kapat

18.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dijital imza Amerika'da yasalaştı
Amerikan Senatosu dün düzenlenen oylamada, dijital imza yasa tasarısını kabul etti. Yasa, 1 Ekim'de yürürlüğe girecek

Amerikan Senatosu internet üzerinden yapılan işlemlerde imza görevi görecek dijital imza için yasa tasarısını dün oylamaya sundu. Çoğunluk kararıyla senatodan geçen yasa, Başkan Bill Clinton'ın imzasını bekliyor. Dijital imzanın internette iş yapan herkes için önemli kolaylıklar getireceğini söyleyen Clinton, yasayı yakın zamanda imzalayacağını belirtti. 1 Ekim itibariyle yürürlüğe girmesi beklenen yasada, dijital imzanın tanımı yapılmadı. Yasa, şirketleri hangi teknolojileri kullanacakları konusunda serbest bıraktı. Dijital imza büyük ihtimalle sayısal kodlardan oluşacak. Ayrıca parmak izini veya gözü tanıma gibi sofistike tedbirleri de içerebilecek.

BÜYÜK TASARRUF
E-loan, E-trade gibi şirketler yasa tasarısının kağıt üzerinde yapılan işler için harcanan paradan tasarruf edeceklerinden dolayı çok memnun olduklarını belirttiler. On-line hizmet veren büyük bankalar da, yasanın senatodan geçmesiyle birlikte her türlü mortgage işlemlerini internet üzerine taşıdıklarını bildirdiler. Amerikan Teknoloji Birliği'nden David Colton ise, eni yasanın en çok B2B faaliyetlerin işine yarayacağını kaydetti. Colton, "Dijital imza işten işe faaliyetlere önemli kolaylıklar getirecek. Örneğin bir otomobil üreticisi dağıtım kanallarına internet üzerinden ulaşabilecek. Bayileriyle anlaşmalarını kağıda imza atıp, postayla alıp göndermeden anında on line olarak yapabilecek" dedi.

Ulusal Tüketici Yasaları Bürosu'ndan yapılan açıklamada, "Yeni yasa, kaçakçılık ve hırsızlığı teşvik edebilir. Kağıt üzerinde olmayan imza, online ödemelerde ve kredi kartlarında kolayca taklit edilebilir" denildi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır