kapat

19.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hisseden fayda yok
Halka arz oranları düşük yeni şirketler, içinde yer aldıkları sektör endekslerini çok fazla etkileyemedi

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'daki (İMKB) hızlı çıkıştan nasibini almak isteyen şirketlerin borsaya akını, sektör endekslerine yaramadı. Borsaya bu yıl merhaba diyen 20 şirketten on tanesi gösterdiği iyi performansla yatırımcısını mutlu ederken, sermayeleri küçük ve halka açılma oranları düşük olan bu şirketlerin, içinde bulundukları sektör endeksi üzerinde önemli bir harekete neden olmadığı gözlendi.

Örneğin, Ersu Gıda sağladığı yüzde 163'lük getirisiyle yılın en çok kazandıran yeni şirketi oldu. Ersu Gıda'da yaşanan yükselişe rağmen aynı dönemde gıda sektör endeksinin getirisi yüzde 11 ile sınırlı kaldı. Öte yandan, 24 Şubat'ta halka açılan Şeker Piliç ise içinde yer aldığı gıda sektörünün altında bir performans sergiledi. Şeker Piliç'in halka arz edildiği dönemde Gıda Sektör Endeksi yüzde 23 oranında yükseldi.

LOGO'NUN SEKTÖRÜ YOK
8 Mayıs 2000 tarihinde halka arz edilen ve yüksek getirisiyle göz dolduran Logo Yazılım hisse senetleri ise henüz teknoloji endeksi oluşturulamadığı için İMKB Ulusal Hizmetler Endeksi kapsamına alındı. Logo Yazılım hisseleri de içinde bulunduğu sektör endeksinden bağımsız bir seyir izledi. 8 Mayıs'tan sonra hisse senedinin getirisi yaklaşık yüzde 130 seviyesinde gerçekleşirken, Hizmetler Sektör Endeksi ise aynı dönemde yüzde 17 oranında geriledi.

Olcay NACAR ERGENÇ

Microsoft'ta gemiyi önce mürettebat terk ediyor
Microsoft'un kurucularından Paul Allen, kartel davası kararı öncesinde toplam 3.2 milyar dolarlık şirket hissesi sattı

DÜNYANIN en büyük yazılım şirketi Microsoft gün geçmiyor ki yeni bir sıkıntıyla karşılaşmasın. Gelen en son haberlere göre Microsoft'un kurucularından olan Paul Allen'ın, şirket hakkında açılan kartel davasının karar açıklaması öncesi toplam 3.2 milyar dolarlık Microsoft hissesi sattığı belirlendi. Böylece 1 Mart-6 Haziran 2000 tarihleri arasında yapılan satışlarda Allen'ın sahip olduğu Microsoft hisselerinin yaklaşık yarısını elinden çıkardığı belirtildi.

HİSSE SATIŞI
Paul Allen'ın basın danışmanını, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, sözkonusu şatışlar ile Microsoft davası arasında kurulan ilişkiye bir anlam veremediklerini ifade etti. Açıklamanın devamında, Paul Allen'ın yaptığı hisse senedi satışlarıyla hisse senedi portföyünü çeşitlendirmek istediği belirtildi.

Bunun yanısıra Microsoft'un Operasyon Bölüm Başkanı Robert Herbold'un da dava kararının açıklanacağı gün toplam 12 milyon dolarlık şirket hissesini sattığı açıklandı. Yapılan araştırmalarda Herbold'un bu satış öncesi yaklaşık üç aylık bir süre içerisinde herhangi bir hisse satışında bulunmadığı tespit edildi.

Satış kervanına eklenen bir diğer yönetici de Microsoft Başkan Yardımcılarından Paul Gross'du. Gross, mahkeme kararının açıklanmasından bir gün sonra toplam 2 milyon dolarlık şirket hisse senedi sattı. Gelen haberlere göre Paul Gross, 1 Mayıs'ta toplam değeri 1.8 milyon dolar olan bir önceki hisse satışları ile uğradığı zararı biraz olsun karşılamış oldu.

Microsoft'tan yapılan açıklamalarda ise şirket hisse senedine sahip çalışanların, kağıtları istedikleri gibi değerlendirme özgürlüğüne sahip oldukları belirtildi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır