kapat

19.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Demirbank'tan kart devrimi
Demirbank, başlattığı yeni kampanya ile müşterilerinin bütün kredi kartı borçlarını yüzde 5.5 faizle devralıyor. Bankanın hedefi 1 milyon kredi kartı

Kredi kartlarının günlük yaşamda vazgeçilmez hale dönüşmesi, bankaları da bu alanda ilginç çözümler üretmeye itti. Demirbank'ın geçen hafta başında devreye soktuğu uygulama ise en ilginç olanlarından.

Bu uygulama ile diğer bankalara kredi kartı borcu olupta ödemeyenlere, daha düşük faizden kredi kullanmak isteyenlere veya birçok kredi kartı kullanmak istemeyenlere alternatifler sunuluyor. 1 milyon kredi kartına ulaşmayı hedeflediklerini belirten Demirbank Genel Müdürü Hasan Akçakayalıoğlu ile yenilikleri konuştuk.

*Yeni kredi kartı uygulamasından bahsedebilir misiniz?

Kredi kartındaki standart satış, insanları bulup, limit belirleyip kartı vermek şeklinde yürüyor. Bizim kredi kartımız en avantajlılardan biri. Ama müşteriye sadece kart verip, geri çekilmiyoruz. Diğer bankalarda kullanılan kart bakiyesi varsa, bunları daha ucuza finanse edecek şekilde üstümüze alalım diyoruz. Yani müşteri bizim kartımızı aldığı gün diğer bankalardaki kredi kartı borcunu nakit olarak biz kapatıyoruz.

* Müşterinin diğer bankalardaki borcuna bir limit koydunuz mu?

Hayır koymadık. Zaten limit koymak da doğru olmazdı.

Birden çok bankanın üstlendiği riski bu durumda tek başınıza üstlenmiş olmuyor musunuz?

Üstlenebilir nitelikte ise, üstleniyoruz. Kredi kartlarındaki sorunlu müşterilerin de böyle bir kampanyaya yönelmesi söz konusu olabilir. Biz inceleme ve değerlendirme sürecini işletiyoruz.

*Bu uygulama için diğer bankalarla bir anlaşma yaptınız mı?

Yapmadık. Bizim işimiz müşteriyle.

*Müşteriler bu uygulamaya nasıl başvurabilirler?

Diğer bankadaki sözkonusu kredi kartı son ekstresini getirip, kredi kartı başvurusu yapması gerekiyor. Call Center'dan, Demir Frekans'tan veya şubeler kanalıyla bu başvuruları yapabilir. Ondan sonrasını biz hallediyoruz.

* Müşteriler ne gibi kazançlar elde ediyor?

Öncelikle parasal kazanç elde ediyor. Diğer bankalarda faiz oranı yüzde 7-7.5 iken biz aylık yüzde 5.5 uyguluyoruz. Bu durumda 1-1.5 puan kara geçmiş oluyor. Yılda aylık 18 - 24 arasında fark yaratıyor. Eğer müşteri 3 milyar liralık bir bakiye çeviriyor olsa yılda 1000 dolar kara geçmiş oluyor. Bu, kredi kartı harcamasında büyük rakam. İkinci önemli avantaj da insanlar birkaç tane kredi kartı ile uğraşmayarak kırtasiye işleminden kurtulmuş oluyorlar. Bir de avantaj puan uygulaması var.

* Bu uygulama rekabet açısından sektörde nasıl karşılandı?

Kampanyayı açarken, zaten en avantajlı kart bizimkiydi. Biz sadece insanlara bunu söylemeye başladık. Rekabeti kıracak, piyasanın aleyhine bir uygulama değil.

*Kredi kartı alanında yeni projeleriniz var mı?

Eski Pasha'nın yerine açılan Laila'nın müşterilerine yönelik bir kart uygulamamız var. Demirbank Laila Kart'a sahip olan müşteriler, ücretsiz girebiliyorlar. İçerdeki harcamalarında indirim alabiliyorlar. Bu karttan 5 bin tane dağıttık. Sanal kart uygulamasını Şubat'ta ilk biz başlattık ve 15 bin kullanıcıya ulaştık. İnternet üzerinden kartla alışveriş yapanlar bu kartı tercih ediyorlar.

*Bu kartta güvenliği nasıl sağlıyorsunuz?

Alışverişi bittiği zaman limiti sıfıra indirme imkanı var. Kaybetme riski yok. Numara başkalarının eline geçse bile limit ayarlayabilme özelliği sayesinde harcama yapılamıyor.

'İstikrar paketi sağlam'
*Bankacı gözüyle istikrar paketini değerlendirir misiniz?

Biz en başından beri iyi düşünülmüş, sağlam bir paket olarak değerlendiriyoruz. Geçtiğimiz 6-7 aylık dönem içersinde göstergeler, çok başarılı olduğunu gösteriyor. Piyasalar üzerinde tek tedirginlik yaratan iş, siyasi alandaki gelişmeler. Ama eskiye oranla güçlü etki yaratmıyor.

Bankacılık sektörünü ilgilendiren yeni düzenlemeleri sorsak...

Açık pozisyonların konsolide bazda bakılması ve sınırlaması sözkonusu. Bence olması gereken bir şey. Bunun dışında da bankaları ilgilendiren çok önemli düzenlemeler yapıldı. Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu, bankalar kanunu, karşılıklar kararnamesi, sektör açısından olumlu düzenlemelerdir.

Bireysel kredi bizi büyütüyor

*Kredi hacminiz nedir?

Kredi hacmimizde büyüme oranı, dolar bazında yılbaşından beri yüzde 50'dir. Kendi müşteri tabanımızın kredi kartı, bireysel kredi gibi talepleri, bizi sürekli büyütüyor.

* Krediler konusunda sektörel çözümleriniz olacak mı?

Otomotiv ve beyaz eşya başta olmak üzere bütün sektörlerde canlanma var. Onların da etkilediği sektörler var. Bunların dışında büyük gruplarla çalışıyoruz. Ticari bankacılık bölümümüz var. Bütün şubelerimiz, KOBİ'lere hizmet veriyor. Ama hacim olarak KOBİ'ler çok hızlı büyüdüğümüz bir alan değil. Çünkü son 4-5 yıldır varız. Kurumsal ve bireyselde uzun zamandır olduğumuz için daha hızlı büyüdük.

* Sermaye yapınızda bir değişme oldu mu?

Piyasanın içinde 50 yıldır olupta sermaye yapısı değişmeyen tek banka. Şu an özel sektörde Türkiye'nin en istikrarlı bankasıyız. Kurulduğu günden beri sermayedar yapısını koruduğu gibi iş akışlarını ve prensiplerini aktaran bir yapıya sahip. Bu başarılı olmuş ki, 50 yıldır el değiştirmeden büyüyerek gelebilmiş.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır