kapat

18.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İşte holigan terörü
Belçika'yı cehenneme çeviren İngiliz holiganlar, terör örgütü gibi çalışıyor. Önce plan yapıp harekete geçiyorlar. Sokak başlarına gözcü dikiyor, örgütlü biçimde herkese saldırıyor, korku salıyorlar

İngiltere ile Almanya arasında oynanan kilit karşılaşma öncesi Charleroi'da çıkan sokak çatışmalarında çok sayıda kişi yaralandı, 350 holigan tutuklandı.

Olaylar önceki gün gece patlak verdi, dün de devam etti. İlk olay Fransa ile Çek Cumhuriyeti arasında oynanan ve Fransa'nın galibiyetiyle sonuçlanan maçtan sonra patladı. 10 kadar İngiliz holigan, galibiyeti kutlayan Fransızlar'ın üzerine bira şişeleri attılar. Fransızlar da karşılık verince ortalık bir anda karıştı.

Olayların çıktığı yerde çok sayıda Türk de bulunuyordu. İngiliz Sky televizyonu, çatışmalarda bir Türk'ün, bir İngiliz holiganı bıçakladığını ve İngiliz'in yaralı olarak hastaneye kaldırıldığını iddia etti. Çatışmalar, semteki kafelerde yorgunluk atan Belçikalı ve Alman taraftarlara da sıçradı.

POLİSE SALDIRDILAR
Dünkü ikinci çatışma ise Charles II Meydanı'nda cereyan etti. Polis, İngiliz ve Alman taraftarlar arasında bir çatışma çıkmasını önlemek için tazyikli su kullanmak zorunda kaldı. İngiliz holiganlar, polise sert karşılık verdi. Sandalyeler, bira kutuları ve masalar havada uçtu. "Almanya, Almanya" diye slogan atan Alman taraftarlara, İngilizler "IRA yandaşlarına ölüm" diye karşılık verdiler.

Olaylar büyüyünce Belçika polisi duruma müdahale etti. EURO 2000 nedeniyle özel bir "Eurocop" timi kuran Belçika polisinin, holiganlara çok sert müdahale ettiği gözlendi. Olaylar sırasında İngiliz holiganlar polise de saldırdı. Bu arada Belçikalı fanatikler de gözaltına alındı.

İngiliz holiganların organize bir şekilde karşı koydukları ve sokak köşelerine polisin geldiğini haber veren "gözcüler" yerleştirdikleri tespit edildi. Şehir merkezindeki olaylarda, Belçika'nın VTR televizyonu kameramanı da ağır yaralandı.

SINIRDIŞI
İngiliz bir taraftarın bıçakla yaralanmasıyla sonuçlanan olaylar sırasında tutuklanan 374 İngiliz taraftardan 125'i sınır dışı edildi. Londra'ya gelen taraftarlar Belçika polisini ve basını suçladılar.

İngiliz polisi de alarmda
Polis, olaylara Türkler'in karıştığı haberleri üzerine Leeds ve Londra'da önlem aldı

İngİlİz polisi Euro 2000'de Türk holiganların İngiliz holiganlara bıçak ve tabancalı saldırısından korkuyor. Scotland Yard, Almanya'da yaşayan "aşırı sağcı" diye nitelediği Türk gruplarının Belçika'ya geçerek olaylar çıkartacağına dair ihbarlar aldığını ve bu ihbarları değerlendirdiklerini açıkladı.

İngiltere'de yayınlanan Times Gazetesi de merkezi Almanya'da bulunan sağcı gruplardan Bozkurt'ların Belçika'da İngiliz taraftarlara tabanca ve bıçaklı saldırıda bulunacaklarını yazdı.

MİSİLLEME
Times ayrıca, "kan davası" peşinde olan bazı Leedsli taraftarların da Belçika'da Türk taraftarlardan intikam almak için fırsat kolladıklarını öne sürdü.

Belçika'da bir İngiliz taraftarın Türkler tarafından bıçaklandığı iddialarının İngiliz basınında yer alması üzerine Londra, Leeds kentinde ve Türkler'in yoğun olarak bulundukları diğer kentlerde güvenlik önlemleri arttırıldı. Türklere ait iş yerleri, Londra Büyükelçiliği, THY bilet satış mağazaları, Türk bankaları ve Türk Turizm bürosu önünde önlemler alındı.

125 holigana sınırdışı
Sokakta sevinç gösterisi yapan Fransız taraftarlara saldıran İngiliz holiganlar, daha sonra Alman taraftarlara da saldırdılar. Olaylara sert müdahale eden polis de holiganların saldırılarına hedef oldu. Euro 2000 için kurulan özel polis birliği Eurocop, 374 İngiliz holiganı gözaltına aldı.

Jan DEVLETOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır