kapat

18.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

'Müteahhitlik bitti'
Karadeniz Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Sait Yılmaz'a göre özellikle büyük şehirlerde artık küçük projeler anlamında müteaahhitlik bitti. Sait Yılmaz bunun gerekçesini şöyle açıklıyor: "Eskiden müteahhitlik meslekti, şimdi eskiyen yapıyı onarmak ya da yıkıp yenisini yapmak oldu. Bir binayı yıkıp yerine yenisini yapmanın konut açığına hiç bir katkısı yok ki. Müteahhitlik, toplu konut ya da gayrimenkul yatırım ortaklığı gibi büyük çaplı projeler üretebilecek çaptaki şirketlerin eline geçti. Bizlerin de işi bitti. Arsanın olmadığı yerde müteahhitlik olmaz. Artık şehir dışına kaymak lazım ki bu da 50-60 konutla olmaz, 500 konuta çıkmak gerek. Bu denli büyük projeye de münferit yatırımcı yanaşmaz. Bundan sonra yapılacak tek bir şey var, daralan piyasadan, genişleyen piyasaya geçmek. Müteahhitler birleşerek entegrasyona giderlerse varlıklarını sürdürebilirler. Şu anda meslekten arkadaşlarda böyle bir oluşuma gitme konusunda istek görüyorum. Biraraya gelip ortak bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Kısa bir süre sonra bu konudaki oluşumlar ekonomik faaliyete dönüşecektir. Müteahhitlerin başka türlü yaşama şansı yok."

Uzun vadeli konuta büyük ilgi
RE/MAX ile Garanti Bankası'nın uzun vadeli konut kredisi anlaşması büyük ilgi görüyor. Müşterilerine 10 yıla kadar dolar bazında yüzde 1.10, mark olarak alınan kredilerde yüzde 1.05, TL kredileri de TÜFE ve TEFE'ye endeksleyen Garanti Bankası yetkilileri, yoğun taleple karşılaştıklarını belirttiler. Re/Max portföyünden konut alan müşterilerin kredi talebi banka tarafından başvurudan bir gün sonra onaylanıyor.

"Türkiye'de ilaç bence de pahalı"
Abdi İbrahim İlaçları Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, Türkiye'de ilaç fiyatlarının alım gücüne göre pahalı kaldığını belirtti. Avrupa Birliği ülkelerine kıyasla ucuz kaldığını belirten Barut, "Halk ilaca para vermek istemiyor. Bu nedenle de genel sağlık sigortasını geliştirmek lazım. Ben bile cebimden para çıkarıp, kendi ilacımı alırken ne kadar pahalı olduğunu düşünüyorum" dedi. Hadımköy'de 40 bin metrekare arazi üzerine kurulu, 68 milyon dolarlık fabrikasını önceki gün açan Barut, şunları söyledi: "Şu anda enflasyon kadar kar alıyoruz. Birde yüzde 17 oranında KDV var. Bu oranın yüzde 8'e düşürülmesiyle yüzde 9'luk tasarruf sağlanacak. Bunun için çok uğraştık. Ama Maliye Bakanlığı'nı bir türlü ikna edemedik."

Çek'lerin 3. büyük bankası Fon'da
Bankacılık sektörünün özelleştirme öncesi skandallar dizisiyle sarsıldığı Çek Cumhuriyeti'nde, ülkenin üçüncü büyük bankası IPB, Merkez Bankası'nın idaresi altına alındı. IPB'nin merkezi dün sabah polis tarafından kontrol altına alındı. Aktif değeri 8.3 milyar dolara ulaşan bankanın 3 milyon mudisi bulunuyor.

Liechtenstein'da banka skandalı
Avrupa'nın "vergi cenneti" Liechtenstein'da Prens Hans-Adam II'nin ailesine ait LGT Bankası, kara para aklandığı şüphesiyle özel soruşturma ekipleri tarafından baskına uğradı. Soruşturma 32 bin nüfuslu bu prensliği sarstı. Ülkenin öndegelen şahsiyetlerinden biri dahil, sekiz kişi tutuklandı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır