kapat

18.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Evrende yalnız değiliz!
Uzayın derinliklerinde hayatın anahtarı olan "şeker molekülüne" rastlandı. Evrende Dünya'daki gibi bir yaşam biçimi olabilir

Amerikalı gökbilimcilerin son buluşu; ciddi, güvenilir Astrophysical Journal Letters adlı bilim dergisinde yayınlanınca kıyamet koptu. Dergide yer alan rapora göre; Dünya'nın da içinde bulunduğu Samanyolu'nun merkezinde bulunan gaz bulutlarının içinde, şeker moleküllerine rastlandı.

Bilimadamları, bu buluşun Dünya'da başlayan ilk yaşam izlerinin yanısıra "Evren'de yalnız mıyız?" sorusuna da ışık tutacağına inanıyor. Çünkü şeker molekülü, hayatın yeşermesi ve gelişmesi için gerekli olan bütün atomları içeriyor. Toz ve gaz bulutlarının içinde bulunan şeker moleküllerinin, gezegenlerin oluşmasında önemli bir rol oynadığı belirlendi. Buna göre; yaşamın temel taşları uzayda, gezegenlerden daha önce oluşuyor. Samanyolu'ndaki bulut kütlesi, Dünya'dan 26 bin ışık yılı uzakta bulunuyor. Meydana getirdiği yıldız ve gezegenlerin de, Dünya'daki yaşam standartlarına uygun olduğu belirtildi. Bilimadamları Samanyolu'ndaki şeker içeren toz ve gaz bulutunda 120 molekül daha tespit etti.

YENİ DÜNYALAR VAR
Hayatın temel taşı olan bu moleküllerin uzayda nasıl biraraya gelip, organize oldukları merak konusu. Bilimadamları kainatın herhangi bir yerinde, mutlaka bu bulut kütlesi tarafından meydana getirilmiş gezegenlerin varolduğunu ve Dünya'dakine benzer bir yaşamın olabileceğini öne sürüyorlar. Dünya'daki yaşamın, bir kuyruklu yıldızdan saçılan moleküllerle başladığı teorisi hala kabul görüyor.

YAŞAMIN TEMEL TAŞI
Samanyolundaki şeker moleküleri, günlük yaşamda kullandığımız şekerin "kuzeni" olarak nitelendiriliyor. 8 atomlu "Glycolaldehyde" şeker molekülünde hayatın temel taşları bulunuyor. Karbon, oksijen, hidrojenden meydana geliyor. Şeker molekülleri birleşerek ribose ve glikoz gibi önemli maddeleri oluşturuyor. Ribose molekülü, insana kılıtımsal özelliklerini veren "DNA" ile protein sentezinin ayrılmaz bir parçası olan "RNA"nın yapıtaşı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır