kapat

18.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çin Öymen'i şaşırttı
İlk Çin gezisinde sefaletle karşılaşan Altan Öymen 26 yıl sonra gittiği Çin'deki gelişmeye hayran kaldı

CHP Genel Başkanı Altan Öymen 26 yıl sonra ziyaret ettiği Çin'deki gelişme karşısında büyülendi. Çin Kominist Partisi'nin davetlisi olarak Çin'e giden ve 10 gün süren gezisi sırasında "önemli konuk" muamelesi gören Öymen, resmi görüşmelerin dışında önemli turizm merkezlerini de başından hiç çıkartmadığı kasketiyle dolaştı.

Resmi görüşmelerde Çinli yetkililer Türk işadamlarının da Çin'e gelmesini talep ederek, "Geri kalan batı bölgelerimizde önemli yatırımlara başlıyoruz, Türk işadamları da gelsinler. Erken gelen kuş yemi alır" dediler.

ÖYMEN ÇİN SEDDİ'NDE
Öymen'in yanı sıra Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Seyman, Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Veli Yıldırım ve MYK Üyesi İbrahim Tez ve eski Bakan Ziya Halis'ten oluşan CHP heyeti önce Pekin'i ziyaret ederek bu şehirde 4 gün kaldı. Öymen gezinin 2'nci gününde 7 kilometreye yakın uzunluktaki ünlü Çin Seddi'ni gezdi. Burada kasket takan Çinlilerle sık sık fotoğraf çektiren Öymen, daha sonra Pekin'e dönerek belediye yetkilileriyle görüştü. Çin Komünist Partisi yöneticileri, Öymen'in Türkiye'ye davetini memnuniyetle karşıladı.

TİANANMEN TURU
Gezinin üçüncü gününde spor kıyafeti tercih eden Öymen, ünlü Tiananmen Meydanı'nı gezerek Mao'nun mezarını ziyaret etti. CHP heyeti, gezinin 2'nci bölümünü ise Çin'in tarihi eserleriyle ünlü şehri Şian'da sürdürdü. Öymen 8'inci harika olarak anılan Terra Kota heykel askerlerinin bulunduğu müzeye hayran oldu.

Öymen daha sonra bin yıllık bir camiyi gezerek fatiha okudu ve imamla birlikte fotoğraf çektirdi.

EŞİNE HEDİYE ALDI
Öymen gezisinin son üç gününü ise Çin'in en gelişmiş şehri Şangay'da sürdürdü. Gösterişli binalarıyla adeta Hong-Kong ya da New York'u andıran Şanghay'ın 7 yılda büyük bir gelişme gösterdiği kaydedildi. Şanghay Putong Bölgesi'ne geçerek buranın yerel yöneticisiyle görüşen Öymen'e kentin nasıl planlandığı anlatıldı. Şanghay'ın alışveriş merkezlerini de dolaşan Öymen, eşine inci kolye, yakınlarına da çeşitli armağanlar satın aldı.

CHP Genel Başkanı Altan Öymen, Çin'de bulunduğu sürece kendisine sunulan yemekleri de zevkle yedi. Pekin'de Polit Büro Üyesi tarafından Öymen'in onuruna Pekin Ördeği ziyafeti verildi.

Öymen önemli konuk kabul edildiği için yemekte, altın çatal-bıçak takımı ve tepsiler kullanıldı. Şanghay'daki yemekleri çok seven Öymen, sık sık "Nefis" demekten de kendini alamadı. Öymen'e Kore lokantasında verilen ziyafette ise, kaynayan tencereye çeşitli deniz mahsulleri ve böceklerin atılarak haşlanıp yenmesi sonra da suyunun içilmesi tüm CHP heyetinin ilgisini çekti.

26 YILLIK FARK
Öymen Çin'deki gezisinde yetkililerle görüşürken 26 yıl önce gazeteci olarak Çin'e geldiğini belirterek, o günleri ve bugünü değerlendirdi ve büyük bir gelişme sağlandığını gözlediğini söyledi. Öymen, "26 yıl önce gördüğüm en önemli şey sefaletti. Ara sokaklar girilmeyecek konumdaydı. Gördüğüm 26 yılda önemli bir gelişme kaydedilerek yeni bir Çin yaratılmış. Milli gelir yükseliyor, ihracatı patlatmayı başarmışlar. 26 yıl önce bisiklet ordularıyla karşılaşmış, onları fotoğraflamıştım. Bugün ise modern yapıları, modern altyapıyı, yolları gördüm. Örnek alacağımız çok şey var" dedi.

Emin KOÇ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır