kapat

21.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Fonlara ortak pazar
ATM'lerdeki ortak noktalar gibi yatırım fonlarında da 'ortak pazar' kuruluyor. Bu sayede anlaşmalı kuruluşlar birbirlerinin yatırım fonlarını alıp, satabilecek

Borsadaki hızlı çıkış sonrasında yatırım fonlarına yönelik talep patlaması, aracı kurumları 'ortak fon pazarı' oluşturmaya yöneltti. Kurumsal Yatırımcılar Derneği'nin girişimiyle çalışmalarına başlanan 'Fon Pazarı'nda aracı kuruluşlar kendi fonları dışındaki yatırım fonlarının da alım satımını yapabilecek.

Kurumsal Yatırımcılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Metin Ayışık, kurulucak pazarla tüm yatırım fonlarının ortak pazar üzerinden alınıp satılacağını söyledi.

Fonların sadece kurucuları tarafından alınıp satılmasının yatırımcılar için bir dezavantaj olduğunu ifade eden Ayışık, "Yatırımcı, bir başka kurumdaki fonu almakta zorlanıyor. Bir fon, her yerde olacak diye bir kural da yok. Örneğin bizim teknoloji fonumuz vardır, bir başka kurumda da İMKB 100 fonu vardır. Yani yatırımcının gidip bir kurumdan teknoloji, diğerinden endeks fon alması teknik olarak çok zor. Kurulacak bu fon pazarıyla yatırımcının işini kolaylaştırmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

Ortak fon pazarının teknoloji sayesinde geliştirileceğini belirten Ayışık, çok şubeli kuruluşların yanı sıra internetin de pazarın gelişmesinde önemli bir yeri olacağını söyledi. "Kuruluşun biri fonu gişesinden satar, diğeri interneti kullanarak yatırımcısına ulaşır" diyen Ayışık, şunları söyledi:

İMKB'DEN DESTEK
"Bu fikirlerin daha fazla olgunlaşması gerekiyor. Yatırımcı, fonların performansını izleyerek bunları hızlı ve zahmetsiz bir şekilde değiştirebilme hakkına sahip olmalı. Örneğin bankalar arasında ortak noktalar var. Kartınızla gidip bir başka bankanın ATM'sinden para çekebiliyorsunuz. Biz de buna benzer bir sistem oluşturmak istiyoruz. Yani ortak bir noktadan yatırımcı fonunu değiştirebilmeli, alıp satabilmeli."

Ortak fon pazarına İMKB'nin de olumlu yaklaştığını vurgulayan Metin Ayışık, "Sermaye Piyasası Kurulu ile temas halindeyiz. SPK, fonları geliştirmek için büyük çaba içinde. Sistemi, yatırımcıyı koruyacak biçimde hazırlarsak SPK da destek verecektir" dedi.

Fon talebine hazırlık yapılıyor
Kurumsal Yatırımcılar Derneği, yatırım fonu pazarını geliştirmek amacıyla "ortak pazar" kuruyor.

Artık tıpkı ATM'lerdeki ortak nokta gibi müşteriler başka banka veya aracı kurumdan, anlaşmalı başka kuruluşun fonunu alabilecek.

Geçen yıl 2 milyar dolar seviyesinde olan fon pazarı, borsadaki hızlı çıkış ve yeni yatırımcıların da katılımıyla birlikte 4-4.5 milyar dolara yükseldi.

Miktarın artarak büyümesi bekleniyor. Gelişmiş ülkelerde yatırım fonları tutarının mevduatların 2, 3 katına çıktığı gözleniyor. Türkiye'de oran yüzde 2 bile değil.

Yatırım fonlarının özellikle özel emeklilik sistemiyle birlikte ivme kazanması bekleniyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır