kapat

18.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Turkcell'in vergi karşılığı
Üç aylık bilançosu ile halka açılmaya hazırlanan Turkcell, Maliye'nin talep ettiği KDV'ye 81 milyon dolar karşılık ayırdı

Aylardır beklenen Turkcell halka arzı, sona doğru yaklaşıyor. Yurtdışı piyasalarda teknoloji hisselerinin düşüşünun yarattığı sorun hafiflerken, şimdi de KDV sıkıntısı başgösterdi. Maliye tarafından yapılan açıklamada, Turkcell'e GSM lisansı bedeli olarak verilen 500 milyon doların KDV'sinin gecikme faizi ile birlikte 150 trilyon lira ödenmesi, bunun da 30 gün içinde yapılması gerektiği belirtildi.

Ancak edinilen bilgiye göre halka arzını üç aylık bilançosu üzerinden yapacak olan Turkcell, Maliye'nin talep ettiği miktar kadar karşılık ayırmadı.

"EKSİK AYIRDIK"
Borsa koridorlarında konuşulanlara göre, hafta içinde Turkcell yöneticileri halka arzı gerçekleştirecek aracı kurum yetkililerini bir araya topladı. Yöneticiler, Maliye'nin KDV ve gecikme faizi olarak 176 milyon dolar talep ettiklerini belirtti. Ancak bilançoda 81 milyon dolar karşılık ayrıldığı, geri kalan 64 milyon ve 31 milyon dolarlık gecikme faizi ile kusur cezasının karşılığının ayrılmadığı açıklandı.

Bu durum halka arzda kullanılacak bilançodaki kârın 95 milyon dolar olması gerektiğinden fazla çıkmasına yol açabilecek.

SON İDDİA
Bu arada Cuma günü Londra kaynaklı Dow Jones Haber Ajansı tarafından yayımlanan bir habere göre Turkcell halka arzındaki miktar yarıya indirildi. Şirkete yakın kaynaklardan gelen bilgilerde telekom sektöründeki yoğun arzlar nedeniyle piyasanın doyma noktasına yaklaştığı, fiyatın düşük seviyede belirleneceği endişesiyle tutarın düşürüldüğü ifade edildi.

Habere göre arzdan gelecek gelirin 1.4 ile 1.7 milyar dolar arasında olması bekleniyor. Turkcell ve Sonera'nın ise bu bilgileri yalanladığı söyleniyor.

Turkcell'in fiyatını ne belirleyecek?
Turcell halka arzının 26 Haziran'da başlayacak road-show'la start alması bekleniyor. SABAH Borsa Dergisi'nde bu hafta yayımlanan Turkcell analizi, şirketin fiyatının nasıl belirlenebileceği konusuna da ışık tutuyor. 3-7 Temmuz tarihleri arasında talep toplanacak şirketin, 11 Temmuz'da İMKB ve New York Borsası'nda talep görmeye başlaması hedefleniyor. 1999 yılı cirosu 1 milyar 667 milyon dolar, net kârı 204 milyon dolar olan şirketin kârlılığında bir önceki yıla göre artış yüzde 3.804 oranında. 1.7 milyar dolar borcu olan şirket, krize rağmen olağanüstü bir büyüme sağlamış durumda.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır