kapat

19.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Petrol fiyatlarında tehlike sinyali
Geçen hafta değindiğimiz ama henüz açıklanmamış olan Mayıs ayı kapasite kullanımı verilerinin bu hafta çıkmasını bekliyoruz.

Beklentimiz, kapasite kullanımındaki artış eğiliminin Mayıs ayında da sürmüş olması. Bu belki reel sektör mensuplarını sevindiren bir haber olabilir ama gerek ödemeler dengesi gerekse enflasyon açısından hızlı büyümenin endişe kaynağı olabileceğini de hatırda tutmakta yarar var.

Bu hafta Mayıs ayına ilişkin bütçe sonuçlarının da açıklanması gerekiyor. Ancak, Hazine tarafından bu ayın başında açıklanan nakit bütçe sonuçları zaten olumlu idi ve 900 trilyon liranın üzerinde bir faiz dışı fazlaya işaret ediyordu. Dolayısıyla, benzer bir sonucun da Maliye Bakanlığı verileri ile teyid edilmesi beklenebilir.

Bu hafta veya gelecek hafta açıklanabilecek bir başka veri ise Nisan ayına ait dış ticaret sonuçları, Dış ticaret açığı muhtemlenen Mart ayı cari işlemler açığı gibi endişe kaynağı olacak. Nisan ayı bütçe detayları arasında yer alan dış ticaretten alınan vergiler kalemi ithalatın Nisan ayında Mart'takine yakın bir düzeyde yani 4 milyar doların biraz üzerinde olduğunu gösteriyordu. İhracatın ise en fazla 2 milyar dolarda kalmasını ve dış ticaret açığının 2 milyar doları biraz aşmasını bekliyoruz.

Dış dünyaya gelince, Avrupa Birliği'nde büyümenin güçlü olduğunu not ederim. Bu durum Türkiye'nin ihracatı açısından olumlu. Olumsuz olmaya devam eden en önemli gösterge ise petrol fiyatlarının yüksek seyrini devam ettirmesi. Bunun hem enflasyon hem de ödemeler dengesi açısından Türkiye'ye olumsuz etkileri var.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır