, Parkinson, Huntington hastalığı ve nöron ölümü gibi kalıtımsal hastalıklar üzerine çalıştıklarını belirtiyor. Gen devrimine giden yolda, projenin Canada'da yapılan bir toplantısına katıldığını söyleyen Prof. Başak, söz konusu hastalıklarla ilgili aldıkları sonuçları bir bildiri ile ilettiklerini belirtti. Başak, çıkartılan gen haritasının çalışmalarını hızlandıracağını söyledi.

Volga ÇAĞLAYANGİL


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır