kapat

19.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Azizname kavganın azizliğine geldi!
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Dilligil ile oyuncu Nalbantoğlu arasındaki gerilim sahneye yansıdı; "Azizname" adlı oyun gösterimden kaldırıldı

SERHAT Nalbantoğlu ile Rahmi Dilligil tartışınca aktör rapor aldı; oyuna 10 gün ara verildi.

Dilligil, tiyatronun girişine "Nalbantoğlu psikolojik rahatsızlık geçiriyor" yazdırdı.

Duyuruya sinirlenen tiyatrocu "deli ilan edildiğini" söyleyerek tazminat davası açtı.

NalbantoĞlu'nun sözleşmesi feshedildi ve "Azizname" gösterimden kaldırıldı.

RAHMİ Dilligil'in Genel Müdürlük görevine atanmasıyla Devlet Tiyatroları'nda başlayan gerilim, 20 yıllık Devlet Sanatçısı Serhat Nalbantoğlu'nun kovulması ve yazar Aziz Nesin'in 5 yıldır kapalı gişe oynayan "Azizname" oyununun gösterimden kaldırılmasına neden oldu.

1'İNCİ PERDE
Her şey eski Genel Müdür Lemi Bilgin'i 1999 Eylül'ünde görevden alması ile başladı. Bu olay, aralarında Serhat Nalbantoğlu'nun da bulunduğu bazı oyuncu ve idareciler tarafından tepkiyle karşılandı. Nalbantoğlu'nun Devlet Tiyatroları Erzurum Bölge Müdürlüğü repertuvarı için hazırladığı bir oyunda da tartışma oldu. Nalbantoğlu'nun oyunla ilgili bazı talepleri Dilligil tarafından gereksiz ve pahalı bulunarak geri çevrildi. Nalbantoğlu, hasta olduğunu ileri sürerek rapor aldı. Dilligil, Nalbantoğlu'nu Erzurum'daki görevden aldığını bildirdi.

2'NCİ PERDE
Nalbantoğlu, Ankara'da 5 yıldır sahnelenen "Azizname" oyununda görev aldı. Ancak teşvik ikramiyesi ödenmeyince Dilligil ile tartıştı ve 'aşırı stres' tanısıyla 10 gün rapor aldı. Oyuna ara vermek zorunda kalan Genel Müdürlük ise Küçük Tiyatro girişine duyuru asıp Nalbantoğlu'nun "psikolojik rahatsızlık" geçirdiği bildirdi.

Nalbantoğlu rolünden alındı yerine aktör Erdal Küçükkömürcü'yü görevlendirdi. Ancak diğer oyuncular, bu değişikliğe uyum sağlayamayacaklarını belirttiler. Genel Müdür Dilligil de 5 yıldır kapalı gişe oynayan Azizname oyununu programdan çıkarttı.

3'ÜNCÜ PERDE: DAVA
Nalbantoğlu ise "deli ilan edildiğini" ileri sürerek, Genel Müdür Dilligil ve Devlet Tiyatroları Ankara Bölge Müdürü Murat Atak aleyhine 5'er milyar liralık manevi tazminat davası açtı. Bu davada, sanatçı Rüştü Asyalı, Baykal Saran, Atsız Karaduman, Mehmet Ege ve eski Genel Müdür Lemi Bilgin de Ankara 15. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde tanık olarak ifade verdiler; duyurunun, geleneklere aykırı bir dille yazıldığını belirttiler.

20 yıl emek verdiği Devlet Tiyatroları'ndan kovulan Nalbantoğlu ise sözleşmenin feshedilmesine ilişkin kararın iptali için İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

Ersin BAL


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır