kapat

18.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hazine, "Borçlanma Kanunu" hazırlıyor
Hazine'nin borçlanma limiti, vereceği garantiler, yükümlülükleri düzenlenecek Borçlanma Kanunu ile bağlayıcı hale getirilecek

Maliye Bakanlığı'nın, Bütçe Yasası'nı sadeleştirme çalışmalarına paralel olarak Hazine Müsteşarlığı da özel bir "Borçlanma Kanunu" hazırlığı başlattı. Her yıl bütçe çerçevesinde düzenlenen iç ve dış borçlanma ve hazine garantisi konuları, özel bir "kanun" kapsamında ele alınacak.

Borçlanmanın usul ve esaslarını düzenleyen bu kanunun yanısıra, devletin yıllık gelir ve giderleri arasındaki farkın hangi miktarda borçlanma ile kapatılacağı da yine Bütçe Kanunu'nda açık olarak tanımlanacak. Devlet tahvillerinin yanısıra vadesi 1 yıldan daha kısa süreli olan hazine bonolarının satışına da limit getirilecek. Yıllık borçlanma limitinin hangi durumlarda ve ne oranda aşılabileceği, genel Borçlanma Kanunu'nda yeralacak.

Hazırlanan kanun tasarısının, "Borçlanma Usul Kanunu" niteliğinde olduğunu belirten yetkililer, "Bütçe Kanunu ile her hükümetin politik yaklaşımlarla değiştirebileceği, borçlanma sınırı ve hazine garantileri, bir ana kanuna taşınarak devleti yükümlülük altına sokan işlemlerin yöntemleri, şartları ve gerekçeleri bağlayacı bir yapıya dönüştürülecek" dediler.

Borçlanma Kanunu'nun konu başlıkları
Devlet borçlarının yönetimi: Bu çerçevede, devlet iç ve dış borç faiz ödemeleri ve genel giderlerinin nasıl karşılanacağı açıklık kazanacak.

İç borçlanma ve özel tertip devlet iç borçlanma senedi verilmesi: Borçlanma limiti, iç borçlanma senetlerinin türleri ve satış yöntemleri ayrıntılı olarak düzenlenecek.

Devlet iç borçlanma senetlerinin erken itfasına ilişkin yetki tanımlanacak.

İç borçlanma kağıtlarının dövize endeksli ihracı halinde kur farkı ödemelerinin nasıl yapılacağı belirlenecek.

Dış borçlanma, proje kredisi temini, kredi geri ödemelerinin garanti edilmesi konularında, Hazine'yi bağlayıcı uzun vadeli taahhütlerin şartları ve limiti tanımlanacak.

Yabancı ülke ve kuruluşlara verilecek borçlara ilişkin anlaşma şartları belirlenecek.

Merkez Bankası'ndan kısa vadeli avans kullanımı ve avans karşılığı yapılacak ödemelerin ilkeleri açıklanacak.

Petrol şirketlerine yapılacak kur farkı ödemelerinin süresi ve şartlarına belirginlik kazandırılacak.

KİT'lere sermaye transferi, KİT'lerin görev zararlarının karşılanması için Hazine'nin yapacağı kamu kağıdı ihraç esasları şarta bağlanacak.

Tahkim kağıtlarının vade ve faiz yapısı kurala bağlanacak.

Eximbank'ın politik risk zararı ve Özelleştirme İdaresi borçlanmalarına verilecek garantilerle ilgili, Bütçe Kanunu'nu ile uyumlu limitler getirilecek.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır