kapat

19.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Politika gündemin başköşesinde
Koalisyon ortakları arasındaki tartışma ekonominin gündeminin de ilk sırasına yerleşti

Geçen haftanın ekonomi açısından en önemli iki olayı politikanın yine kızışması ve yılın ilk üç aylık dönemine ilişkin ödemeler dengesi rakamları idi. Son haftalarda hükümet bir yandan tahıl destekleme fiyatlarının belirlenmesinde popülizme sapmayarak puan topladı. Diğer yandan da koalisyon ortakları ciddi bir çekişme içine girmiş bulunuyorlar. ANAP ve MHP arasında güven bunalımına yol açan gelişmeler başladığında bunun koalisyonun geleceği hakkındaki etkileri tartışılıyordu. Ancak geçen hafta tartışmaya yeni bir boyut daha eklendi ve piyasaların duymayı hiç özlemedikleri "erken seçim" de nihayet telaffuz edildi. Olayın ulaştığı kargaşanın boyutunu en iyi ifade eden beyan ise Başbakan'ın MHP'nin ne yapmaya çalıştığını anlamadığına ilişkin ifadesi idi. Bu durumun ekonomiye ve piyasalara olası etkileri konusunda bir kaç saptamamızı sunmak istiyoruz:

* Bu hafta ve muhtemelen gelecek hafta Meclis'te yapılacak oylamalarda sonucun ne olacağı kadar, MHP'li üyelerin ne yönde oy kullanacakları da önem taşıyor. ANAP lideri aleyhinde verilmiş olan iki komisyon kararının da Meclis'te benimsenmemesi ve MHP'li üyelerin de çoğunlukla Yılmaz lehinde oy vermeleri durumunda politik belirsizliğin azalmasını bekleyebiliriz. Dolayısıyla, her iki oylamanın iki açıdan da izlenmesi gerekecek.

* Yukarıda tarif edildiği şekilde önümüzdeki iki haftanın gelişmeleri politik belirsizliği azaltacak yönde olsa bile mevcut durumun koalisyon üzerinde kalıcı bir iz bırakacağı düşüncesindeyiz. Ayrıca, yaklaşık bir yıllık hükümet etme döneminde koalisyonun sessiz ortağı durumunda olan MHP'nin artık oyunu diğerleri gibi oynamaya başladığına ilişkin belirtiler de var.

* Bir de son gelişmelerin yabancı yatırımcılar açısından nasıl bir görüntü yarattığına bakalım. Henüz kurulalı bir yıl kadar olmuş ve geçmiş koalisyonlara göre istisnai derecede uyumlu olduğu söylenen bir hükümetin birdenbire sallantıya girmesi erken seçimden bahsedilir olması Türkiye'de her an her şeyin olabileceğinin güzel bir örneği. Bu da maalesef yatırım yapılabilir ülke imajı oluşamaması için yeterli.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır