kapat

18.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Güven sorunu yok'
Bazı açılışlar için gittiği Tokat'ta gazetecilerin sorularını yanıtlayan MHP lideri Bahçeli, "Güven sorunu da, hükümet sorunu da yok" dedi

TOKAT- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Fazilet Partisi'nin kapatılması durumunda söz konusu olacak ara seçimin erken bir genel seçime dönüşebileceğini söyledi. MHP hakkındaki gensoru iddiaları için "Meclis orada isteyen istediğini yapabilir" diyen Bahçeli, hükümette güven sorunu ve bunalım olmadığını söyledi. Bahçeli, dün bazı açılışlar yapmak üzere gittiği Tokat'ta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ERKEN SEÇİM
Bahçeli gazetecilerin erken seçimle ilgili sorularına şu yanıtı verdi:

"Erken seçimle ilgili bir öneride bulunmadım. MHP'nin yetkili kurullarında Türkiye'nin ekonomik, sosyal ve siyasi meseleleri üzerinde değerlendirmelerde bulunduk. Bu değerlendirmeler ışığında da muhtemel siyasi gelişmeler üzerinde durduk. Bu gelişmelerin bir bölümü çok sık ifade edilen şekliyle Fazilet Partisi'nin hakkında açılmış olan kapatma davasıydı. MHP olarak çok daha önce görüşlerimizi açıkladık. Türkiye'de siyasi partilerin kapatılmasından yana değiliz. Siyasi partiler istismarcı hallerde kapatılabilmeli. Onun haricinde her gerekçeyle siyasi partinin kapatılmasına gidilmemelidir. Bu düşüncelerimizi de o toplantıda ifade ettik. Anayasa Mahkemesi FP'nin kapatılma davasını görüşür de, kapatma kararı alırsa Türkiye'de siyasi gelişmeler ne şekilde olur, bunun üzerinde değerlendirmede bulunduk. Tabii FP, 53 ilde 110 milletvekili çıkarmış bir parti. Eğer FP'nin kapatılmasıyla birlikte bu kadar geniş kapsamlı bir yasak konduğu takdirde, 53 ilde ara seçim var demektir. Böyle bir ara seçimin gündeme geldiği Türkiye'de kaos, istikrarsızlık, değişik bir hükümet krizi de ortaya çıktığı zaman o vakit Türkiye'deki siyaset ağırlaşır. Böyle bir durum belki bir ara seçimi, erken bir genel seçime dönüştürebilir. Bu düşünceler üzerinde fikir teatisi olduğu yoksa FP'nin kapatılmasından MHP mutluluk duymaz. Seçim meydanları varken kapatılmanın üzerine başarı temin edilir mi? Bize yakışmayan davranış olur."

ÖZKAN'LA GÖRÜŞME
Bahçeli'ye önceki gün DSP'li Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'la Başbakanlık'ta yaptığı yarım saatlik görüşmenin de "arabuluculuk olup olmadığı" soruldu. Ancak Bahçeli "Hayır, öyle bir görüşmem olmadı. Arabuluculuğa da ihtiyaç yok" yanıtını vermekle yetindi.

"SİYASİ AMAÇ YOK"
"MHP'nin Soruşturma Komisyonlarındaki tavrının Genel Kurul'da sürüp sürmeyeceği" sorusuna ise Bahçeli, şöyle yanıt verdi: "MHP mensubu milletvekillerinin komisyonda görevlerini yerine getirirken almış oldukları kararda birileri siyasi amaç arıyorsa, bunu aramasın. Gelsin, 100. madde üzerindeki değişikliğe katılsın. Bu değişiklikle ön soruşturmayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na bırakalım. Oradan gelecek rapora göre, TBMM değerlendirmede bulunsun. Böyle bir değerlendirmede Meclis iradesi de kendisini ortaya koymuş olur. Bağımsız yargıya bir görevlendirme yapılırken, öbür taraftan da TBMM'nin iradesi ortadan kaldırılmamış olur. Bunu açalım diyoruz. Bütün siyasi partilerde 100. maddenin değişmesi konusunda görüşbirliği olduğu ifade ediliyor. Yıllardır devam eden bu tartışmalardan siyaseti çatışmadan, kavgadan uzaklaştırmak için Anayasa değişikliğini yapalım diyoruz."

MECLİS TATİLE GİRMESİN
Bahçeli'nin Anayasa değişikliğinin Meclis tatile girmeden gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceği sorusuna da "Meclis Temmuz'da tatile giriyor. Böyle bir niyetle yola çıkıldığı takdirde tatil de yapmayabiliriz. Geçen sene yapmamıştık" yanıtını verdi.

Bahçeli, "83. ve 100. maddelerde değişiklik yapılması hükümet sorununu ortadan kaldırır mı?" sorusuna "Efendim bu Türkiye'deki siyasi tartışmaları ortadan kaldırır. Dolayısıyla hükümet bunalımı da ortadan kalkar. Böyle bir bunalım da şu an yok zaten" yanıtını verdi.

Bahçeli, "Hükümette güven sorunu bulunuyor mu?" sorusuna ise, "Böyle bir şey yok. Güven sorunu da, hükümet sorunu da yok" diye yanıtladı.

ANAP'LA ORTAĞIZ
Mesut Yılmaz'ın hükümete girişi konusunda MHP'nin görüşünün sorulması üzerine, "Efendim bu konuda Mesut Bey'in hükümete girmemesini arzulamak demek ANAP'ın hükümete girmemesini arzulamak demektir. Halbuki biz ANAP'la hükümet ortağıyız" diye yanıt verdi.

GENSORU: HODRİ MEYDAN
Bahçeli, ANAP'ın Bayındırlık Bakanı Koray Aydın ve kendisi hakkında deprem konutları ihalesi nedeniyle gündeme getirdiği Yüce Divan iddialarının güven bunalımı işareti olup olmadığı sorusuna ise, "Bunlardan bir güven bunalımı doğmaz. Böyle bir gensoru vermek isteyen varsa TBMM orada, isteyen istediğini yapabilir" yanıtını verdi.

DEVLETLER GİTTİKÇE ÇOĞALIYOR
Devlet Bahçeli, dün Turhal'da Gaziosmanpaşa Üniversitesi'ne bağlı Meslek Yüksekokulu'nun temelini attı. Temel atma töreninden sonra kendisinin adını taşıyan 11 aylık Devlet Çağatay'ı kucağına alıp seven Bahçeli, "Devletler gittikçe çoğalıyor" yorumunu yaptı. Ezinepazar Belediye Binası'nın açılışını yapan Bahçeli, binanın altındaki fırına girerek, ekmek dağıttı. Bahçeli, Turhal'da meydana gelen sel felaketinden zarar gören evlere girerek, tek tek inceleme yaptı ve "Devlet yanınızda olacak" mesajı verdi.

Taner YEŞİLSU- Nevin BİLGİN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır