kapat

21.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hazine Ağustos'ta 1.3 katrilyon para verecek
Hazine Ağustos'taki 5.2 katrilyonluk rekor itfaya karşılık piyasadan 3.9 katrilyon borçlanacak. 1.3 katrilyon faiz dışı fazladan karşılanacak

Hazine bu yılın Ağustos ayında, 5.2 katrilyon lira ile son yılların en büyük iç borç geri ödemesine hazırlanıyor. 3.9 katrilyon lirası 23 Ağustos'ta olmak üzere, toplam 5.2 katrilyon liralık iç borç geri ödemesi için çalışmalar yapılıyor. Bu çerçevede yılbaşından beri hedeflenen yüzde 75 oranında yeni borç alma politikasına devam edilecek. 1.3 katrilyon liralık kısım ise "emekli" edilecek.

Yaklaşık 8.5 milyar dolarlık bir iç borç geri ödemesinin, Hazine'nin, bir ay içinde şimdiye kadar karşılaştığı en yüksek geri ödeme olduğunu vurgulayan yetkililer, Hazine'nin bu geri ödemeyi, faiz oranlarını yükseltmeden yapması gerektiğini ifade ediyorlar.Yetkililer, Ağustos ayındaki iç borç geri ödemesi öncesinde, dış piyasalardan yapılan borçlanmanın artttırılmasının, finansman imkanlarını rahatlattığını belirtiyorlar.

Hazine, Ağustos ayındaki geri ödeme çerçevesinde, 5.2 katrilyon liranın 1.3 katrilyon lirasını, bütçedeki faiz dışı fazla ve dış borçlanmaden elde edilen gelirlerle ödemeyi planlıyor. Hazine, piyasalardaki dengeyi bozmamak için 5.2 katrilyon liranın sadece 3.9 katrilyon lirasını iç borçlanma ile ödeyecek.

STOK 28.5 KATRİLYON
Bu arada iç borç stoku, Mayıs ayı itibarıyla 29 katrilyon 840 trilyona çıktı. Stok 1999 sonunda 22.9 katrilyon, Nisan sonunda da 28.5 katrilyon liraydı.

Bu arada Hazine 2000 yılı için 6 milyar dolar dış borçlanma hedefini de revize etme hazırlığında. Yılbaşından itibaren yapılan 7 tahvil ihracı ile yurtdışı piyasalardan yaklaşık 5.1 milyar dolar borçlanan Hazine'nin yılsonuna kadar 1 milyar dolarlık yeri kaldı. Geçen hafta yapılan açıklamalarda hedefin 7-8 milyar dolar civarına yükseltilebileceği belirtilmişti.

1994 yılından beri ilk kez net dış borçlanan konuma yükselen Hazine, bu sayede iç borcu dış borçla ikame edebiliyor. Yurtdışı döviz girişi olmadığı için, Hazine'nin borçlanamadığı zamanlarda sıkışıklık yaşanabiliyor.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır