kapat

18.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Jet Fadıl'a karapara suçlaması
Fadıl Akgündüz, kâr payı dağıtma vaadiyle yurtdışında topladığı paraları düşük gösterdiği ve az kâr payı dağıtarak para akladığı iddiasıyla yargılanacak

İki hafta önce yaklaşık 5 trilyon lira vergi kaçırdığı gerekçesiyle mahkemelik olan Jetpa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Akgündüz'e bir şok daha... Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Akgündüz aleyhinde bu kez de karapara aklama iddiasıyla dava açtı.

BİR CEPTEN DİĞERİNE
Savcılığın iddianamesinde, Akgündüz'ün Almanya'daki şirketlerinden Jetpa International Trading GMHB'nin, yurtdışında yaşayan kişilerden 47 trilyon 493 milyar lira para topladığı ve toplanan paralarla ticari yatırım yapma vaadinde bulunduğu belirtildi. Savcılık, Akgündüz'ün şirketinin para verenlere faaliyet sonunda elde edilecek kârdan pay verme taahhüdünde bulunduğunu da ifade etti. Ancak iddianameye göre Akgündüz, ticari yatırım yapmak yerine muhasebe oyunlarına başvurdu. Jetpa GMBH'deki hisselerinden 75 adedini 6 trilyon lira karşılığı yine kendine ait AG adlı şirkete sattı. Akgündüz, bu satıştan 6 trilyon lira kâr edilmiş gibi göstererek, para verenlere sadece 4 trilyon lira kâr payı dağıttı.

KENDİ İÇİN KULLANDI
Yurtdışından toplanan dövizlerden 7 trilyon 671 milyar liralık kısmını ise Jetpa Holding'in artan sermayesine karşılık, sermaye borcunu ödemek amacıyla kullandı. Akgündüz, böylelikle yurtdışından topladığı paranın bir kısmını da kendi varlığı haline getirdi. İddianamede, "Fadıl Akgündüz, kendisine yapılan tüm tebliğgatlara rağmen, yurtdışından toplanan paraların kaynak kullanım yerleri ve diğer hususlarda açıklama yapmaktan kaçındı" yorumu yapıldı.

Savcılık, bu suçlamalar nedeniyle Akgündüz'ün Türkiye'deki mal varlığına satılamaması için ihtiyati tedbir kararı konulmasını istedi. İhtiyati tedbir isteminde bulunulan malvarlığının içinde, Proton otomobilinin hisselerinin yanısıra, milli futbolcular Alpay Özalan, Sergen Yalçın ile Oktay Derelioğlu'nun bonservis bedelleri de bulunuyor.

Öte yandan Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) da, İnterpol'le bağlantı kurarak Jetpa'nın yurtdışındaki malvarlığı üzerine soruşturma başlatılmasını istedi.

Nelere tedbir istendi?
1- Siirt JETPA Spor'un futbolcusu olarak görünen Alpay Özalan, Sergen Yalçın, ve Oktay Derelioğlu'nun bonservis bedelleriyle hak ve alacakları.

2- Yurtdışından ithal edilen Proton marka otomobillerin bu gün itibariyle gümrükte ve şirket üzerinde mevcut değerleri.

3- JETPA Sınai Ürünler Üretim ve Hazırlama Şirketi'nin yaptığı vadeli satışlar sonucunda elde ettiği alacak senetleri. (Sözkonusu senetlerin tutarının 99 yılı sonu itibariyle 14 trilyon TL civarı olduğu tespit edildi)

4- JETPA İnşaat A.Ş. tarafından yapılan inşaatlar. Büyükçekmece ilçesindeki Jet Kent 1 ve Jetkent 2, Ankara Eryaman'da yapılmakta olan Jet Kent 3 ile Antalya'da yapılmakta olan Jet Kent 4 konut inşaatları.

5- JETPA Holding A.Ş.'ye ait Şişli İlçesi 311 pafta, 2013 ada, 86 parselde kayıtlı 2119 metrekarelik işhanı.

6- Kavaklıdere Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 125 002 7273 hesap Nolu mükellefi Aytepe Turizm A.Ş'sine ait Aydın ili Didim İlçesi tapusuna kayıtlı 101 ada, 132 parsel, 263 ada, bir parselde bulunan Caprice Otel'in gayrımenkulleri.

7- Yenibosna Vergi Dairesi'nin mükellefi JETPA Holding A.Ş.'ya ait Siirt İli Merkez İlçesi Evren Mahallesi 215 ada 1 parselde bulunan tarla.

8- Boğaziçi Kurumlar Vergisi Başkanlığının 484 003 07 85 sicil numaralı mükellefi JETPA sanayii Üretim Lmtd Şirketine ait Antalya İli merkez Keşirler köyü 1188 ada 1 parselde kayıtlı arsa.

9- Tüm şirketlerin trafikte kayıtlı motorlu taşıtları.

Perihan YILDIZ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır