kapat

18.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ABDURRAHMAN YILDIRIM(yildirim@sabah.com.tr )


Borsada toparlanma günleri yakın

Geçen haftaki yazımızda borsanın kaderinin GSM sözleşmesinin imzalanmasına ve kısmen de Turkcell'in arzına bağlı olduğunu belirtmiştik. Siyasi gelişmelerin etkisini azaltarak sürdürebileceği tahmininde bulunmuştuk.

Piyasa GSM sözleşmesinin imzalanmasını geçen hafta sonunda veya hafta başında bekliyordu. Ancak ay sonunda imzalanabileceği açıklaması gelince moraller bozuldu. Piyasa daha fazla bekleyemedi, satışlar arttı.

Turkcell'ın arzı kesinleşirken buna bağlı satışlar da sürdü.

Bunlar yetmezmiş gibi, Yılmaz'ın ikinci kez Yüce Divan'a yollanması isteği siyasi endişeleri iyice artırdı. Koalisyon hükümetinin geleceğini tehlikeye düşürecek bir gelişme olarak yorumlanan bu olaydan borsa ikinci vurgunu yedi. İMKB Endeksi 16.461 puandan 14.351 puana indi ve yüzde 12.82 değer kaybetti.

* Yılın en düşük düzeyi - MHP'nin çıkışı Anayasa Mahkemesi'nin FP hakkında vereceği kararla ilişkilendirildi ve MHP'nin seçime hazırlık yaptığına yorumlandı. Piyasada seçimin düşünülmeye başlanması endeksin 15 bin puanın altına düşmesine ve sonunda kredili işlemlerin çözülmesine yol açtı. İMKB Endeksi 2000 yılının ikinci dip seviyesini yaptı ve 14.351 puana geriledi. Endeks 2000 yılında en düşük seviyesine 23 Şubat'ta 13.447 ile inmişti. Ancak dolar bazlı endekse bakıldığında 16 Haziran'daki 2.34 endeksi 23 Şubat'taki 2.39 endeksinin bile altında. Dolayısıyla dolar bazında borsa 2000 yılının en düşük seviyesini görmüş durumda.

* Oylama sonucu beklenecek - Yılmaz'ın hakkında ikinci kez Yüce Divan istenmesi politik endişeleri GSM'in de önüne geçirdi. GSM sorunu çözülse bile, şu anda piyasaya etkisi sınırlı olabilir. Bu açıdan önümüzdeki hafta Meclis'te yapılacak Yüce Divan oylaması bir dönüm noktası olacak. Borsanın kaderi tam anlamıyla Mesut Yılmaz'ın kaderiyle bir kez daha çakışmış durumda. Yılmaz'ın kurtuluşu borsayı da kurtaracak. Yüce Divan'a gönderilmesi politik belirsizlikle birlikte borsa açısından ayları bulacak bir sürünme dönemini başlatabilecek. Oylama 22 Haziran Perşembe günü yapılacak. Bu tarihe kadar belki karşılıklı demeçler olacak. Bu demeçler olumlu olsa bile, piyasaya pek inandırıcı gelmeyecek. Çünkü bundan önce 5+5 için anlaşan liderler daha sonra buna uymamıştı. Dolayısıyla doğrudan Meclis'teki oylamanın sonucunu beklemek en gerçekçi yaklaşım.

* Yüce Divan zayıf ihtimal - Biz halen bunun bir siyasi hamle olduğunu ve Yüce Divanl'a sonuçlanmayacağını tahmin ediyoruz. Çünkü Yüce Divan'a gitmesi halinde olay sadece Yılmaz'ın sorunu olmaktan çıkıyor, Hükümet sorunu haline geliyor. ANAP çekilince yerine DYP'yi koymak Yüce Divan olayından dolayı pek mümkün değil. Siyasi istikrarsızlığı bu denli zorlayan parti ve liderlere, sistem geçmiş yıllarda önce sarı kart, sonra kırmızı kart çıkardı. Gerçekleşmesi halinde zararının daha büyük olması nedeniyle biz Yüce Divan ihtimalini zayıf görüyoruz.

GSM lisans devrinin zaman almakla birlikte imzalanacağını düşünüyoruz. Aceleci hareket ederek yılın dip seviyesine inen piyasanın, bu gerekçelerle toparlanma günlerinin yakın olduğunu tahmin ediyoruz.

Sonuç - "Kötümserler daima sonunda haklı çıkarlar. İyimserlerde arada parayı kazanır"

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır