kapat

19.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Papa'nın afta etkisi büyük
Ağca'nın affında Vatikan'ın güçlü rolü ve etkisini saklamayan İtalyan Adalet Bakanı Fassino, "Ağca İtalya'daki cezasını çekti, bundan sonrasına Türk hükümeti karar verir" dedi

İtalyan Adalet Bakanı Piero Fassino, Ağca'nın İtalyan Cumhurbaşkanı tarafından affı, Türkiye'ye iadesi ile ilgili sorularını yanıtlarken, Ağca'nın affında Vatikan'ın güçlü rolünü saklamadı ve "Bu yıl'ın İsa'nın doğuşunun 2000. yılı olması, Ağca'nın affedilmesini kesinlikle kolaylaştırdı. Papa'nın Ağca'yı bağışladığını kutsal yılda tekrarlaması Ağca'nın affedilmesindeki diğer önemli unsur" dedi. Fassino, Ağca'nın affedilmesini sağlayan diğer nedenler arasında 20 yıl hapis yatmış olmasını ve örnek bir tutuklu olmasını da saydı.

VATİKAN'LA SON GÖRÜŞME
İtalyan Adalet Bakanı, "Papa, Ağca'yı bağışladığını defalarca ifade etmesine rağmen neden Cumhurbaşkanı'nın af ilanından 10 gün önce tekrar Vatikan Başbakanı Sodano'yu ziyaret etme gereği duydunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Af prosedürü gereği ben, Papa'nın Ağca'yı bağışladığını, Vatikan'ın bu yöndeki iradesini bizzat doğrulamak ve resmileştirmek zorunluluğunu hissettim. Affın, kurbanın (Papa) lehte görüşüyle verilmesi son derece normaldir. Ben Cumhurbaşkanı Ciampi'ye af teklifini götürmeden önce son bir kez Vatikan'a görüş sorma gereğini duydum. Kardinal Angelo Sodano'ya Vatikan'ın Ağca'nın affı konusundaki görüşünü sordum. Kardinal Sodano da olumlu yanıt verdi. Tabii bunun yazılı olmasını istedik. Ağca'nın af fasikülünde bu mektup var."

Vatikan yıllarca Ağca'nın İtalyan adaleti elinde olduğunu, affedilmesine karışamayacağını söylerken, Adalet Bakanı'nın cevabı aslında Vatikan'ın İtalyan hükümetinin üzerinde ne kadar etkili olduğunun bir başka örneği idi.

Fassino, Ağca'nın iadesi konusunda Türkiye ile pazarlık yapıldığı görüşlerini ise şöyle yanıtladı: "Biz zaten Ağca'nın affı ve Türkiye'ye iadesine karar vermiştik. Bu prosedürün gerçekleşmesi için Türk meslektaşımla organizasyonla ilgili noktaları gözden geçirdik. Bundan 10 gün önce Londra'da Türkiye Büyükelçiliği'nde Türk meslektaşım Hikmet Sami Türk ile bir araya geldik. Gizli değil, teknik bir toplantıydı."

AF TÜRKİYE'NİN SORUNU
Fassino Türkiye'de olası bir genel af çıkması halinde Ağca'nın serbest kalmasının Türkiye'nin sorunu olduğunu belirtiyordu. Fassino, Ağca'yı affederken İtalya'nın bu olasılığı değerlendirmeye alıp almadığı sorusunu şöyle yanıtladı: "Biz Ağca'yı Türkiye'nin talebi üzerine geri verdik. Ancak bu olaya iki açıdan bakmak lazım. Biz, Ağca'yı Papa'yı yaralama olayından dolayı affetik. Ağca bu suçtan dolayı 19 yıl yattı ve affedildi. Ağca'nın işlediği diğer suçlarla ilgili olarak Türk hükümeti iadesini istedi, biz de verdik. Bundan sonra Türk hükümetinin yetkisi dahilindedir."

İtalyan Adalet Bakanı Ağca'nın Türkiye'de aftan yararlanmasının sadece Türkiye'yi ilgilendireceğini İtalya'nın bir sorumluluğu olmadığını açık bir biçimde vurguladı.

İADE TALEBİ İKİ SUÇ ÜZERİNE
Bakan Fassino, Ağca'ya Türkiye'de atfedilen diğer suçlardan yargılanması için İtalya'nın izin verip vermeyeceği konusunda şimdilik hiçbir fikri olmadığını söyledi: "Türkiye'nin iade talebi Ağca'nın işlediği iki suç üzerineydi. Biz bu iki suç için Ağca'yı iade ettik. Suçluların iadesi ile ilgili 1957 Strasburg konvensiyonu bu konuda çok açık. Ağca, Türkiye'de sadece iade edildiği suçlardan dolayı yargılanabilir."

Bakan, "Ağca'nın affı Türkiye-İtalya ilişkilerini nasıl etkileyebilir?" sorusunu "Ağca'ya verilen af bir bağışlama olayıdır. Onun şahsına tanınmıştır. Ancak bunun, ayrıca iki ülke arasındaki ilişkilere yardımcı olacağına da inanıyorum. Biz bunun için çalışıyoruz" diye yanıtlıyordu.

Fassino Ağca'nın affının sağlayan baş aktör olarak temelde kendisini neyin ikna ettiği sorusuna ise şöyle yanıt verdi: "Bana göre bu insan 20 yılını hapiste geçirdikten sonra işlediği suçun bedelini ödedi. Temeldeki neden bu."

Yasemin TAŞKIN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır