kapat

18.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Şarap fıçısına 40 trilyon yatırdık
Dünyanın dördüncü büyük bağlarına sahip Türkiye'de kişi başına şarap tüketimi 0.78 litre. Şaraba yatırılan toplam para ise 40 trilyonu buluyor

Uygarlığın en eski göstergelerinden biri olarak kabul edilen 'kutsal' içki şarap, son günlerde yoğun bir ilgiyle karşı karşıya. Her gün yeni bir şarap evi açılıyor, dergi ve gazetelerde şarabın yararlarını anlatan yazılar yayımlanıyor. Ancak, şaraba gösterilen bu ilgi, tüketim ve üretim rakamlarına henüz yansımadı, göstergeleri etkileyecek radikal değişimler yaratmadı.

Türkiye, dünyada bağ alanı yönünde dördüncü, yaş üzüm üretimi yönünden de beşinci ülke olmasına karşın kişi başına yılda 0.78 litre şarap tüketiyor. Bu rakam Yunanistan'da 35, diğer Avrupa ülkelerinde 60 litreye ulaşıyor.

BÜYÜK ÜRETİCİ TEKEL
40 trilyon liralık büyüklüğe sahip şarap sektöründe üretim Tekel'in dışında bu işi uzun yıllardır yapan ailelerin elinde. Türkiye'nin ünlü üzümleri Öküzgözü, Boğazkere, Kalecik Karası, Çal Karası'ndan kırmızı şarap, Hasan Dede, Narince üzümlerden de beyaz şarap üretiliyor. Türkiye'de şarabın üretimi Atatürk'ün emriyle 1930 yıllarda Tekel tarafından başlatıldı. Tekel, ürettiği sofralık şaraplarla ülkedeki tüketimin yarısına yakın bir kısmını karşılıyor. Ancak, Tekel'in üretimi her geçen yıl azalıyor. 1998'de 25 milyon litre üretim yapan Tekel'in 1999'daki üretimi 18 milyon litre oldu.

Şarap üretimi bu işi uzun yıllardır yapan ailelerin elinde ancak bunlara yenileri de ekleniyor. Işıklar Holding'in sahibi Rıza Kutlu Işık ve Güler Sabancı da sektöre adım attı. Bu markalaşmış üreticilerin yanı sıra Ege, Mürefte, Orta Anadolu'da 300'e yakın küçük şarap üreticisi bulunuyor.

53 milyon litrelik üretimin 35 milyon litresi sofra şarabı, 15 milyon litresi de kaliteli şaraplardan oluşuyor. 1999'da 17 milyon litre şarap Avrupa Birliği, Japonya, KKTC'ye ihraç edildi. Üretiminin çoğunu iç pazar yerine ihraç eden üreticiler de var. Tokat yöresi üzümlerden yapılan Diren şarapları ihracata dönük çalışıyor. İç pazarda adı çok fazla bilinmeyen Yazgan şarapları da Kulüp Eldi markalı şaraplarını turizm sektörü için üretiyor.

EN FAZLA VERGİ ÖDEYEN SEKTÖR
ŞarapçIlar, Latin Amerika ülkelerinin şarabı kullanarak imajlarını düzelttiğini Türkiye'nin bu şansı kullanmadığını belirtiyorlar. Sevilen Şarapları'nın üreticisi Enis Güner, "şarapçılık ölüyor" diyor. Devlete yüzde 40 fon, yüzde 17'i de KDV ödediklerini söyleyen Güner, "Paramızı almadan yüzde 60'ını devlete ödüyoruz" diyor. Vergi vermemek gibi bir isteklerinin olmadığını söyleyen Güner, "Vergilerimiz yatırıma dönüşse, bağcılık geliştirilse seve seve öderiz. Ancak bu koşullar altında sektör olduğu yerde sayar" diye konuşuyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır