kapat

28.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

İstanbul Avrupa'da ikinci pahalı şehir
İstanbul pahalılıkta dünya şehirleriyle yarışıyor. Londra merkezli William M. Mercer adlı kuruluşun 200 temel kriteri baz alarak yaptığı araştırmaya göre İstanbul 84.6 puanla dünyanın 28. pahalı şehri oldu. Avrupa Birliği'ne dahil ülkelerle kıyaslama yapıldığında İstanbul'u sadece 106.9 puanla Londra geçebiliyor. New York'un 100 puanla merkez şehri yapan araştırmada, açık farkla dünya birinciliğini 164.9 puanla Tokyo aldı. Tokyo'yu Osaka, Hong Kong, Pekin, Moskova, Şangay, Seul, St Petersburg ve Konton izledi. Mercer araştırmacılarının dünyadaki 146 ülkedeki önemli kentlerde yaşam pahalılığı üzerine yaptıkları araştırmada, barınma, yiyecek-içecek, giyim, ulaşım ve eğlence gibi tüm yaşamsal ihtiyaçları içeren 200 harcama kalemi baz alınarak mukayese yapıldı. Moskova'nın beşinci pahalı kent olarak ortaya çıkmasını yorumlayan araştırmacılar, bunu nedeni olarak da kentte kalabalık bir nüfus oluşturan yabancıları gösteriyor.

Polyester ipliğe damping vergisi
Hindistan, Tayland, Güney Kore ve Çin Tayvanı'ndan ithal edilen polyester iplikler (poliesterlerden tetstürize iplikler) için açılan soruşturma sonuçlandı. Soruşturma sonunda, bu ülkelerden ithalatın dampingli olduğu ve yerli üretim dalı üzerinde zarara yol açtığı saptandı. İthalatta Rekabeti Değerlendirme Kurulu, söz konusu ülkelerden yapılan ithalata damping vergisi koyulurken, sözkonusu tebliğ, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. 1996-1998 döneminde yurtiçi tüketimin yüzde 26 artarken, dampingli ithalatın yüzde 197 artış gösterdiği ve neticede dampingli ithalatın pazar payının 1996 yılında yüzde 6 iken 1998 yılında yüzde 14'e ulaştığı kaydedildi. Hindistan'dan yapılan iplik ithalatı için yüzde 6.8 ile yüzde 14.1 arasında değişen oranlarda dampinge karşı vergi konuldu. Çin Tayvan ürünleri için yüzde 8.7 ile yüzde 28.6 arasında değişen oranlarda vergi konulurken, Tayland için soruşturmanın önlemsiz kapatılmasına karar verildi.

2004'te e-ticaret her yere yayılacak
Elektronİk ticaret stratejilerinin hızla belirlendiği günümüzde, MBS Bilişim, global pazarlara ulaşmak ve müşterilerine yeni değerler kazandırmak isteyen firmalar için dün İstanbul'da önemli bir seminer düzenledi. Seminerin konusunu "e- Ticaret'e Hızlı Geçiş-Dünyadan Örnekler" oluşturdu. Seminere konuşmacı olarak katılan Turkport Genel Müdürü Ömer Erginsoy, Türkiye'de 1 milyon 500 bin internet kullanıcısı olduğunu ve bunların erkek ile genç nüfusu oluşturduğuna dikkat çekti. Erginsoy ayrıca, Türkiye'deki e-ticaretin 2004 yılında daha da yaygınlaşacağını ve daha iyi noktalara geleceğini de sözlerine ekledi. Turkport e-Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Nilüfer Tayfun ise Turkport'un BEA Systems'ı satın almasıyla ilgili olarak, "BEA Systems tüm dünyada kendini kanıtlamış, farklı ticaret platformunda kabul görmüş, esnek, ölçülebilir, güvenilir ve teknolojiye hızlı adapte olması nedeniyle seçtik" dedi.

Hong Kong Borsası halka açılıyor
Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası, Avustralya Menkul Kıymetler Borsası'dan sonra dünyanın ikinci halka açılan borsası olacak.

Menkul kıymet ve vadeli işlem piyasalarının bu yıl birleşmesiyle oluşan Hong Kong Borsalar ve Kliring şirketi adlı borsa idaresinin hisse senetleri, şirketin kurulduğu tarihte 3.88 Hong Kong Doları (50 sent) iken bugün yüzde 120 artışla 8.55 Hong Kong Doları'na (1.1 ABD Doları) çıktı. Borsa şirketinin Başkanı Charles Lee, menkul kıymetler ve vadeli işlemler piyasalarında bir takım reformların tamamlanmasıyla, borsa idaresinin hisselerinin halka satılacağını bildirdi. Lee, bunun, global borsalar için de yenilikler ve fırsatlar sunduğunu, piyasalardaki faaliyetlerin, borsa şirketinin gelirlerinin ve hisse senedi fiyatının itici gücünü oluşturacağını kaydetti.

Demirbank'ta serbest kıyafet
Demİrbank, ilk kez ABD'de başlatılan ve önceleri sadece Cuma günleri için geçerli olan serbest giyim (work casual) uygulamasını haftanın her gününe yaydı. Demirbank'tan yapılan açıklamada, "1 Temmuz'dan itibaren müşteri nasılsa, bankacı da öyle. Demirbank elbiseleri hiç dert etmiyor" denildi. Dünyada, özellikle ABD'de sadece Cuma günleri için geçerli olan serbest giyim uygulamasının Demirbank tarafından da çok geçmeden başlatıldığı hatırlatılan açıklamada, uygulamanın olumlu etkilerinin alındığı, çalışanların motivasyonunun arttığı ve müşteri ile sıcak bir ortamın doğduğu vurgulandı.

'Demirbank bankacılığın stilini değiştirdi' başlıklı açıklamada, "Banka çalışanlarını fark edeceksiniz. Koyu renk takım elbiseleri, kravatları, kol düğmeleri veya tayyörleriyle öte yanda duran bankacılardan değiller" ifadesi kullanıldı.

İpek Matbaacılık'ın halka arzı tamam
İpek Matbaacılık'ın yüzde 25'inin borsa tahtasından satışı bir saat içinde tamamlandı. Şirketin halka arzına aracılık eden Nurol Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Şahin Aslantaş, borsada ilk defa gerçekleştirilen yöntemle çok şefaf bir satış gerçekleştirildiğini söyledi. 350 bin lot hisseye, 630 bin lotluk talep geldiğini belirten Aslantaş, "Borsadaki düşüşe rağmen şirketin geleceği parlak olduğu için böyle bir talep geldi. Adil bir dağıtım oldu" dedi. 27 Haziran-3 Temmuz arasında İMKB'de 11.00-12.00 saatleri arasında birincil piyasada 15 bin lira baz fiyatla satışa sunulacağı duyurulan İpek hisselerinin tamamı, ilk gün bir saat içinde tavan fiyat olan 16 bin 500 liradan satıldı.

Kara paraya soruşturma arttı
İsvİçre'de kara para aklama şüphesiyle dondurulan bankalardaki malvarlıklarının tutarı 1999 mali yılında, bir önceki mali yıla göre iki mislinden fazla artışla 1.5 milyar İsviçre Frangına (910 milyon dolar) ulaştı. İsviçre Polis işleri Federal Ofisi'nin açıklamasına göre, 31 Aralık'ta sona eren 1999-2000 mali yılında, mali kuruluşların bildirdikleri 370 kara para aklama olayı hakkında açılan soruşturmaların büyük bölümü Nijerya ve Rusya kaynaklı paralarla ilgiliydi. Kara para aklama vakası sayısı 1998-1999 mali yılında 160, geçici olarak dondurulan para miktarı ise 330 milyon İsviçre Frangı (200 milyon dolar) olarak hesaplandı. Sektör yetkilileri, kara para aklama vakası şüphesi halinde, söz konusu parayı dondurup, resmi makamlara bildiriyor. Yasaya uymayanlara 200 bin İsviçre Frangı (121 bin dolar) para cezası veriliyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır