kapat

18.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Krize izin vermeyin
Standard & Poor's'un Türkiye raporunda ekonomik programın başarısı açısından siyasi bir istikrarsızlığa izin verilmemesi gerektiği vurgulandı

Dünyanın en büyük kredi derecelendirme (reyting) kuruluşlarından Standard and Poor's (S & P), Türkiye ekonomisindeki gelişmeler konusunda rapor hazırladı. S & P raporuna göre, kamu maliyesinin, siyasi ve dış şoklara karşı hassasiyetinin azalması ve enflasyondaki düşüş trendinin devam etmesi durumunda, halen B (+) olan kredi notu, BB (-)'ye yükseltilebilecek. Türkiye'nin, genel olarak, B (+) notuna sahip diğer ülkelere oranla bir çok üstünlüklerinin olduğunun hatırlatıldığı raporda, bu üstünlüklere örnek olarak, kişi başına milli gelirin yüksek olması ve güçlü bir ekonomik potansiyele sahip bulunması gösteriliyor. Yüksek enflasyon oranının ise Türkiye'nin dezavantajını oluşturduğuna işaret ediliyor. Raporda, Türkiye'nin, IMF ile imzalanan Stand-By düzenlemesi çerçevesinde bazı ekonomik önlemleri almaya başladığı belirtilerek, bu önlemlerin sürdürülmesinin ve bunun için gerekli siyasi istikrarın önemine dikkat çekiliyor. S & P'nin raporunda şöyle deniyor:

"Ekonomik programın başarısı açısından, siyasi bir istikrarsızlığa izin verilmemeli. Enflasyonun düşürülmesi ve ekonomik programın gerçekleştirilmesi durumunda, koalisyon içindeki her üç parti de bundan olumlu etkilenecek ve oy tabanlarını artırabilecekler."

Raporda, para politikasındaki gelişmeler ile ilgili olarak da şöyle denildi: "Türk Lirası'ndaki (TL) gerçek değer artışının devam etmesi, enflasyondaki düşüş trendinin ise yavaş seyretmesi, cari işlemler dengesi üzerinde baskı oluşturuyor, cari işlemler açığı, bu yıl yüzde 8 oranında gerçekleşebilir. "

Raporda, bankacılık sistemindeki gelişmelere de dikkat çekilirken, bankaların, şimdiye kadar yüksek faizli Hazine bonoları ile kârlılık elde ettikleri, bundan sonra ise faizlerin düşmesiyle birlikte, bu bankaların varlık kalitelerini artırarak, gerçek bankacılık faaliyetlerine dönmeleri gerektiği belirtiliyor. S & P raporunda, şunlar vurgulanıyor: "Bankacılık sisteminin güçlendirilmesi için kamu bankalarının özelleştirilmesi ve özel bankaların da iyi gözlenmesi gerekir. Bundan sonraki aşamada, IMF'ye taahhüt edilen performans kriterlerinin yerine getirilmesi son derece büyük önem taşıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun, bankacılık sistemi için alacağı önlemler ile para ve döviz kuru politikasının, enflasyona eş güdümlü olarak takip edilmesi gerekiyor. Gider kalemlerinin en büyüğü olan kamu maliyesi hesaplarında ise şeffaflık büyük önem taşıyor."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır