kapat

18.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Aslı yine şeref listesinde
ABD'nin Wells Üniversitesi'nde bu yıl da şeref listesine giren Aslı Ulucan, bununla da yetinmedi, üniversite yetkililerini her yıl bir Türk öğrenci almaları konusunda ikna etti

Aslı Dolucan Hataylı bir genç kız. 6 yaşında geçim sıkıntısına düşen annesi tarafından yetiştirme yurduna emanet edildi. Akli dengesi bozuk bir babanın kızı olan Aslı, küçük yaşlarından itibaren yaşadığı tüm olumsuz koşulları olumluya çevirmeyi bildi. Şimdi yetiştirme yurtlarındaki tüm gençlerin, çocukların örnek aldığı Aslı'nın ilk başarısını SABAH Gazetesi 1996 yılında duyurdu. Aslı 17 yaşında Norveç'teki Birleşik Dünya Koleji'nin sınavını kazandı. 120 ülkeden birer öğrencinin kabul edildiği okulda Aslı iki yıl okudu.

ORTALAMASI 3.7
Birleşik Dünya Koleji'nden dereceyle mezun olan Aslı daha sonra New York eyaletinde bulunan Wells Üniversitesi'ne burslu öğrenci olarak girdi. Üniversite'de Bilgisayar ve Ekonomi Bölümü'nde okuyan Aslı, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da üniversitenin şeref listesinde yer aldı.

3.7 ortalamayla üniversitenin şeref listesine giren Aslı, bu yıl üniversitesine bir proje sundu. Türkiye'nin jeopolitik açıdan önemini ve kültürel renkliliğini anlattığı projesinde Aslı, Wells Üniversitesi ile Türkiye'deki bir üniversite arasında kurulacak iletişimin yararlı olacağını bildirdi.

Bu iletişim için öncelikle Türk üniversitelerinden öğrenci kabul edilmesini öneren Aslı'nın bu teklifi üniversite yönetimince kabul edildi.

Aslı şimdi Türkiye'de üniversitelerle ilişki kurarak Wells Üniversitesi ile işbirliğini hayata geçirmeye çalışıyor.

Bu proje hayata geçerse Wells Üniversitesi öncelikle Türkiye'deki bir üniversiteden her yıl burslu öğrenci alacak, bir öğrencisini de Türkiye'ye gönderecek.

Aslı'nın öyküsü
Aslı'nın mücadele öyküsünü anlamak için aslında öncelikle bir yetiştirme yurdunu görmek gerekiyor. 6 yaşında annesi tarafından kardeşleriyle birlikte SHÇEK'e bağlı yetiştirme yurduna bırakılan Aslı, yaşadığı tüm olumsuz koşulları olumluya çevirmeyi başarmış biri.

Eziklik duymayan, başarıya koştuğu yolda maddi, manevi tüm engelleri aşan Aslı, ortaokulda okurken yaşamını değiştiren kapının aralanmasıyla yetiştirme yurtlarında kalan tüm çocukların idolü oldu.

Antakya Anadolu Meslek Lisesi'nde okurken öğretmenlerinin dikkatini çeken Aslı, bir öğretmenin önerisi üzerine Birleşik Dünya Koleji'nin sınavına girdi.

Aslı'nın bu sınavda gösterdiği başarı "Kimsesiz Aslı Gururumuz Oldu" başlığıyla SABAH Gazetesi'nde yayınlandı.

Aslı Wells Üniversitesi'nden 13 bin 500 Dolarlık burs aldı. Ama her yıl 12 bin 200 Dolar daha ödeme yapılması gerekiyordu. İşte bu aşamada devreye SHÇEK'ten sorumlu bakanlık girdi.

Devlet Bakanı Hasan Gemici Aslı'nın tüm masraflarının karşılanması talimatını verdi. O günden bu yana Aslı Devlet Bakanı Hasan Gemici'nin manevi kızı gibi. Bakan Gemici ve eşi Gülsen Gemici ABD'ye gittiklerinde Aslı'yı görüyor.

Elif URGU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır