kapat

19.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İnönü Ailesi'nin olaylı fertleri

Atadan armatör, Heybeliada aşığı
Erdal İnönü'nün kayınbiraderi olan Selim Sohtorik 3 kuşaktır armatör bir aileden geliyor. Ali Sohtorik'in oğlu olan Selim Sohtorik'in ablası Sevinç, Erdal İnönü ile evli. Makina mühendisliği eğitimi alan Selim Sohtorik, çocukluğundan beri denizciliğin içerisinde. Sektörde başarılı yatırımlarıyla tanınan genç armötörün, denizcilik sektörünün 1998 yılının ortalarından başlayarak krize girmesi nedeniyle finansal açıdan büyük sıkıntıya girdiği belirtiliyor. CHP'li kimliği ile tanınan Sohtorik Ailesi Heybeliada'ya düşkünlüğü ile biliniyor. Selim Sohtorik kendisiyle yapılan bir röportajda, her hafta sonunu Heybeliada'da geçirdiğini belirtiyor.

Mengenecioğlu olay yaratmıştı
Selim Sohtorik'in eniştesi Uğur Mengenecioğlu, adının ve soyadının baş harflerini taşıyan UM Denizcilik ile 1980'li yıllarda Türkiye'nin en büyük armatörleri arasında yer alıyordu. Bir zamanlar 450 bin tonluk kapasitesiyle dünyanın en büyük tankeri olan Büyük Selçuklu'nun yanısıra Avar, Göktürk, Hazar ve Ata, adlarını taşıyan Türkiye'nin en büyük üç tankerine sahip olan Uğur Mengencioğlu uzun yıllar Türkiye'nin tanker devi olarak nitelendiriliyordu.

1983'te gelen ANAP iktidarının Petrolden Sorumlu Devlet Bakanı İsmail Özdağlar'ı kendisinden rüşvet istediği gerekçesiyle Yüce Divan'da yargılanmasını sağlayan Uğur Mengenecioğlu'nun adı, bacanağı Erdal İnönü'nün Başbakan Yardımcılığı yaptığı sıralarda teşvik dağılımından fazlasıyla yararlanmasıyla gelmişti. Armatörler arasında Mengenecioğlu'nun yaptığı en büyük hata; denizden kazandığı para ile tersane sahibi olmaya kalkması. Tankerlerine DİTAŞ'ın açtığı ihaleleri kazanamayınca, peşpeşe haciz geldi.

TEBERNÜŞ KİREÇCİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır